Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-03-2011, 21:54   #11
łajtniga
Zablokowany

Model: ny ma
Silnik: nyma
Rocznik: ne
Domyślnie Odp: 2003/2004 lifting

czyli awaryjność i materiały oraz ich spasowanie bez zmian ????
oczywiscie samochód bedzie ożywany więc nie mogę wpłynąć na poprzednie użytkowanie ;/

łajtniga jest offline  
Stary 24-03-2011, 22:12   #12
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: na czym polegał lifting na przełomie lat 2003/2004?

Pod koniec 2004 zmodyfikowano kolektor dolotowy, a konkretnie słynne klapki. Dodatkowo (podobno, gdyż ja tego nie odczułem) ograniczono korozję dolnych rantów drzwi.
Po pierwszym FL pojawił się silnik 1,8 o mocy 125KM (poprzednio 110). Kilka pierdół zmieniono na desce rozdzielczej - lampki.
Parapety (listwy na dolnej krawędzi szyby) jak korodowały tak korodują - wykwity podnoszące gumy.
Zlikwidowano pierścień przy lewarku zmiany biegów i regulację cięgien od wybieraka skrzyni biegów. Przejściowo (przynajmniej wiem, że w kombi) tyle klocki hamulcowe się różniły od tych przed FL i do chyba, któregoś miesiąca 2004 r. < trzeba mieć to na uwadze). W niektórych egzemplarzach z powodów ekonomicznych nie montowano osłony silnika zarówno tej od góry jak i ten od dołu - szczególnie w benzynach.
Po FL zmieniono oprogramowanie panelu climatronica (ten poprawiony ma ikonkę nadmuchu na szybę pomarańczową/żółtą), ale i tak wg mnie climatronic w mondeo działa do dup... (do samego chłodzenia nie ma się co czepiać).
Coś jeszcze zmodyfikowano przy wentylatorze chłodnicy, nie pamiętam dokładnie.
To tyle co na szybko przyszło mi do głowyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
karloss jest offline  
Stary 24-03-2011, 23:22   #13
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

W Dieslach dodano interfejs OBD II
SrebnaStrzała jest offline  
Stary 25-03-2011, 08:52   #14
łajtniga
Zablokowany

więc awaryjność , wykonczenie/spasowanie elementów i materiałów takie same ?
czytałem że ktoś pisał że poprawiono w nim tak duzo że prawie nic się nie psuje teraz ??
prosze bardzo o pomoc
łajtniga jest offline  
Stary 25-03-2011, 09:16   #15
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał łajtniga Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
szukałem i szukałem
Cytat:
Napisał a_iverson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zależy od tego jak będziesz go użytkowała
ale to ...
Cytat:
Napisał łajtniga Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ktoś pisał że poprawiono w nim tak duzo że prawie nic się nie psuje teraz ??
awaryjność czy przed czy po lifcie porównywalna do innych marek. tragedii nie ma ale też nic wyjątkowego. poza tym pytasz o auta 6-8 letnie a to już głównie zależy od właściciela (oby tylko jednego). korozja czy przed czy po praktycznie taka sama. zawieszenie bez zmian.

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 25-03-2011 o 09:23
jendrekmak jest offline  
Stary 25-03-2011, 09:20   #16
łajtniga
Zablokowany

dajmy na to że ktoś uzytkował tak normalnie, nie to katował nie to pielegnował jak pedancik
jeśli chodzi mi o awaryjnosc - to czy nadal jakies pierdulki się psują , no i o wykończeniu chyba ktoś moze powiedzieć czy materiałach ?
łajtniga jest offline  
Stary 25-03-2011, 09:26   #17
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
no i o wykończeniu chyba ktoś moze powiedzieć czy materiałach ?
bez różnicy, zmienił się tylko wygląd
jendrekmak jest offline  
Stary 25-03-2011, 09:38   #18
łajtniga
Zablokowany

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale to ...
awaryjność czy przed czy po lifcie porównywalna do innych marek. tragedii nie ma ale też nic wyjątkowego. poza tym pytasz o auta 6-8 letnie a to już głównie zależy od właściciela (oby tylko jednego). korozja czy przed czy po praktycznie taka sama. zawieszenie bez zmian.
auto około 2005 roku zapewne bym szukał, kwota 30 k do wydania w benzynie więc się znajdzie
lecz jak kolego z góry napisał że wykończenie takie same to odpuszczam ta markę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przymierzam się do BMW chyba albo AUDI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
łajtniga jest offline  
Stary 25-03-2011, 09:42   #19
Heruur
ford::beginner

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.8 benzyna
Rocznik: 2003

Witam,
ja właśnie jestem użytkownikiem poliftowego Mondeo z przełomu 2003/04.
Z tego co czytałem o wadach wersji sprzed liftu i o mankamentach tych autek, to u mnie wygląda to w następujący sposób (silnik benzyna 1.8, 110 KM, hatchback):
1/ brak jakiejkolwiek korozji. Raz na kwartał przeglądam dokładnie autko w poszukiwaniu kwiatków, ale jak na razie nie znalazłem,
2/ lepsze wyciszenie - tutaj jednak należy zauważyć jak już w kilkuletnich autach zaczynają padać uszczelki i ranty gumowe przy szybach i zaczyna w autku świszczeć.
3/ Ranty gumowe przy szybach - tak jak w poprzednikach wybulwiają i odchodzą od szyby. Do wymiany bardzo często już po 4-5 latach użytkowania.
4/ Climatronic - jakoś dziko jest zrobiony, tzn. chłodzi fajnie, ale grzanie w zimie to męczarnia. Np. przy ustawieniu na 20'C dogrzeje do tej temperatury, a potem zaczyna chłodzić. Przy ECO wali po szybie i po nogach bardzo zimnym powietrzem, przez co czasami trzeba przestawiać na 25'C i czekać aż złapie znowu normalną temperaturę.
5/ Poprawione hamulce - podobno. U mnie sprawują się całkiem dobrze.

Co do awaryjności, to nie miałem jakichś poważnych awarii uniemożliwiających jazdę, ale raczej sypią się pierdoły, np.
1/ szybkie zużycie łożysk.
2/ Padające autoalarmy.
3/ Nie najwyższej jakości zawieszenie - czasami coś się posypie, ale nie wiem czy to bardziej wada autka czy naszych dróg.
4/ U mnie w 7 letnim autku zaczynają dawać w tyłek plastiki, tj. zaczynają skrzypieć.
5/ Przy zalaniu bardzo słabego paliwa włącza się kontrolka silnika - EGR. Miałem już tak 3 razy. Paliwo zużywałem potem lałem Shella (wzbogaconego), przeganiałem autko na wysokich obrotach na 3-cim biegu, odłączałem aku i kontrolka gasła. EGR sprawdzany i nie ma potrzeby jeszcze go czyścić albo wymieniać, co gorsze.
6/ Relatywnie szybko padające żarówki - no ale to raczej subiektywna opinia.

To chyba tyle. Ogólnie nie mogę powiedzieć złego słowa. Jeszcze mnie nie zawiódł. Ogólnie polecam.
Heruur jest offline  
Stary 25-03-2011, 09:50   #20
łajtniga
Zablokowany

no i właśnie te cholerne pierdułki i słabe spasowanie elementów mnie denerwuje
kupisz pewne auto (czyli oryg przebieg, serwisowany, bezwypadkowy) to nie powinno nic poważnego sie psuc, lecz takie małe duperele też kosztują swoje i więcej roboty niż kasy może, np mrygające żarowki w panelu czy nie otwierające sie drzwi bagaznika itp itd...
łajtniga jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania