Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-03-2011, 14:15   #191
Wind
ford::average

Imię: Wojtek
Model: FOCUS ST
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

Cytat:
Przetestowałem ja i nie tylko ja, porównując motorcraft do oryginału to stwierdzenie wydaje się jak najbardziej na miejscu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tzn są gorsze bo gorzej hamują? Gorzej wygladają? Jeżeli hamują gorzej to o ile? 0,5m ? 1m?. Czy sa gorsze bo sa gorsze i już??

Wind jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2011, 14:50   #192
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Re: Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

Cytat:
Napisał Wind Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tzn są gorsze bo gorzej hamują? Gorzej wygladają? Jeżeli hamują gorzej to o ile? 0,5m ? 1m?. Czy sa gorsze bo sa gorsze i już??
Pierwszy komplet reklamowałem, bo mi się jeden klocek rozpadł w rękach (!), drugi komplet był niby ok ale klocki bardzo szybko się przegrzewały. Gdybym wtedy wiedział, ze to jakaś tańsza wersja, to bym w ogóle tego nie kupował, myślałem, że to takie same klocki tylko z logo "Motorcraft".
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2011, 14:51   #193
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Gorzej hamują i przy hamowaniu z większej prędkości nieźle huczą.
Miałem oryginały ,EBC i motorcrafty , zarówno tarcze jak i klocki. Z tych trzech motorcraft wypada najgorzej. Obecnie z przymusu chwilowo na nich jeżdżę, hamowanie z większej prędkości w porównaniu do EBC to przepaść od oryginału również gorsze ,ale nie ma aż takiej różnicy , z tym że huczą jak w starym ikarusie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Nie mówię nic o biciu bo wszystkie tarcze mi biły prędzej czy później, motorcraft również...

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2011, 16:22   #194
Wind
ford::average

Imię: Wojtek
Model: FOCUS ST
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2014

ok. dzięki za info. Własnie walczę też z biciem tarcz 3 komplet (ebc i 2x oryginały ). Jak znajdę pryczynę dam info. Podejrzewam problem z przegubami.
Wind jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2011, 16:41   #195
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Spoko, ja już miałem: oryginały , później motorcrafty, następnie EBC, i po nich znowu oryginały....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przebieg 53 tyś.km.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2011, 17:39   #196
Pulse

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015

Kurcze a ja właśnie kupiłem te tańsze klocki Motorcrafta wychodząc z założenia, że jeśli nie widać różnicy (bo wyglądają tak samo) to po co przepłacać?
Pocieszam się tym, że to są klocki na tył. Z przodu mam droższe Motorcrafty.
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2011, 20:10   #197
PAFFCIO

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Re: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

Cytat:
Napisał Rijndael Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zdecydowanie polecam np. Ferodo Premier zamiast tych "ekonomicznych" Motorcraftów.
jesteś absolutnie pewien, że ferodo robi klocki do mondeo mk.IV???
jeszcze w połowie zeszłego roku nie było w ich ofercie klocków do tego modelu, choć nie potrafię określić czy sprawdzałem w ogóle klocki czy jakiś bardziej pro podobne do red stuffów.

od założenia zestawu (EBC turbo groove i EBC red stuff) najechałem blisko 25 kkm, fakt, że zimą ale nic się nie zmieniło. Nie bije, nie drga, tarcze nie są porysowane od brudu spod kół, całość hamuje aż miło ;-D
W przyszłym tygodniu wrzucam letnie pirelki to się obaczy co z nimi pokażą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez PAFFCIO ; 25-03-2011 o 20:13
PAFFCIO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2011, 20:25   #198
Rijndael

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Re: Odp: Re: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jesteś absolutnie pewien, że ferodo robi klocki do mondeo mk.IV???
jeszcze w połowie zeszłego roku nie było w ich ofercie klocków do tego modelu, choć nie potrafię określić czy sprawdzałem w ogóle klocki czy jakiś bardziej pro podobne do red stuffów.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

W katalogu są. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
od założenia zestawu (EBC turbo groove i EBC red stuff) najechałem blisko 25 kkm, fakt, że zimą ale nic się nie zmieniło. Nie bije, nie drga, tarcze nie są porysowane od brudu spod kół, całość hamuje aż miło ;-D
W przyszłym tygodniu wrzucam letnie pirelki to się obaczy co z nimi pokażą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No, ale ten zestaw to inna klasa cenowa i raczej trudno uznać go za alternatywę dla ekonomicznych Motorcraftów. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Rijndael ; 25-03-2011 o 20:29
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2011, 20:55   #199
Jacsss
ford::beginner

Imię: J
Model: MONDEO III
Silnik: 1.8 DURATEC HE 125KM
Rocznik: 2001

Z tego co widzę (a mam podgląd na kilkanaście dużych hurtowni) to do MKIV(wybrałem 2.0TDCi 130KM) klocki produkują:
-ATE (13.0460-2723.2- oś tylna, 13.0460-7228.2 oś przednia),
-TEXTAR (2412301 dla systemu hamulcowego 16", 2414201 dla systemu 16,5" obie na oś przednią - podobno bdb)
-FERODO (FDB1897 oś przednia,FDB1917 oś tylna bez elektr. ham i FDB1918 z elektr ham.)
-TRW (GDB1683 oś przednia, GDB1685 oś tylna z elektr. ham.)
oraz DELPHI a nawet LPR
Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jacsss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-03-2011, 00:20   #200
PAFFCIO

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

jak widać zmienia się na rynku. dzięki za info

Tagi
bicie tarcz , drgania kierownicy , hamowanie , hamulce , mondeo mk4 , tarcze