Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Tuning
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-01-2011, 12:44   #41
zabut
ford::average

Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130 KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Kupujemy IC do mondeo MK3 TDCI

Cytat:
Napisał wilhelm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jak jeszcze miałem stożek to oderwał się jeden przewód od podciśnienia, dokładnie ten gruby który jest wpięty do airboxa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jeździłem tak chyba przez miesiąc aż przy zmianie stożka na zwykły filtr zauważyłem małą 5mm dziurkę - tam powienien być króciec a na nim ten wężyk. podpiąłem wszystko jak trzeba a było to z miesiąc temu i auto ma kopa przy 2300-2400 a nie przy 2800 jak na wykresie.....
czemu wrociłes do fabrycznego filtra?

Stary 28-01-2011, 13:44   #42
wilhelm
ford::advanced

Model: FOKA
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007

denerwowało mnie syczenie/szumienie stożka... do tego miałem dziurawy dolot co potęgowało ten efekt, ale o tym dowiedziałem się dopiero po wymontowaniu stożka... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wilhelm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2011, 13:45   #43
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

Wilhelm...wpadaj teraz na pomiary...możesz wcześniej pobawić się tym cięgnem od turbawki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2011, 14:39   #44
wilhelm

powiem tak, dostęp do tego cięgna jest tak beznadziejny że nie wiem czy dam radę. do tego nie wiem czym dokładnie kręcic... hehe
Stary 28-01-2011, 15:34   #45
INVERTER

Model: Mondeo Mk3 Ghia X Black Panther
Silnik: 2.0 TDCI 130 euro3
Rocznik: styczen 2004

Cytat:
Napisał wilhelm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
powiem tak, dostęp do tego cięgna jest tak beznadziejny że nie wiem czy dam radę. do tego nie wiem czym dokładnie kręcic... hehe
Jak to, no trzeba zdiac oslone turbiny , raptem 4srubki , potrzebujesz kluczyk 8ke, 10ke i kombinerki zeby przytrzymac ciedno przy odkrecaniu srubki kontrujacej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zaznacz markerem pozycje poczatkowom zeby wiedziec jak bylo ustawione, jak bylo nieruszane to nakretka i gwint ciegna bedzie zalakowany (biala farba) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no i zkrecaj po jednym peknym obrocie na raz i jedz sie przejechac/sprawdz efekty !!! mysle ze dwa obroty zalatwia sprawe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tylko nie przesadz z tym podkrecaniem hihi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS: ciegno to ten elemet miedzy gruszkom podcisnienia a dzwigienkom wystajacom z obudowy turbosprezarki !!! jest on skrecony z dwoch kawalkow, czesc nagwintowana/pret wystaje z gruszki , czesc z sruba regulacyjna i nakretkom kontrujacom jest polaczona z dzwigienkom turbiny, patrzac na turbine pionowo z gory, ciegno jest dokladnie posrodku pomiedzy obudowami wirnikow , slepy by znalazl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez INVERTER ; 28-01-2011 o 15:41
INVERTER jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2011, 16:01   #46
INVERTER

Krecone z reki ale co tam, slabo widac obrotomierz i wskaznik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wskaznik jest do 4bar/60psi, cisnienie atmosferyczne to 1bar !!!

Tu jest jak trzyma cisnienie, spadek widac dopiero przy 3700-4000obr !!!
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

A tu jest overboost na 6tym biegu, i powrot do normalnego cisnienia !!! [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 28-01-2011, 19:53   #47
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

Wszystko spoko, tylko to działa przy podciśnieniowym sterowaniu łopatkami. A co z turbinami z elektronicznym sterowaniem?
Stary 28-01-2011, 20:15   #48
wilhelm

z elektronicznym sterowaniem to tylko i wyłącznie można dłubać w ECU, tak sądze...
Stary 28-01-2011, 22:34   #49
wilhelm

skróciłem cięgno najpierw o 1 obrót, potem o jeszcze jeden, potem o jeszcze jeden i na końcu jeszcze o pół. razem o 3,5 obrotu. Turbo szybciej się rozkręca, boost nie przekracza 1.5 bara. nie ma nagłego spadku przy 3000 obr. ale nie trzyma 1.5 tylko 1.4, okolo 4500 obrotow doladowanie spada i wynosi wtedy 1.0 bara. czy nie przesadziłem z tym kręceniem? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 29-01-2011, 01:55   #50
INVERTER

Cytat:
skróciłem cięgno najpierw o 1 obrót, potem o jeszcze jeden, potem o jeszcze jeden i na końcu jeszcze o pół. razem o 3,5 obrotu. Turbo szybciej się rozkręca, boost nie przekracza 1.5 bara. nie ma nagłego spadku przy 3000 obr. ale nie trzyma 1.5 tylko 1.4, okolo 4500 obrotow doladowanie spada i wynosi wtedy 1.0 bara. czy nie przesadziłem z tym kręceniem? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
NIE, ja bym jeszcze skrecil o pol obrotu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pamietaj ze jak ci dowalom koksu na 190-200KM to cisnienie wzrosnie samoczynnie do 1.6-1.7bar , to moze narazie tak zostaw, najwyzej podkrecisz jak juz bedzie sz chipsowal auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania