![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-02-2011
Model: C-Max
Silnik: 1.8
Rocznik: 2005
|
Witam,
Od jakiegoś czasu obserwuję dziwne zachowanie C-Maxa (2005r. 1.8 Duretec 125KM). Pojawia się falowanie obrotów i schodzą one do okolic 500, a nawet zdarza się, że samochód gaśnie podczas jazdy na luzie. Ostatnio przy eksperymentach zauważyłem, że rzeczywiście obciążenie zasilania ma znaczenie. Obroty były ok póki nie włączyłem (oprócz świateł i radia) dodatkowo nawiewu, ogrzewania szyb przód i tył. Wówczas tocząc się na luzie obroty spadały do 500, zapalała się kontrolka od akumulatora i obroty rosły ponownie do okolic 1000. Po wyłączeniu nawiewu i ogrzewania szyb obroty stabilizowały się. Takie zachowanie szczególnie nasiliło się to przy mrozach, ale jak bywało cieplej to też się pojawiało. W każdym razie samochód nawet jak wyjedzie z garażu (temp. +5 stopni) ma takie objawy. Raz widziałem też informację z komputera o problemie ze wspomaganiem - nie pamiętam jak dokładnie to brzmiało. Czy macie może jakieś wskazówki co to może być i w jaki sposób można sobie z tym poradzić? Z góry dziękuję za podpowiedzi. |
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0 TDCI 136 hp
Rocznik: 2005
|
Ja na początek sprawdziłbym akumulator i prąd ładowania. Wygląda na to że silnik jest dość mocno obciążony. A jak się zachowuje auto przy przyspieszaniu? Stracił coś na mocy?
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
A , wystarczy na Forum poszukać. Wiele razy omawiane.
Nie dublujemy tematów.
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|