Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-06-2009, 19:12   #1
luki76w
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: fokus ll kombi
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Dziwnie przerywa w czasie jazdy!

Witam.Mam ff ll 2,0 tdci 136 KM. W czasie jazdy dziwnie zacząl przerywac a mianowicie:0brotomierz OK! wskazówka licznika opada do zera a po 1 , 2 sek.wraca np. do 100 km/h.Dzieje sie tak co jakis czasnp. raz po 20 km póżniej po przejechaniu 60 km.Kontrolki nic nie pokazuja gdy to sie dzieje.Może ktoś miaj taki przypadek.Z góry dziekuje za odpowiedz.

Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 06-01-2011 o 19:45
luki76w jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2009, 17:32   #2
kuli

Imię: janusz
Model: focus
Silnik: 1.8tdci
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Dziwnie przerywa w czasie jazdy!

wydaje mi się że pada tobie czujnik prędkości
kuli jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2010, 19:21   #3
ozolo
ford::beginner

Model: KUGA
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał luki76w Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.Mam ff ll 2,0 tdci 136 KM. W czasie jazdy dziwnie zacząl przerywac a mianowicie:0brotomierz OK! wskazówka licznika opada do zera a po 1 , 2 sek.wraca np. do 100 km/h.Dzieje sie tak co jakis czasnp. raz po 20 km póżniej po przejechaniu 60 km.Kontrolki nic nie pokazuja gdy to sie dzieje.Może ktoś miaj taki przypadek.Z góry dziekuje za odpowiedz.
Witam. Temat może jest dość stary ale niedawno pojawił się u mnie taki sam problem. Czy udało Ci się naprawić tą usterkę?
Jesli tak to prosiłbym o informację jak to naprawić. Pozdrawiam.
ozolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2010, 16:02   #4
hofik123456

Model: Ford Focus 1600 TDCi DPF Ghia
Silnik: 1600
Rocznik: 2008

Witam,

Osobiście problem mnie nie dotyczył, ale uczestniczyłem w próbach naprawy takiego przypadku. Podłączanie pod komputer nic nie wykazało, żaden z czujników nie był uszkodzony. Kolega jeździł z taką dyskoteką przez 2 miesiące. Nawet kupił nowe zegary, ale nic nie pomogło. Objaw był ten sam. Któregoś razu nie wytrzymał i przyłożył pięścią w deskę rozdzielczą, o dziwo pomogło. Niestety po kilku dniach problem powrócił. Rozwiązaniem był demontaż zegarów i kilku plastików wokół kierownicy, rozpięcie i przeczyszczenie wszystkich kostek, złączek, styków, itp. Do tej pory problem nie powrócił.
hofik123456 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2010, 22:16   #5
maxwell32

Model: focus
Silnik: 1,6 16v

ja tez mam takie dziwne skoki pretkosciomierza i szarpania podczas jazdy.tylko ze ja tylko przeczyscilem czujnik pretkosciomierza ale to nic nie pomoglo (tylko na gora 50 km).
maxwell32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2011, 22:18   #6
ozolo

Cytat:
Napisał hofik123456 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Osobiście problem mnie nie dotyczył, ale uczestniczyłem w próbach naprawy takiego przypadku. Podłączanie pod komputer nic nie wykazało, żaden z czujników nie był uszkodzony. Kolega jeździł z taką dyskoteką przez 2 miesiące. Nawet kupił nowe zegary, ale nic nie pomogło. Objaw był ten sam. Któregoś razu nie wytrzymał i przyłożył pięścią w deskę rozdzielczą, o dziwo pomogło. Niestety po kilku dniach problem powrócił. Rozwiązaniem był demontaż zegarów i kilku plastików wokół kierownicy, rozpięcie i przeczyszczenie wszystkich kostek, złączek, styków, itp. Do tej pory problem nie powrócił.
Dzięki za sugestie bo już padaczki dostaje z tym autem, jeszcze serwis forda postraszył mnie kosztami naprawy tego problemu i całe święta z sylwestrem w depresji. Jutro rozbieram foke w drobny mak
Stary 05-01-2011, 22:37   #7
sjenit3
ford::average

Imię: waldemar
Model: Ford Fokus Ghia
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 1999

Na pewno czujnik prędkości.
sjenit3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2011, 00:17   #8
Focusik2002
ford::average

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDDI

Wyjmij zegary , sprawdź kostke , wyczyść sprężonym powietrzem od kurzu albo sprawdź czy gdzieś sie kable od izolacji nie przetarły .
Focusik2002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2011, 14:22   #9
Glenroy
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MK4 TitS
Silnik: 2.0TDCi DW10C
Rocznik: 2012

W moim przypadku pierwszym objawem sypania się układu prostowniczego było właśnie odcinanie prędkościomierza, obrotomierz ok. wszystko ok. tylko prędkościomierz strasznie przerywał, potem zaczęło się delikatne szarpanie bo potencjometr przepustnicy zaczął dostawać zbyt niskie napięcie, następnie zapaliła się kontrolka ładowania. Po kilku kilometrach, zmniejszające się napięcie na aku, spowodowało odłączenie najpierw klimy, potem radia, dalej układu wspomagania, i układu ABS/ESP.
Do domu dotarłem z ledwo działającym pedałem gazu i kierunkowskazami migającymi z mocą świeczki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo nic więcej już nie działało ;P

PS. Szarpanie i problem z prędkościomierzem zaczęły się ~200km od domu, a pozbawiony ładowania akumulatora jechałem jakieś 130-150km i tak przez 30-50 km odcinało wszystko po kolei co tylko mogło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale dzięki bogu, że diesel ma samoczynny zapłon i jakoś dałem radę dotoczyć się do domu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Diesel Poweeeer! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Glenroy ; 06-01-2011 o 14:28 Powód: Kilka sprostowań :)
Glenroy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2011, 18:03   #10
ozolo

Focus 2.0 TDCI nie posiada typowego czujnika prędkości w skrzyni biegów. Prędkość pobierana jest z czujników ABS przez jakiś tam moduł - informacja uzyskana w serwisie który chciał za ten moduł skasować mnie 2,5 tys PLN. Na szczęście nie zdecydowałem się zostawić im samochodu. Dodatkowo właśnie padł mi alternator czyli najprawdopodobniej to może być przyczyną problemu.
Dzięki Glenroy
Odpowiedz

Zasady postowania