Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Tuning
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-02-2011, 12:16   #81
Oktan
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCi 183 KM i 481 Nm
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Kupujemy IC do mondeo MK3 TDCI

owszem wymaga dopracowania, ale jest lepiej niż było

Oktan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2011, 12:26   #82
Snajper_881

Domyślnie Odp: Re: Kupujemy IC do mondeo MK3 TDCI

Cytat:
Napisał Rijndael Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie, czy Wy patrzycie na ten sam wykres? Niebieski wykres, pomijając wartości maksymalne, jest beznadziejny, to auto wymaga powtórnego strojenia (zresztą nic dziwnego bo zmieniła się zupełnie charakterystyka pracy turbiny od ostatniego strojenia). Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja się może nie znam, ale dla mnie najbardziej optymalny jest ten zielony wykres...czyli prawdopodobnie Weksli.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2011, 13:20   #83
wilhelm
ford::advanced

Model: FOKA
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał Oktan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no dobra dobra, ale:
przy tym ostatnim pomiarze jest:
1. (-) inne przełożenie (przy poprzednich jest takie samo),
2. (+) temp. zewn. też jest bardziej korzystna
3. (+) i to DUŻY - jest przesunięcie max. momentu wyżej, czyli oszczędzamy ukł. przeniesienia napędu

PS.: Wilhelm - czyli znowu masz serce do auta jak rozumiem, bo ostatnio miałeś zapaść ?!

co na to wszystko dupohamownia ??
przełożenie jest inne bo wtedy miałem letnie koła (18") a teraz zimówki (16"). temp rozni sie o 3 stopnie, pomijam wykres weksli.

jeśli chodzi o auto to nie ma litości, idzie do sprzedania...

dupohamownia... no czuć że jest lepiej ale dalej mało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wilhelm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2011, 13:31   #84
Snajper_881

Coś musi być nie tak w Twoim autku, albo ta hybryda jest do dupy, albo coś innego u Ciebie albo program...Silniki te same, turbo to samo, a wykres Woja i Twój różni się znacząco. Mam namyśli przebiegi mocy i momentu a nie wartości maksymalne.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2011, 13:40   #85
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Re: Kupujemy IC do mondeo MK3 TDCI

Jak wykres ma być dobry jak auto było strojone przed zabawą tą nieszczęsną śrubką?
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2011, 15:08   #86
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

Oktan
...pomiary robione były na różnych kołach...wcześniej letnich, teraz zimowych...więc są inne przełożenia
...warunki pomiarów...temp. jest niebardzo istotna, bo korekta DIN sprowadza wyniki do porównywalnych
Rijndael
...porównaj wykres z wynikami Woojo (podobno super).....prześledź obrót po obrocie...i nie patrz na "obrazek"...bo jest w innej skali
http://img810.imageshack.us/img810/3...ers1475237.jpg

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Porównanie:

2000obr. Woojo 80KM 280Nm....Wilhelm 80KM 290Nm
2500obr. Woojo 125KM 360Nm...Wilhelm 130KM 375Nm
3000obr. Woojo 150KM 355Nm...Wilhelm 178KM 415Nm
3500obr. Woojo 165KM 335Nm...Wilhelm 186KM 375Nm
4000obr. Woojo 175KM 310Nm...Wilhelm 184KM 330Nm
4200obr. Woojo 180KM 300Nm...Wilhelm 180KM 300Nm

...dopiero tu jest odpuszczone...ale jazda dieslem na 4500...5000obr. aby mieć najlepsze efekty !!!...nawet TDI w Le Mans25h kręcą max 4500 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum....
...diesel przy 5000...5500 zazwycaj urywa zawory itd...
przy 2400 u Woojo jest pik max..360Nm...tak samo u Wilhelma...z tą różnicą że u niego pnie się dalej w górę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

...od samego dołu...do 4200 Wilhelmowe autko jest MOCNIEJSZE...a od 2500 do 4000 nawet znacznie...
...troszkę obiektywizmu nie zaszkodziGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW

Ostatnio edytowane przez heko ; 06-02-2011 o 15:56
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2011, 15:57   #87
INVERTER

Model: Mondeo Mk3 Ghia X Black Panther
Silnik: 2.0 TDCI 130 euro3
Rocznik: styczen 2004

Hihi, niewiedzialem ze zwrot "skroc sztange" o 1/2/3 obroty moze byc niezrozumialy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

No to problem nietrzymania boostu mamy rozwiazany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wilhelm to teraz wykrec ogranicznik wstepnego ustawienia zaluzji (stopnia zacisniecia zaluzji gdzy jest przymknieta) o 1...2...obroty co ci turbina zacznie wstawac od 1500-2000obr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Najpier sprawdz czy dzwigenka opiera sie o ogranicznik ( gdy sztanga jest wciagnieta dzwigienka powinna sie zaprzec na ograniczniku)
Ogranicznik to taka mala srubka bez glowki z otworem na imbus i nakretka kontrujaca ( znajduje sie pod gruszka sterujaca) !!! Trzeba wymontowac gruszke by doniego dotrzec !!!

Twoja Hybryda powinna wstawac porownywalnie do ori turbiny ( czyli 400Nm od 2000obr !!!) bo faktycznie wstaje troche puzno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-02-2011, 16:07   #88
Snajper_881

Cytat:
porównaj wykres z wynikami Woojo (podobno super)...
Dokładnie, wykres robi wrażenie ale jak słyszałem o tym kręceniu to mi serce pękało...jak ja mam kręcić TurboDiesla do 5000tys obr/min na hybrydzie, tylko dlatego, że tak wysoko jest osiągana moc to ja pieprze taki interes...silnik wyzionie ducha po kilku tysiącach kilometrów przy "dobrych wiatrach".

Cytat:
czyli 400Nm od 2000obr !!!
Jaja se robisz ??

Coraz bardziej mi się podoba wykres Wilhelma. Heko się postarał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Snajper_881 ; 06-02-2011 o 16:12
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2011, 16:53   #89
INVERTER

Model: Mondeo Mk3 Ghia X Black Panther
Silnik: 2.0 TDCI 130 euro3
Rocznik: styczen 2004

Cytat:
Napisał Snajper_881 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie, wykres robi wrażenie ale jak słyszałem o tym kręceniu to mi serce pękało...jak ja mam kręcić TurboDiesla do 5000tys obr/min na hybrydzie, tylko dlatego, że tak wysoko jest osiągana moc to ja pieprze taki interes...silnik wyzionie ducha po kilku tysiącach kilometrów przy "dobrych wiatrach".

Jaja se robisz ??

Coraz bardziej mi się podoba wykres Wilhelma. Heko się postarał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2.0TDCI zostal skastrowany by osiagac max.Nm przy mozliwie najnizszych obrotach 1800-2000obr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i tam powinnien go osagac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wada tego przesuniecia to kompletna utrata ciagu przy 4000obrGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I tu sie zgodze z Heko ze srobowanie mocy powyzej 4000obr w tym silniku, nawed przy pomocy Hybrydy kluci sie z jego charakteystyka pracy !!! Zdrowiej bedzie osagnac 200KM przy 3500-4000obr, niz wyzej np.4500obr. Osobiscie wolal bym zeby nielapal zadyszki i ciagnol do konca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A niby czemu nie 400Nm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ze sie nieda czy ze niewytrzyma czy co Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Da sie nawed 450Nm tyle ze sprzeglo tego nie ogarnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Oczywiscie na Hamowni tego nie zobaczysz, trzeba by hamowac na 6biegu , albo na obciazeniowce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Turbina potrzebuje troche czasu zeby sie wkrecic a Hybryda tymbardziej !!!

Ostatnio edytowane przez INVERTER ; 06-02-2011 o 16:58
INVERTER jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2011, 17:02   #90
Snajper_881

Cytat:
A niby czemu nie 400Nm ze sie nieda czy ze niewytrzyma czy co
Da sie nawed 450Nm tyle ze sprzeglo tego nie ogarnie
Owszem, da się, nawet 500NM, ale uważam, że 400NM przy 2000obr/min jest niemożliwe, szczególnie przy hybrydzie. Być może, jestem w błędzie...

Cytat:
Twoja Hybryda powinna wstawac porownywalnie do ori turbiny ( czyli 400Nm od 2000obr !!!) bo faktycznie wstaje troche puzno
Jak każda hybryda wstaje później i każda (wg. mnie) nie będzie wstawać porównywalnie do "ori" turbiny.

Ostatnio edytowane przez Snajper_881 ; 06-02-2011 o 17:05
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania