![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
|
Witam,
nie mogłem dopisać nic do poprzedniego tematu ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]), więc zakładam nowy. Mam nadzieje, że komuś się przydadzą napisane wskazówki. Do wymiany przyda się jedynie śrubokręt! Nie trzeba żadnych kluczy. Należy poluzować blaszki starego siłownika - tak żeby można było go zdjąć z 'tej kulki' czyli mechanizmu trzymającego. Następnie nowy siłownik wsuwamy - blaszki same się rozegną na początku i wskoczą - nie trzeba ich ściągać! Później jest tylko problem żeby je ponownie założyć. Od razu trzeba się wyposażyć w osobę trzymającą klapę, bo ciężko głową cały czas trzymać klapę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Próbowałem, więc wiem co mówię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. PS. Mam siłowniki Magneti Marelli (koszt to 80 zl już z wysyłką). Trzymają dobrze, ale nie otwierają same bagażnika. Trzeba go podciągnąć klapę na daną wysokość i dopiero tam ją trzymają siłowniki - same jej nie podnoszą. Czy siłowniki mają się 'dotrzeć' i będzie ok, czy to jakaś wada, a może takie są niektóre siłowniki ?? Z góry dzięki za odpowiedz. Jak będę miał chwilkę czasu to napisze tutorial jak zmienić linkę hamulca ręcznego - nic trudnego, a szkoda rozdawać kasę. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-03-2007
Model: Focus combi
Silnik: 1.6 16V zetec SE + LPG
Rocznik: 2002
|
Siłowniki mają różną siłę wyrzutu , która jest wyrażona w "N" , gdzieś to tam powinno być napisane. Jak ta wartość N będzie słabsza , to już może być problem z samoczynnym , całkowitym podnoszeniem klapy. Często też tak jest gdy kupi się np. nie najlepszy zamiennik i odbiega on od podanych parametrów albo używkę , nie ma się też pewności w jakim stanie jest ten drugi który pozostał w przypadku wymiany tylko jednego - i może tu też jest przyczyna. No ale niestety to wychodzi dopiero po założeniu , można się do tego przyzwyczaić , na poważnie problem się pojawi dopiero gdy klapa zacznie opadać . Co do "docierania" to raczej bym na to nie liczył że się coś poprawi.
Marcin Ostatnio edytowane przez oisom ; 31-01-2011 o 07:40 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Silnik: 1.6
|
siła to 655 N, zapomniałem o tym napisać.
Siłowniki wymieniłem oba i są nowe. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-05-2008
Model: Focus mkI
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2001
|
dodatkowo ważna jest długość, sprawdzone empirycznie mam załozone nówki ale brakuje 5 cm po podniesieniu klapy w kombi, niby niewiele ale wystarczy by pamietać o pokłonie przed fordem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK1 FL
Silnik: TDCI 115km
|
Ja miałem założone zamienniki, niby wszystko OK, ale były po "rozłożeniu" parę mm za długieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz mam pamiątkę (lekko zdarty lakier na klapie bagażnika) klapa dobiła do dachu auta i został ślad. Chwilowo mam stare lekko nie otwierające się do końca, ale następny zakup będzie oryginalne lub sprawdzone przy sprzedającym. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-01-2011
Model: Focus kombi
Silnik: 1,6 PB
Rocznik: 1999
|
Ja dziś wymieniłem te siłowniki, kupiłem w sklepie - intercars i są indentyczne jak oryginalne (wymiary), firma Polska - Krosno a siła wyrzutu to 550N, cena 45zł/szt. Klapa w kombi otwiera się sama od samego dołu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 03-10-2010
Silnik: 1.8 tddi
|
aistee jeśli masz problem z tym, że siłownik nie podnosi klapy sam, to znaczy, że jest (1) za słaby, (2) prysnij do niego smaru w sprayu (np wd40, chociaż ja polecam smar silikonowy), (3) wybrałeś siłowniki, które nominalną wartość oporu mają dopiero przy pełnym rozwarciu - żeby się przed tym bronić, najlepiej w sklepie zrobić prosty test. Weź siłownik postaw jednym końcem na podłodze i zacznij naciskać całym swoim ciałem na drugi koniec - nie powinien się wcisnąć bardziej niż 1cm (przy wadze 80kg) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zagmar - też kupowałem siłowniki o 5mm dłuższe i nie mam problemów z obcieraniem - nawet jakby były jeszcze 5mm dłuższe do by się zmieściły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK1 FL
Silnik: TDCI 115km
|
nostress_pz masz Focusa HB?
U mnie obtarło i nawet pastą polerską nie zejdzie.' Mam taki jasny prawie biały pasek na długości stykania się klapy z dachem. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-01-2011
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
|
mnie na wiosnę czeka wymiana wiec wasze uwagi będą przydatne przy wyborze odpowiednich siłowników
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: FOCUS MKI
Silnik: 1.8TDDI 90KM
Rocznik: 2000
|
Witam,Ja taką operację zamierzam przeprowadzić w przyszłym tygodniu. Ale jak każdy Polak dopiero po zakupie zacząłem szukać informacji nt zamienników. I włos mi zjeżył na głowie: a jeśli wydałem kasę (sporą jak dla mnie) i kupiłem nie to co trzeba?
To mój zakup. Jeśli ktoś się na tym zna, to może podpowie czy dokonałem właściwego wyboru. Z góry dzięki za sugestie. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|