Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-03-2011, 14:54   #81
matrog19
ford::expert

Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Kontrolka i sygnał zapięcia pasów

metmusic a odłącz jeszcze raz akumulator i zobacz czy znow Ci się zaświeci. Ta procedura włączania mi troche się nie podoba ale inni nią włączyli, może jest jescze jakaś inna? Tak samo z automatycznym ryglowaniem drzwi. Są dwie procedury i jedna za nic nie chciala załapać a druga za pierwszym razem poszła, komp zapikał wszystko tak jak w opisie. Skoro jak zapinam pas i odpinam to GEM pika czyli czujniki są. Zresztą widać kabelki. Tak na marginesie jak kupowałem mondka i oglądałem wiele to rzaden nie miał tej kontroli po przekręceniu kluczyka. Potem nie sprawdzałem bo jechałem zawsze w zapiętych pasach.

Stary 10-03-2011, 14:56   #82
metmusic
ford::professional

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał gebi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wszystkie powinny miec
No proszę czyli kolejny mit obalony - albo Pan kierownik nie zna się i powiedział tak bo musię tak wydaje. Ale póki co możemy uznać to za wiarygodną odpowiedź - Panowie - każdy ma!

Cytat:
Napisał gebi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
potężna procedura
Uwielbiam takie komentarze. Mógłby sobie to darować i powiedzieć: X minut roboty, koszt X zł, koniec.

Cytat:
Napisał matrog19 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak samo z automatycznym ryglowaniem drzwi
Walczyłem też pół dnia z aktywacją. W końcu udało się.
Zaraz pójdę odłączę aku i zobaczę co się stanie - na pewno szyby mi się rozprogramują bo to zawsze trzeba robić od nowa po odpięciu aku ;]

Ostatnio edytowane przez metmusic ; 10-03-2011 o 15:05
metmusic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2011, 15:10   #83
matrog19

Ja pierwszą procedura nie mogłem uruchomić ryglowania, drugą od pierwszego razu. No szyby wiadomo, że trzeba zaprogramować. Przełóż jeszcze liczynik od ojca i zobaczy czy wtedy bedziesz mial to bedziemy wiedzieć czy wina leży w liczniku czy gdzieś dalej (żartowałem... komu by sie chciało)
Stary 10-03-2011, 15:12   #84
metmusic

Cytat:
Napisał matrog19 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przełóż jeszcze liczynik od ojca
Hehe - jakbym się uparł to może i bym to zrobił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I tak w obu mamy do wymiany żarówki hehe. Idę zobaczyć co po ponownym odłączeniu aku.
Stary 10-03-2011, 15:31   #85
gebi
ford::beginner

Model: focus titanium Individual
Silnik: diesel
Rocznik: 2010

Uwielbiam takie komentarze. Mógłby sobie to darować i powiedzieć: X minut roboty, koszt X zł, koniec.

jesli chodzi o czas to wiadomo ze im sie nie spieszy
natomiast koszt 240 zl za podpiecie do kompa, i nie istotne ze to tylko aktywacja jednej funkcji a nie diagnostyka
gebi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2011, 15:51   #86
metmusic

Odpiąłem aku na chwile i po ponownym podpięciu niestety nie pojawiła się kontrolka pasów jak poprzednio. Teraz zostawiłem odpięty na dłużej - zobaczę za chwilę.

Przy poprzednim razie jeszcze odpinałem wtyczkę od 1 wtrysku (w innym celu) i odpalałem auto tylko na 3 ale to nie powinno mieć żadnego znaczenia - chyba, że odpięcie tej wtyczki coś na chwilę pochrzaniło w komputerze i uaktywniło kontrolkę pasów. Czary ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Później podpiąłem z powrotem wtrysk odpaliłem auto - wyskoczyła mi sprężynka mimo, że wszystko było podpięte jak należy, pojawiła się także kontrolka pasów + sygnał ale jako, że miałem sprężynkę to zgasiłem silnik odpaliłem ponownie i zniknęła permanentnie i sprężynka i kontrolka pasów. Czyli wszystko wróciło do stanu pierwotnego.

gebi: a Ty też walczysz z tą kontrolką pasów czy tak o dyskutujesz z nami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ?

Ostatnio edytowane przez metmusic ; 10-03-2011 o 15:53
Stary 10-03-2011, 15:57   #87
gebi

Model: focus titanium Individual
Silnik: diesel
Rocznik: 2010

nie walcze (probowalem 2x) i odpuscilem
natomiast gbyby sie udalo uaktywnic to nie bede narzekal
gebi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2011, 19:29   #88
metmusic

Niestety nawet po dłuższym pozostawieniu auta z odpiętym aku kontrolka nie pojawiła się. W związku z tym nie wiem już dlaczego poprzednim razem była. I to nie raz mignęła, a normalnie regularnie hałasowała i mrugała. Możliwe że ma to związek z odpięciem wtyczki od wtrysku i odpalenia. Komputer wywalił błąd i uruchomił przy okazji kontrolkę pasów.. dziwne. Jednak tego nie chcę już powtarzać.

Chyba znowu poddam się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez metmusic ; 10-03-2011 o 19:37
Stary 10-03-2011, 20:16   #89
Pawelo79

Model: Capri
Silnik: 2.8
Rocznik: 78

Wszystkie pojazdy Włącz hamulec postojowy.
Dźwignię zmiany biegów umieść w położeniu P (parkowania) - pojazdy z przekładnią automatyczną lub w położeniu neutralnym - pojazdy z przekładnią mechaniczną.
Przekręć kluczyk zapłonu w położenie włączone 0.
Zamknij wszystkie drzwi pojazdu.
Odepnij pas bezpieczeństwa kierowcy.
Ustaw włącznik świateł parkowania/reflektorów w położeniu WYŁĄCZONE (Jeżeli pojazd jest wyposażony w reflektory automatyczne, nie będzie to miało wpływu na procedurę).

Pojazdy wyprodukowane do 03/2002 Wyjmij bezpiecznik F84 (20 A) z centralnej skrzynki przyłączeniowej (CJB).

Wszystkie pojazdy Obróć kluczyk zapłonowy do położenia II. (Nie uruchamiaj silnika).

WSKAZÓWKA: Lampka ostrzegawcza poduszki powietrznej zgaśnie po upływie 5 sekund.
Poczekaj, aż lampka ostrzegawcza pasów bezpieczeństwa i poduszki powietrznej zgasną. (może to potrwać maksymalnie 2 minuty).

WSKAZÓWKA: Kroki od 10 do 12 należy wykonać w ciągu 60 sekund, w przeciwnym wypadku trzeba będzie powtórzyć procedurę. Każdą czynność należy wykonywać w odstępie ok. 1 sekundy.
Zapnij, a następnie odepnij pas bezpieczeństwa trzy razy, tak aby na końcu pas był odpięty.
WŁĄCZ a następnie WYŁĄCZ reflektory.
Zapnij, a następnie odepnij pas bezpieczeństwa trzy razy, tak aby na końcu pas był odpięty. Po wykonaniu tej czynności lampka ostrzegawcza pasa bezpieczeństwa będzie migać przez trzy sekundy. Spowoduje to aktywację funkcji przypomnienia o zapięciu pasa, jeśli jest wyłączona, albo jej wyłączenie, jeśli jest aktywna.
Po wyświetleniu sygnału potwierdzenia procedura wyłączania/włączania jest zakończona.

Pojazdy wyprodukowane do 03/2002 Włóż bezpiecznik F84 (20A) do skrzynki CJB.
Pawelo79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2011, 20:22   #90
matrog19

No to ide wyciągać bezpiecznik i próbować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania