Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-03-2011, 20:18   #1
szopa69
ford::amateur

Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2008
Domyślnie Brak mocy po uszczelnieniu pompy

Witam
Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość jeżeli podobny problem się już pojawił, a ja go nie znalazłem.

Mam problem z moim Fordem Focusem 1.8 TDDI rok 2000. Po uszczelnieniu pompy wtryskowej samochód nie ma mocy, słabo się wkręca na obroty (maks 4500 obr/min), nie dymi nawet odrobinę, zapala na dotyk, pracuje równo na obrotach jałowych, podczas jazdy nie szarpie – rozpędza się płynnie tylko bardzo wolno. Kąt wyprzedzenia pompy zgrany jest idealnie – tak przynajmniej twierdzi pompiarz po podłączeniu samochodu pod komputer, turbina i zawór EGR też jest OK. Mechanik dodatkowo wymontował wtryski i przeczyścił je szczotką drucianą.

Gdzie mogę szukać przyczyny spadku mocy ? Czy ktoś się spotkał z takim problemem ?

szopa69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2011, 20:32   #2
Damian
ford::average

Model: A
Silnik: B
Rocznik: C
Domyślnie Odp: Brak mocy po uszczelnieniu pompy

Cytat:
Mechanik dodatkowo wymontował wtryski i przeczyścił je szczotką drucianą.
Powiedz, że to żart?
Damian jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2011, 07:11   #3
Jester
ford::expert

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał szopa69 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam problem z moim Fordem Focusem 1.8 TDDI rok 2000.(...)słabo się wkręca na obroty (maks 4500 obr/min)
Diesel to nie benzyna - więcej się nie kręci.
Stary 18-03-2011, 21:00   #4
szopa69

Cytat:
Napisał Damian Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiedz, że to żart?
Nie, to nie żart! Jakie mogą być skutki jego głupoty ??
Stary 19-03-2011, 10:00   #5
mjprzem

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

dosc odwazny ten mechanik. niepowinno sie tak robic mimo wszystko szczotka druciana raczej niepowinna uszkodzic wtryskiwacza z racji tej ze HRC szczotki jest o wiele wiele nizsze od HRC koncowki wtryskiwacza. Co nieznaczy ze mechanik dobrze zrobil.

Powinna byc ropa+szmatka lub jakies inne bzdury.

Ale ciekawe jest to co piszesz slabo sie wkreca maks do 4500obr...

kolego jak tak bedziesz czymal diesla to zaraz bedziesz musial silnik wymienic.

Predkosc tloka w silniku diesla jest okolo chyba bo niepamietam dokladnie ale cos okolo 2 razy wieksza od predkosci w benzynie.
Jak chcesz sprawdzic ile silnik wytrzyma to go potrzymaj 10-15 sekund na tych 4500obr..tylko niezdziw sie jak ci pozniej silnik zgasnie i niebedzie chcial zapalic.
To bedzie efekt zacierania sie silnikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

niestety z twojej wypowiedzi trudno wywnioskowac co sie zmienilo...jesli cos jest nietak i jest slaby to powinienes to czuc na obrotach 2000rpm gdzie silnik mam najwiekszy moment. Niestety ty piszesz ze silnik slabo sie wkreca na 4500rpm jak maks producent przewdzial 4000rpm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trudno cokolwiek powiedziec bo niewiadomo jak duza jest roznica z przed a po uszczelnianiu pompy.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 19-03-2011 o 10:02
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2011, 18:11   #6
szopa69

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trudno cokolwiek powiedziec bo niewiadomo jak duza jest roznica z przed a po uszczelnianiu pompy.
Z tym wkrecaniem to chodzi mi tylko ze jak mu sie wcisnie gaz do dechy na luzie do trwa to dosc dlugo zanim osiagnie te maksymalne obroty.

A roznica pomiedzy praca przed a po uszczelnieniu pompy wyglada tak, ze samochod rozpedza sie jak zolw, przy najmniejszej gorce trzeba redukowac bieg na 4 a nawet na 3 i predkosc maksymalna wynosi 80 km/h. Ruszanie ze skrzyzowania wyglada mozolnie. Wczesniej byl elastyczny i bez problemu przyspieszal na 5 biegu.
Stary 20-03-2011, 15:39   #7
mjprzem

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Do sprawdzenia ustawienie pompy i walka rozrzadu..niewiadomo co ktos ci tam narobil.
Warto sie upewnic na diagnostyce czy niema zadnego bledu !!!!
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2011, 17:11   #8
dmercedes

Model: focus
Silnik: 1,8 tddi
Rocznik: 1999

Witam...mam identyczny objaw tydzien czasu naprawiam i niemoge dojsc co jest grane.3 miesiace temu był naprawiany sterownik wszystko było ok.nagle po 3 miesiacach zółw nie idzie ruszyc na swiatłach.zero błedów na komputerze.wyciagałem pompe troche przeczysciłem i dalej nic.interesujace jest to ze odłaczam zawór elektromagnetyczny poczatku dawki i silnik chodzi bez zmian. zero dymku...co to moze byc?
dmercedes jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania