![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 01-12-2009
Model: MK3 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003 FL
|
nie chciałem już pisać o tym słynnym napinaczu i rolkach i kole pasowym bo to nie ten temat ale... ten odgłos tak się niesie po silniku, ze naprawdę nie wiadomo skąd dochodzi :-). i o ile wymiana dwumasy i sprzęgła zazwyczaj się udaje i ma sie na jakiś czas spokój to z tą sekcją paska osprzetu to istna ruletka. Ja częściowo przegrałem i po wymianie jest gorzej niż przed... no ale rozwiązanie tego problemu padło już na forum, zrobi się cieplej - wymiana tego i owego.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Fakt powinienem napisać źle wycentrowana tarcza z kołem dwumasowym.
Ja 3 razy wymieniałem napinacz i 2x koło pasowe. Jakoś nigdy nie powodowało zmniejszonego pukania na wduszonym pedale sprzęgła, przy tych samych obrotach. W ogóle co mają rolki do problemów z napinaczem? Problemem jest zła konstrukcja tego układu przez brak zastosowania sprzęgła na kole alternatora. Ty to dopiero farmazony wypisujesz. Ostatnio edytowane przez SrebnaStrzała ; 22-01-2011 o 21:00 |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
Rocznik: 2001
|
Cytat:
Nie każda mo... pasuje do Forda ![]() President Johnny II ASC + Sirio AS ML-145 Ostatnio edytowane przez Luk@s ; 22-01-2011 o 23:05 |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
FCP member
![]() Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
|
SrebnaStrzała weź wytłumacz proszę jaki wpływ na drgania na pedale sprzęgła ma poduszka skrzyni biegów? Z całym szacunkiem, ale przez co mają się one przenosić?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czasem (nie obraź się) Twoje rady są trochę od czapy.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Temat był wiele razy poruszany na forum i między innymi obok koła dwu masowego można było znaleźć informację że może to być poduszka skrzyni biegów, chodź wtedy kolega by pewnie czuł to również na lewarku zmiany biegów.
Kolega napisał że wibracje ustępują po rozłączeniu sprzęgła z skrzynią to znaczy że prawdopodobnie wibracje pochodzą z elementów za sprzęgłem(może to być też łożysko) czyli wykluczone kołodwumasowe oraz skrzynia biegów. Skoro kołodwumasowe zostało wykluczone to raczej nie wiele opcji tu zostało. Nie mam tego samochodu przed sobą, gdybym miał to bym sprawdził i wtedy bym wiedział. Ostatnio edytowane przez SrebnaStrzała ; 22-01-2011 o 23:38 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
FCP member
![]() Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
|
SrebnaStrzała to jeszcze napisz czy masz jakieś problemy z wrzucaniem biegów (1 i R)?
Dodam, że u mnie przy początkowym wciskaniu pedału sprzęgła też lekko drży, a gdy depnę do końca cisza. Nie zdziwię się jak autor wątku przy okazji ma problem z wrzucaniem biegówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja bym się nie czepiał poduszek, wogóle to nie wiem czy to nie jest coś zwalone w samej konstrukcji pompki przy pedale, może się mylę, ale np. w focusie jest inna pompka, a o problemach z drżącym pedałem sprzęgła i biegami za wiele nie maGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 02-11-2008
Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002
|
Panowie szukacie dziury w całym, Kolega napisał że miał wymienioną dwumasę bez sprzęgła i docisku bo jeszcze było ok, gdyby wymieniono cały komplet to tego efektu by nie było, wg mnie to docisk bo jak wciska sprzęgło to drgania ustają i co tu się rozwodzić nad tematem, czeka Kolegę ponowna rozbiórka skrzyni albo przyzwyczajenie się do sytuacji i jazda do wymiany sprzęgła i docisku
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 01-12-2009
Model: MK3 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003 FL
|
ja wymieniałem dokładnie wszystko (calutki komplet) i tez przy delikatnym wciśnięciu sprzęgła (takim tylko położeniu nogi) czuć leciutkie pulsowanie. W serwisie graty zostały wsadzone nowe (nie oszukali mnie) bo patrzyłem im na ręce :-).
ja nie mam żadnego problemu z wrzucaniem biegów 1 i R (za to miałem i to mocne problemy z tymi biegami przed wymianą kompletu sprzęgła). Ostatnio edytowane przez Ar2rB ; 23-01-2011 o 09:44 |
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::average
![]() Imię: przemek
Model: ford mondeo [mk3]
Silnik: 2.0 tdci 130 KONI
|
u mnie z biegami niema apsolutnie zadnego problemu wszystkom dziala super tylko czy przez docisk by moglo tak pukac ale jeszcze jak silnik sie rozgrzeje to pukanie jest glosniejsze bardziej wyraziste jak jes zimny slabo to slychac ale jest to raczej poduszki odpadaja
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::average
![]() Imię: przemek
Model: ford mondeo [mk3]
Silnik: 2.0 tdci 130 KONI
|
niewiem czy to ma cos do rzeczy ale przed ta naprwom wywalila mi rura od intelkulera byla za slabo opaska skrecona no i stracil moc ale to chyba nic niema wspulnego
|
|
|
|