![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 18-08-2010
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2002
|
Witam Szanownych Forumowiczów
To mój pierwszy post na forum, więc wszystkich pozdrawiam i proszę ewentualnie o wyrozumiałość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., a więc do rzeczy: Od pewnego czasu mam zepsuty czujnik temperatury zewnętrznej (świecą się obie śnieżynki), pojechałem na podłączenie do kompa, oczywiście błąd czujnika się pokazał, błąd skasowano, lecz jeszcze nie wymieniłem tego czujnika (dzisiaj dopiero go dostałem do ręki) i teraz mam pytanie, czy ten błąd po skasowaniu pojawi się ponownie jeśli jeszcze nie wymieniłem czujnika? pytam dlatego iż jutro wymieniam ten czujnik i nie wiem czy po wymianie muszę ponownie podjechać na komputer żeby skasować błąd (jeśli oczywiście jest taka możliwość żeby się pojawił). Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Jeżeli usterka nie została usunięta, to błąd pojawi się ponownie, ale po usunięciu usterki podobno po „iluś tam” uruchomieniach silnika błąd skasuje się samoczynnie. Odłączenie akumulatora też powinno go skasować.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 18-08-2010
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2002
|
Darmodziej dziękuję za odpowiedź, myślę że odłączę akumulator żeby zwiększyć prawdopodobieństwo skasowania błędu.
Opiszę może jeszcze skąd to moje pytanie. Od pewnego czasu zauważyłem spadek mocy, spowolnione wchodzenie na obroty, pojechałem na komputer wykazał 2 błędy, 1wszy co już o nim pisałem i jeszcze jeden mianowicie zawieszający się zawór egr. ok 2 tygodni temu wymieniałem komplet dwumasę i sprzęgło, mechanik sprawdził egr pompką (działa) poprawił przewód podciśnienia (mam jeden elektrozawór tylko do egr) i egr się odezwał, odczyt MAP był ok, turbina pompuje, nie ma żadnych nieszczelności, błędy skasował. Jadąc z powrotem nie odczułem poprawy mocy, dalej był "mułowaty". I teraz na forum znalazłem opisane 2 przypadki, w których opisany był błąd czujnika temperatury zewnętrznej jako główny winowajca spadku mocy, objawy identyczne z moimi, a więc świecenie śnieżynek, spadek przyspieszenia, Vmax=140 km/h. Na forum było opisywane, że ten czujnik jest tylko termometrem, jednak widocznie może i nie jest tylko termometrem, a powoduje przełączenie silnika w pewien rodzaj pracy awaryjnej. Pytanie czy to by miało być zamierzone przez inżynierów Forda, czy też wynika to z jakiegoś błędu w sofcie sterownika. Jutro wymieniam czujnik, zobaczę efekty. Na pewno napiszę czy nastąpiła poprawa. PozdrawiamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Twardego błędu nie skasujesz odłączeniem aku i jeśli nadal będzie przyczyna to błąd będzie się powtarzał.
Pamiętaj ze po podłączeniu powinno się zrobić adaptację ECU przynajmniej tak jest w TDCI. |
|
|
|