![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: Ford Mondeo MK3 kombi
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2004
|
Witam,
Zauważyłem u siebie dziwny objaw, a mianowicie po odpaleniu auta i lekkim dodawaniu gazu (czytaj powoli) [na postoju] zaczyna trząść silnikiem co przenosi się na całe auto, podobnie się dzieje w czasie jazdy ale jest to mniej odczuwalne niż na postoju. Występuje to w zakresie obrotów do ok 2500. Jeżeli dodam bardzo dynamicznie gazu (czy na postoju czy w czasie jazy) problemu nie ma. Co do auta - wtryski po regeneracji, wymiana filtrów paliwa, powietrza, czyszczenie EGR + kolektor, sprawdzone rury od turbo (wszystkie OK), wymieniony olej + filtr, nowe sprzęgło oraz koło dwumasowe, nowy czujnik położenia wałka rozrządu. Nie wiem czy dobrze myślę ale do głowy przychodzi mi jakaś poduszka pod silnikiem lub skrzynią... ?!
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 01-12-2009
Model: MK3 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003 FL
|
u mnie jest podobnie tylko przy obrotach około 1400-1600 (na postoju na N). Nowa dwumasa (ze starą było tak samo). Nowe koło pasowe i napinacz i rolki (ze starym zestawem było tak samo). Nie przeszkadza to w niczym więc się dalej nie zaglebiałem. ale jesli ktoś miałby jakiś pomysł to chętnie bym się dowiedział co może byc przyczyną :-). Być może faktycznie sa to poduszki silnika i skrzyni. sam nie wiem.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzisiaj zauważyłem że te drgania (trzęsienie) przenosi się nawet na auto na biegu jałowym bez dodawania gazu kiedy stoję np. na światłach.
Co do trzęsienia w czasie jazdy to zauważyłem że podczas przyspieszania nawet obrotomierz nie idzie gładko tylko skacze tak jak by się dławił ....
|
|
|
#4 |
|
|
Kurcze ja tez skłaniam się ku tej poduszce pod silnikiem ale ręki nie dam odciąć, tylko dziwi mnie ten objaw skaczących obrotów... czy to ma jakiś związek z poduszką ...
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 21-01-2011
Model: focus mkII
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006
|
problem z obrotami można zdiagnozować na komputerze. moze jakiś przewód od intercolera?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 21-03-2009
Model: MK II
Silnik: 1,8 TD
Rocznik: 12.1998
|
a ja wymieniłem poduche na nowa, i telepie mi fura, tylko przy dodawaniu gazu...dziwne, chyba,że mam uszkodzone sanki bo tarczanajechaem przy wymianie wahacza, ale to przecież skręca się śrubą i po sprawie ...poducha jest tak sztywna,że nie ruszysz silnika o gram, stara znowu , lak ruszysz silnik to o 4-6 cm przód tył, i nie ma drgań, ...co jest grane...nowe wahacze, a...zaznaczę,że tylko przy dodawaniu gazu, na luzie i hamowaniu nic...czyli jakby za twarda poduszka, no dąłem zamiennik...oczywiście:0
|
|
|
|