![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Damian
Model: Focus II S MAX
Silnik: 1,8 ; 2.0 tdci
Rocznik: 2006 2008
|
Witam. Sprawdziłem chyba wszystkie tematy na forum ALE....
Nie ma konkretnej odpowiedzi, może uda sie podsumować to w tym temacie..... Objawy klasyczne; podczas ruszania na swiatłach temperatura spada na chwilę do 70 z 88 stopni (trwa to 2-3 sek.) po chwili 4-5 sek (koniec przyspieszania) wzrasta znowu do 88. temperatura nidgy nie dochodzi do 90 stopni, wskaźnik jest przed kreseczką.(90 stopni) Wcześniej nigdy tego nie miałem.(przejechane dwie zimy) W postach znalazłem ze to; termostat, pompa, a nawet płyn chłodzący... CZY KTOŚ PORADZIŁ SOBIE Z TYM PROBLEMEM? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: FOCUS II FL
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2008
|
Ciesz się, że w ogóle grzeje. Mój w trakcie jazdy po mieście ledwo dmucha ciepłym. A tak naprawdę nie przejmuj się w czasie dużych mrozów duże i szybkie spadki temperatur silnika są normalne. Powodem jest bardzo duża różnica temperatur cieczy w obiegu małym silnika i dużym. Grunt , że się nie "gotuje". "Przegrzany" diesel kuleje.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Damian
Model: Focus II S MAX
Silnik: 1,8 ; 2.0 tdci
Rocznik: 2006 2008
|
Nagrzewa sie długo bo to zima...wiadomo tdci.... dmucha ciepłym itd...
tylko te falowanie temp. nie miałem tego w poprzednie zimy. Może jednak ktoś wymienił Termostat lub Pompe Wody lub czujnik temp. i pomogło???? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: FOCUS II FL
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2008
|
Sprawdź czy nie jest to uwarunkowane temperaturą powietrza. Czy proces ten nie jest związany z dużymi mrozami. Ja bym się specjalnie tym nie przejmował.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 18-03-2008
Model: Ford Focus
Silnik: 1800 tdci
Rocznik: 2003
|
Gdzies ten temat byl juz poruszany.
Bodaj od 3 lat mam ten problem. Na poczatku wskaznik temperatury opadal o kilka stopni, poza tym dosc rzadko i przy bardzo duzych mrozach. Pozniej bylo to coraz czestsze i temperatura spadala o coraz wiecej stopni. Na dzien dzisiejszy, przy nizszych temperaturach, mimo ze chwile wczesniej wskaznik pokazywal ok 90st, w ciagu kilku sekund (np podczas hamowania) potrafi zejsc praktycznie do 0 a potem znow wrocic do wlasciwej temp. Co robilem - na poczatku opisanego problemu poproslem o zczytanie bledow - brak, nastepnie wymienilem termostat. Okazalo sie, ze zupelnie niepotrzebnie. Winny jest - najprawdopodobniej - czujnik temperatury, koszt wymiany niewielki (bodaj ok 100 zl) jednak ja ta wymiane sobie odpuscilem. Ponoc czujnik ten pokazuje tylko temp orientacyjna, srednia i nie ma wplywu na uzytkowanie samochodu, nawet w przypadku przegrzania silnika. Od momentu zaobserwowania usterki zrobilem ok 100 tysiecy km. pozdr |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-12-2010
Model: focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2002
|
ja tez mialem ten problem ale kolega poradzil mi załozyc elektryczne debasto dziala na zasadzie ze przy minusowych temperaturach zalancza sie i nagrzewa plyn po 2 km
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-12-2010
Model: focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2002
|
po 2 km w aucie masz juz cieplo no i mniejsze spalanie na zimnym silniku
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 03-03-2009
Model: S-Max MK II
Silnik: 2.0 TDCI 150KM
Rocznik: 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 30-01-2013
Model: Ford Focus II
Silnik: 1.8 TDCi 115 KM
Rocznik: 2006
|
Mam podobny problem, przy czym obecnie mamy maj i nie jest zimno, a mimo to temperature dalej skacze, nadmienię że niedawno wymieniłem termostat i pompę, a problem nie zniknął
|
|
|
|