![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Ostatnio zauważyłem że wyświetlacz z termometrem(temp.zewn) wskazuje nieprawidłowo , mianowicie jeśli silnik jest rozgrzany to jakby część ciepła przejmował termometr dzisiaj tak ; zostawiłem na 5min. samochód na parkingu (silnik był nagrzany)temp .zewn ok.1stopień plus. gdy po tych 5 min. ruszyłem z parkingu temperatura wyświetlała 8,5 stopnia . stopniowo spadała po 2km. było już 3stopnie.temperatury czyli jeszcze nadal żle wskazywało na wyświetlaczu .bo na zewnątrz było ok 1 stopień . Pytanie może ktoś wie gdzie ten termometr jest umieszczony w smaksiu? .....
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomek
Model: s-max
Silnik: diesel 2,0 TDCI
Rocznik: 2007-ukradziony 2011-aktualnie
|
Podłączam się do wątku. Mam dokładnie to samo. Czasem mam wrażenie, że termometr wypiął się z zamocowania i opiera się o obudowę chłodnicy. Mróz ( -10 ) na dworze - wsiadam do samochodu - temperatura mniej więcej oke. Odpalam jadę trochę ( silnik się rozgrzewa ) - zatrzymuję - wysiadam. Po powrocie temperatura powyżej zera - ruszam - temeratura zaczyna spadać.
Czy ktoś wie o co maksiowi chodzi???? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-10-2010
Model: byly dwa S-Maxy, jest Mazda CX-5
Silnik: był 2.5T, był 2.0 EB 240PS, jest 2.5 NA
Rocznik: był 2007, był 2012, jest 2016.
|
Ten typ tak ma - pewnie czujnik w mało przemyślanym miejscu: za blisko źródła ciepła, na postoju nie chłodzony ruchem powietrza.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: S MAX II Titanium 4x4 180 Aut
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016
|
Temat znany z Forum angielskiego i niemieckiego.
Kolejny "udany " pomysł Forda....na "właściwe" umieszczenie termometru. Już przestałem na niego patrzyć bo wiem że bzdury pokazuje przy ciepłym silniku. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
![]() Zarejestrowany: 03-09-2009
Model: C-MAX
Silnik: 1.6 EcoBoost 150KM
Rocznik: 2011
|
Cytat:
Ford zwalił ten temat i wskazanie temperatury akuratne jest tylko wtedy, gdy jedziemy (w miarę niewolno ;D). Zimą może dojść do ciekawego efektu - w czasie postoju, albo jazdy w korku, wskaźnik - pomimo mrozu - może pokazać powyżej 4 stopni i ... włączy się klima Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Posiadaczem Maksia ( na uboczu - mam dwa takie - jeden na parkingu a drugi w domu - tata o imieniu Maksymilian ) jestem od grudnia.
Nikt tego problemu nie rozwiązał??? Z tego co wiem czujnik jest gdzieś z przodu po prawej stronie za zderzakiem - jest za zimno aby grzebać - ale jak będzie cieplej ......... nono. Czy można go przenieść w inne miejsce?? Czy można przedłużyć jego przewody. Jakiego rodzaju jest ten czujnik - termostor czy termopara?? A może jakiś inny?? Hej czciciele maksia - wiecie coś na ten temat???? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rocznik: 2011
|
Był taki temat, ale wskazanie na miejsce ostatecznie nie padło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
A tak na uboczu:
Panowie Kristofors i Pawel2m - macie młodziutkie samochody jeszcze na gwarancji - co na to FORD?? O ile sie dobrze orientuję to po trzeciej naprawie można wystepowac o nowe auto . Ostatnio edytowane przez sosegado ; 27-01-2011 o 10:10 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-11-2010
Model: Ford S-Max
Silnik: Ecoboost 203KM
Rocznik: 2010
|
Ja to sobie tłumaczyłem podwyższoną temperaturą przy jezdni w korkach, bo chyba tylko wtedy takie przekłamanie (mocno na plus) występuje. Poza staniem w korkach mój pokazuje chyba OK.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|