![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 19-03-2010
Model: C-max
Silnik: 1,8 tdci
Rocznik: 2008
|
Hi
Znam te objawy. U mnie po podłączeniu komputera wyrzuciło błąd przepływki. Wymieniłem na inną ale dalej jest tak samo ( wymiana z czyszczeniem oczywiście). Mój maksiu ma czasem tak jakby w tym zakresie obrotów nie dostał dawki paliwa i się zdławił, ale ma to miejsce tylko na 2 i 3 biegu. Wiecie jak w 1,8 TDCI dostać się do EGR?? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 15-03-2011
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007
|
Podobno trzeba rozebrać podszybie. Łatwe to to do wyjęcia nie jest bo najprawdopodobniej trzeba wyjąc też kolektor.Parę godzin pracy. Ale jak ma być efekt to chyba warto.
Pozdro i powodzenia! |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Witam!
Zaglądałem wczoraj do egr-a i było w miarę czysto,więc przemyłem tylko ten czujnik w odmie.Następnie wziąłem się za filtry (od tego powinienem zacząć!). Filtr powietrza oryginał (ok50zł)walcowy za długi , w serwisie mowią żeby go lekko przydeptać i będzie ok.(paranoja!).Filtr paliwa oryginał(podobny do filtra powietrza tylko 1/3 ok150zł),problemy z odpowietrzeniem. ALE!!! Mam teraz jakby inne auto. Dużo żywsze i dolegliwości mniej widoczne |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-02-2009
Model: czarny s-max jednak z giftem
Silnik: 2,0 TDCI
|
Cytat:
bu |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Hejka
Dziś i ja czyściłem EGR i też był czysty. Co do filtra powietrze to masz rację jest za długi i mój też został zgnieciony (wymieniałem go jakieś 1000km temu). niestety nie miałem okazji pojeździć bo wsiadłem w służbowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. o efektach napiszę Pozdrawiam Mam już za sobą pierwsze przejechane kilometry i szarpania nie ma. Niestety gdzieś chyba coś niedokładnie poskładałem bo słyszę gwizd z okolic EGR-a. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Rozłożę i złożę raz jeszcze mam nadzieje że bedzię ok Ostatnio edytowane przez michucg ; 30-03-2011 o 22:33 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Sorki że dopiero teraz odpisuję.
Na początku wydawalo mi się że jest dużo lepiej z tym szarpaniem, ale po kilku przejażdżkach mogę stwierdzić ,że poprawa jest nieznacznaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..Już nie wiem co z tym zrobić .Tak miałem nadzieję ,że w EGR będzie syfek to się wyczyści i będzie ok. No i klapa!!!!!!!!! A może to "czarna" turbodziura . Chyba trzeba bedzie się do tego przyzwyczaić i już. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-02-2009
Model: czarny s-max jednak z giftem
Silnik: 2,0 TDCI
|
Cytat:
pozdr bu |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Hejka
Tak sobie przypominam że czytałem o właścicielach focusów ( kolesie jeździli nimi jako służbowymi i wszyscy mieli ten efekt szarpania, ich auta były na gwarancji). Może to jest taka choroba tego modelu... Michu |
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
Witam po przerwie!
Ostatnio natknąłem się na artykuł w piśmie "MOTOR" gdzie opisują podobne objawy i obwiniają za to olbrzymią w motorach TDCI turbodziurę .Jako lekarstwo na tą bolączkę polecają chip tuning . Koszt to 900-1600zł. i 25-35 koników więcej. Może toby pomogło??? Tylko czy nie zaszkodzi silnikowi. Może ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem ? Pozdro! |
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Wiesz Julian Chip miałby też inne zalety sam sie do niego przymierzam i badam gdzie by to zrobić. Wszyscy piszą że z naszego 1,8 TDCI 115KM robią 140 jeździć na pewno będzie lepiej
Pozdrawiam |
|
|
|