Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-01-2011, 18:44   #201
seba206
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: 2,0 tddi
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników

prosze nie filozofowac ,bo nie o to pytalemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.kupie auto i normalnie zarejestruje,tylko za wjazd np.do centrum Berlina bede musial placic itd.u nas nie ma zadnych ograniczen.

seba206 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2011, 12:07   #202
Peter82
ford::beginner

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2010

Witam.
Czy to normalna sytuacja tego silnika.
1. Na zimnym silniku w zakresie 1000-1250 może 1500 obr/min słychać taki warkot - chrupanie, chrobot, na ciepłym chyba znika, co to może być??
2. Niekiedy po nocy w momencie odpalenia silnika jest jakiś zgrzyt po 1 sekundzie ucicha,
3. Czy mondeo jest tak słabo zmontowane - podczas ruszania piszczy deska rozdzielcza, podobna sytuacja chyba ze szybą - gdy jest różnica na drodze lub mały udołek przy większych prędkościach coś zapiszczy - nawet nie wiem jak to nazwać - stukiem nie można nazwać, taki zgrzyt i trwa tylko w momencie styku z różnicą podłoża,
4. Poniże 1500 obrotów trzęsie się kierownica - w momencie wybicia biegu na luz trzęsienie kierownicy znika,
5. Powyżej 110 km/h trzepie kierownicą - najprawdopodobniej zaczęło sięto po wymianie na opony zimowe - więc ford źle je wyważył,
6. Znosi auto lekko na prawą stronę - nie od razu ale za moment i na każdym podłożu zawsze w prawo, nawet jak skręce lekko kierownicę w lewo i skręca w lewo, po pzrejechaniu kilku metrów zaczyna w prawo znosić.
Problemy sa praktycznie od samego początku jak kupiłem auto.

Przebieg około 5000 km.
Człowiek ma pecha;/
Lewe tylne nadkole i lekko drzwi obdarte. Na początku stycznia sarna mi wyskoczyła, wszystkie plastiki, zderzak, atrapa chłodnicy, halogen i lampa do wymiany, czekam na kolejne atrakcje.

Cytat:
Napisał anastazyy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko nie wiem czy będą mogli sprzedać w tym roku kalendarzowym?? I czy Pan będzie mógł zarejestrować nowe auto z euro 4 w roku 2011 hmm
Auta z Euro 4 chyba dealerzy mogą sprzedawać do końca 2011 roku, natomiast produkcja tych aut z silnikiem Euro 4 musiała się skończyć do końca 2010r
Peter82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2011, 12:22   #203
Strzeszku
ford::advanced

Imię: Łukasz
Model: Alfa Romeo
Silnik: 1,75
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał Peter82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. Na zimnym silniku w zakresie 1000-1250 może 1500 obr/min słychać taki warkot - chrupanie, chrobot, na ciepłym chyba znika, co to może być??
Ten typ tak ma. Mój Mondek raz chrupocze, raz chrumka, a z kolei innym razem jest cichutki. Poniżej -7/-8 stopni słychać inny klekot nawet na ciepłym silniku.
Cytat:
Napisał Peter82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. Niekiedy po nocy w momencie odpalenia silnika jest jakiś zgrzyt po 1 sekundzie ucicha,
Patrz wyżej.
Cytat:
3. Czy mondeo jest tak słabo zmontowane - podczas ruszania piszczy deska rozdzielcza, podobna sytuacja chyba ze szybą - gdy jest różnica na drodze lub mały udołek przy większych prędkościach coś zapiszczy - nawet nie wiem jak to nazwać - stukiem nie można nazwać, taki zgrzyt i trwa tylko w momencie styku z różnicą podłoża,
Ja wymontowałem srebrne wstawki kokpitu i popsikałem od spodu silikonem do uszczelek. Pomogło.
Na przednią szybę niestety nic nie pomoże. U mnie już po 20 tyś km były ślady odklejania się szyby. Po 90 wymienili mi jeszcze na gwarancji.
Cytat:
4. Poniże 1500 obrotów trzęsie się kierownica - w momencie wybicia biegu na luz trzęsienie kierownicy znika,
Z tym silnikiem nie jeździ się poniżej 1600 obr. Na luzie nic się nie trzęsie bo silnik nie ma obciążenia.
Cytat:
5. Powyżej 110 km/h trzepie kierownicą - najprawdopodobniej zaczęło sięto po wymianie na opony zimowe - więc ford źle je wyważył,
6. Znosi auto lekko na prawą stronę - nie od razu ale za moment i na każdym podłożu zawsze w prawo, nawet jak skręce lekko kierownicę w lewo i skręca w lewo, po pzrejechaniu kilku metrów zaczyna w prawo znosić.
Problemy sa praktycznie od samego początku jak kupiłem auto.
Może opony są źle wyważone, a może są krzywe. Miałem krzywe opony letnie i pomimo super wyważenia trzepało kierownicą.
Strzeszku jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2011, 12:53   #204
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Kolego ja raczej nie mam żadnej z opisywanych przypadłości, jedynie punkt pierwszy jest dyskusyjny o co Ci dokładnie chodzi , pracuję w Dąbrowie Górniczej więc jak chcesz to podjedź porównamy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2011, 13:03   #205
Peter82

Cytat:
Kolego ja raczej nie mam żadnej z opisywanych przypadłości, jedynie punkt pierwszy jest dyskusyjny o co Ci dokładnie chodzi , pracuję w Dąbrowie Górniczej więc jak chcesz to podjedź porównamy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie mówie o chrobocie od 1500 obrotów w zwyż, tylko przez pierwsze metry gdy jest zimno na dworze i gdy z jedynki przy 2000 obrotów zmienie na 2 bieg mam wtedy nico ponad 1000 obr/min i wtedy słychać taki chrrr jak puszzce gaz to znika, sprawdzałem na 1 i na 3 to samo, na Pierwszym biegu także przy ruszaniu takie coś słychać, jak jest ciepły wszystko ok.
Tak samo gdzieś powyżej 1250-1400 obr/min ten chrobot znika albo głośniej silnik pracuje i już nie słyszę.

Sytuacja z piskiem podczas odpalania zdarza się np jak auto stoi 2-3 dni nie odpalane i jest wilgoć, ewidentnie jest coś nie tak.
Jak może się przednia szyba odklejać w aucie.

Czemu tym autem nie jeździ się poniżej 1500 obr/min, mam jechać np jedynką zaraz po ruszeniu np przy minus 10 na 2500 obr/min niż na 2 biegu 1250-1500 obr/min wyjazd z pracy jak i droga przez pierwsze 2-3 km to sa takie same prędkości, podobna sytuacja mam trzymać wysoko na drugim biegu 2250-2500 obr/min niż na trzecim i pyrkotać na 1250-1500 ob/min.

jvc gdzie pracujesz i do której godziny lub gdzie mógłbym podjechać, mam mało czasu ale zawsze pare minut się znajdzie.

Ostatnio edytowane przez Peter82 ; 26-01-2011 o 13:11
Stary 26-01-2011, 13:06   #206
jvc
Feel The Difference

aaaa to chyba ten typ tak ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Stary 26-01-2011, 13:29   #207
Strzeszku
ford::advanced

Imię: Łukasz
Model: Alfa Romeo
Silnik: 1,75
Rocznik: 2013

Cytat:
Czemu tym autem nie jeździ się poniżej 1500 obr/min, mam jechać np jedynką zaraz po ruszeniu np przy minus 10 na 2500 obr/min niż na 2 biegu 1250-1500 obr/min wyjazd z pracy jak i droga przez pierwsze 2-3 km to sa takie same prędkości, podobna sytuacja mam trzymać wysoko na drugim biegu 2250-2500 obr/min niż na trzecim i pyrkotać na 1250-1500 ob/min.
Ten silnik ma niski moment obrotowy poniżej 1500 obr/min stąd przy obciążeniu pojawiają się wibracje. Każdy silnik ma jakieś optymalne obroty, a dla 1,8 na pewno nie jest to zakres do 1500. Przy takiej jeździe szybciesz zużyjesz koło dwumasowe, elementy zawieszenia silnika i skrzyni biegów.
Strzeszku jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2011, 13:40   #208
Peter82

Cytat:
aaaa to chyba ten typ tak ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie może tak mieć, rozwiń swoją wypowiedź.

Cytat:
Napisał Strzeszku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten silnik ma niski moment obrotowy poniżej 1500 obr/min stąd przy obciążeniu pojawiają się wibracje. Każdy silnik ma jakieś optymalne obroty, a dla 1,8 na pewno nie jest to zakres do 1500. Przy takiej jeździe szybciesz zużyjesz koło dwumasowe, elementy zawieszenia silnika i skrzyni biegów.
Ja nie mówie o jeździe normalnej przy takich obrotach tylko przez pierwsze metry na zimnym silniku przy minusowej temperaturze, jak jest ciepły silnik to cały czas trzymam zakres 2000-3000 obr/min.
To do jakich obrotów bez obaw można trzymac na zimnym silniku ciągła jazda przez 3 km, tobie nigdy się nie zdarza, że po zmianie na wyższy bieg obroty spadną poniżej 1500 obr/min??

Ostatnio edytowane przez Peter82 ; 26-01-2011 o 13:45
Stary 26-01-2011, 13:55   #209
jvc
Feel The Difference

U mnie jak jest zimny ,ale nie w lecie tylko w zimie gdzie temperatury są powiedzmy w okolicach -5 , -10 stopni, to słychać coś czego normalnie nie słychać ,ale nie jest to chrobotanie tylko... no właśnie nie wiem jak to nazwać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Stary 26-01-2011, 13:59   #210
Peter82

Cytat:
U mnie jak jest zimny ,ale nie w lecie tylko w zimie gdzie temperatury są powiedzmy w okolicach -5 , -10 stopni, to słychać coś czego normalnie nie słychać ,ale nie jest to chrobotanie tylko... no właśnie nie wiem jak to nazwać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to pewnie to samo co u mnie, też nie wiedzaiłem jak to nazwać i tak ująłem, po prostu dzwiny odgłos jest, w październiku go nie było, zobaczymy czy będzie jak się ociepli.
Odpowiedz

Zasady postowania