Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Skrzynie automatyczne
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-07-2010, 22:14   #1
fiolkowa
ford::amateur

Model: Ford Fiesta Ghia
Silnik: 1.25 Zetec S, automat
Rocznik: 1997
Domyślnie Automatyczna skrzynia biegow

Witam Was!
Mam goraca prosbe, od pewnego czasu po uruchomieniu silnika i wrzuceniu na bieg D lub R moje autko gasnie. Dzieje sie tak na zimnym silniku, gdy juz jest rozgrzany spadaja obroty i czuc lekkie szrpniecie tak jakby chcial juz ruszyc ale po chwili silnik przestaje szarpac a obroty podnosza sie do normalnego poziomu. Znajomy powiedzial mi, ze to moze byc jakis zawor w skrzyni lub sterownik elektroniczny. Moze ktos z Was wie co to moze byc lub ma znajomego mechanika , ktory robil juz skrzynie automatyczne?
Bede wdzieczna za kazda pomoc! Dziekuje

fiolkowa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2010, 10:56   #2
stasiek49
ford::expert

Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002
Domyślnie Odp: Automatyczna skrzynia biegow

sam sobie odpowiedziałeś,trzeba mechanika z komputerem do automatów,kiedy był wymieniany olej i filtr oleju w skrzyni?
Stary 18-07-2010, 10:58   #3
stasiek49
ford::expert

Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002

sam sobie odpowiedziałeś,trzeba mechanika z komputerem do automatów,kiedy był wymieniany olej i filtr oleju w skrzyni ?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 19-07-2010, 23:15   #4
fiolkowa

Gdybym znala odpowiedz na swoje pytanie to bym nie prosila o pomoc . Myslalam o wymianie oleju i filtra w skrzyni biegow. A moze ktos juz to robil i orientuje sie w tym temacie? Wystarczy odkrecic miske olejowa skrzyni biegow aby latwo sie do niego dostac? Za wszelka pomoc dziekuje!
Stary 20-07-2010, 09:33   #5
JoeMix
ford::professional

Model: Fiesta Mk3 Futura
Silnik: 1118ccm 50KM
Rocznik: 1994

W CTXie z Fiesty nie ma komputera z tego co wiem, to mechaniczna przekładnia,,, w ogóle warsztaty się boją tej konstrukcji jak ognia i słusznie bo bardzo niepopularna jest,,,
Cytat:
Napisał fiolkowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po uruchomieniu silnika i wrzuceniu na bieg D lub R moje autko gasnie. Dzieje sie tak na zimnym silniku
Jakie obroty ma silnik po uruchomieniu,,,,
Cytat:
Napisał fiolkowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gdy juz jest rozgrzany spadaja obroty i czuc lekkie szrpniecie tak jakby chcial juz ruszyc ale po chwili silnik przestaje szarpac a obroty podnosza sie do normalnego poziomu
A jakie obroty sa na rozgrzanym silniku i o ile spadają,,, a potem do ile us ię podnoszą, to że czuć szarpnięcie i auto chce ruszyć to normalne w końcu włączasz bieg,,, gdyby nie noga na hamulcu to by pojechało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Warsztat z linka na swojej stronie ma indeks skrzynek, oczywiście tego CTXa na liście nie ma,,, własnie,,, tak sobie przyjąłem że chodzi o CTX'a czyli o bezstopniowa przekładnie (jeden biegu do przodu jak to się mówi)

fiolkowa, otwórz maskę, namierz linkę od gazu, idzie na skrzynie na taki mechanizm i się rozchodzi na 2 sztuki, jedna idzie na dół w skrzynkę druga w górę w dolod do przepustnicy,,, czyli w sumie są 3 linki, czy któraś jest luźna lub "sflaczała"?
Stary 21-07-2010, 00:31   #6
fiolkowa

Dzisiaj zajrzalam pod maske ale bylo juz troche ciemno.Jedyne co zobaczylam to napis na pokrywie Zetec S wiec szybko zmienilam dane w moim profilu. Z tego co sie orientuje to silnik jest na wtrysku szesnasto zaworowy. Na zimnym silniku po wlaczeniu biegu gasnie odrazu, po rozgrzaniu gdy wrzucam bieg obroty spadaja na 0.5 tys. ,po chwili wracaja na 1 tys. Skrzynie mam 3- biegowa tj. R,D i L, L sluzy do dluzszej jazdy pod gorke. Dzisiaj zamowilam filtr oleju i uszczelke do skrzyni biegow. Moze ktos wie ile litrow oleju wchodzi do skrzyni bo w serwisie powiedzieli, ze 7l. ale nie sa pewni. Natomiast w sklepie z czesciami twierdza, ze 3.5l a nie jest tani.
Stary 21-07-2010, 13:36   #7
JoeMix

Ano nie jest tani,,, coś koło 80 zeta za litr, bardzo ważna jest zgodność z pełną specyfikacją i kolorem,,, ale wymiana filtra oleju i oleju raczej nie rozwiąże twojego problemu, bo olej w skrzynce jest już pod ciśnieniem jak silnik pracuje choćby było P czy N wybrana na wybieraku,,, problem jest taki że zapuszczając bieg skrzynka stawia opór silnikowi i albo ten za wolno reaguje i nie podnosi obrotów, albo skrzynia startuje ze złego przełożenia,,,
Stary 21-02-2011, 21:56   #8
Kynium
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 1.6TDCI
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005

Witam.
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat i trochę go odkopać.
Akurat na forum forda jestem nowy ale proszę o pomoc. Wynalazłem dla mamy fiestę Ghia z 96r. z silnikiem zetec 1.25 ze szkrzynią automatyczną.
w związku z tym mam kilka pytań:
Jaką skrzynię mam zamontowaną bezstopniową czy zwykłą? Nie wiem czy wtedy już były bezstopniowe ale pytam ponieważ mam jeszcze w domu żony celicę z 2003r z automatem i tam wyraznie widać na obrotomierzu zmiany biegów. A we fieście nie.
inny problem:jak zatrzymywałem auto to gasło gdyż silnik został zduszony. Wiem, że brakowało oleju. był czysty więc tylko tymczasowo został on uzupełniony. teraz jest lepiej ale nie idealnie. podobno może to być wina sterowania silnikiem. Dodatkowo jest tak: Wrzucam na N, wciskam gaz do oporu i silnik kreci sie tylko do ok 4 tys. Podobnie jest przy przyspieszaniu. gaz w podłoge i nie chce przyspieszac pow 4 tys, puszcze troche gaz to sie rozpedzi max do 130km/h. Objawy podobne do uszkodzonej przepływki ale nie mam jak zdiagnozować bo nie wiem gdzie i jakie jest złącze diagnostyczne oraz jakim programem to ruszyć. Przy okazji nie wiem czy podłączenie laptopa coś da bo podobno tylko mozna zczytac błędy. Prywatnie jeżdzę alfą 156 2.0TS i laptopem z programem alfadiag mozna zrobic praktycznie wszystko. Dodam, że fiesta jest u mnie dopiero kilka dni i jeszcze nie zdązyłem nawet zrobić mu przeglądu typu wymiany oleju, świec, filtrów. Tak jak napisałem tylko uzupełnienie płynów. Jak już pytam o silnik to proszę powiedzieć czy zetec ma luzy zaworów kasowane hydraulicznie czy może ręcznie przy użycia szczelinomierza. Zastanawiam się gdyż słyszę takie pukanie w silniku. coś jak uszkodzona panewka tyle, że cichsze i na górze silnika.
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za możliwe zaśmiecenie tematu, ale postanowiłem załatwić to w jednym poście i nie zakładać nowych.
Pozdrawiam
Krzysiek
Kynium jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2011, 22:06   #9
Kynium
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 1.6TDCI
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005

Do moderatora - proszę wyrzucić tego posta gdyż miałem problem z przeglądarką i wrzuciłem dwa razy to samo.
Kynium jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2011, 22:38   #10
JoeMix

Cytat:
Napisał Kynium Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jaką skrzynię mam zamontowaną bezstopniową czy zwykłą? Nie wiem czy wtedy już były bezstopniowe
Bezstopniową, bo to Ford kombinował jako pierwszy na większa skalę,,, dlatego skrzynki są jakie są,,,

Zasady postowania