![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Wymiana tulei dla sprawnego machaniora to...2 godzinki.
Dodam tylko, że era Focusa...zakończyła się na MK1. Niestety M2 to już nie to samo chociaż ładnie wygląda, a MK3...to już nawet nie chcę gadać. W każdym bądź razie kolejne generacje jadą na opinii MK1.
|
|
|
#22 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
Z tym Twoim zdaniem sie zgodze...Fakt MK1 jest ok..ale MK2 to juz nie to...o MK3 sie nie wypowiem bo za slabo znam.
natomiast z tulejami...to jest roznie...sruby od wahaczy potrafia przysporzyc sporo problemow..szczegolnie te oryginalnie dokrecone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czasami 2 godziny to samo wyjecie wachacza... |
|
|
|
|
|
#23 |
|
|
Fajnie, że zgodziłeś się z jednym moim zdaniem - czuję się dowartościowany!:-)
Oczywiście, że jedne śruby się odkręcą, a inne nie. Jednak cieżko zerwać śruby od wahaczy przednich...bo to chyba M12 albo większe są...i w dodatku schowane gwinty w karoseri. Inna sprawa jest z tyłem, bo tam jest znacznie gorzej i chyba to miałeś na myśli... W każdym bądź razie mi mechanik robił to 2 godzinki (niestety nie mam prasy :-(( ).
|
|
|
#24 | |
|
|
Cytat:
Widzisz kłócę sie jesli ktoś pisze o czymś a niema o tym zielonego pojęcia. Ale jesli chodzi o zawieszenie to fakt że tylne zawieszenie w każdym aucie jest znacznie bardziej skorodowane..ale to sie nie bierze z niczego. Poprostu wody i soli z tyłu jest znacznie więcej bo nie tylko z tylnich kół sie dostaje ale i z przednich. Wiec to jest temat bezdyskusyjny. Ale miałem na mysli że same przednie śruby są BARDZO mocno dokręcone w dodatku klej wiec i one też sporo problemów przysparzają. |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
Czasem wydaje się, że wiesz o czym piszez, a czasem jak laik. Jak to śruby są mocno dokręcone? Fabrycznie????? Bullshit. Właśnie momenty są tak dobrane, że wszystko jak masełko się odkręca. Najgorzej jak po fabryce byly tu "nasi" czyli Zdzichu Mechanik.
Śruby się źle odkrecają jak mają gwinty wystawione na działanie soli. Te w przednich wahaczach SĄ SCHOWANE!!! Czy Ty wogóle widziałeś jak jest przykręcony wahacz w MK2? Mam wrażenie, że nie. Dla przykładu dzisiaj wymieniałem tylne łożysko. Fabrycznie dokręcone 65Nm i bez problemu poszło cztery śruby M8. Ja również wszystko dokręcam właściwym momentem +10Nm i wszystko super się odkręca.
|
|
|
#26 | |
|
|
Cytat:
Po1-tylne lozysko to bzdura...to jest nic w stosuku do srub zawieszenia. Po drugie niewiem jak jest w mk2 ale>> mk2 jest zobione na plycie mk1 wiec jest chyba bardzo podobnie? Teraz sluchaj: W tej salonowej foce która jest jeszcze w domu uwalił sie amortyzator...no niewazne jak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Aby sie do niego dobrać musiałem wykręcić miedzy innymi wachacz i te 3 srubki amortyzatora od góry + sruba od łożyska i przegubu-bo końcówka wachacza nitowana. Samochód zmontowany Fabrycznie..w 100% nikt nic wczesniej nie robił. Najmnieszym problemem okazały się 3 śrubki od góry amortyzatora...te z pod maski i śruba od przegubu -ta od łożyska-chyba 32klucz lub cos wiecej bo niepamietam teraz. Za to-efekt rozkrecania oryginalnie skreconego zawieszenia: -urwana śruba od sworznia-koncowki wachacza do zwrotnicy...rozcinałem-i rozwiercałem -do odkrecenia wachacza -metrowa przedłuzka +2 chlopa w kanale bo nie dało rady...mowie o tej szczególnie schowanej śrubie od tylniej tulejki wachacza. Wierz mi ze srube od koła Tam jest chyba M24 lub M27 -odkreciłem bez problemu w stosunku do schowanej sruby od wachacza. Nie wiem ile wazysz..ale sprobuj u siebie ją kiedys odkrecic to sie zdziwisz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 24-04-2011 o 09:00 |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Tak się składa, że wymieniałem amortyzatory z przodu, z tyłu, poduchy itp. i wszystko udało się odkręcić. Najwiekszy problem był z amortyzatorami z tyłu BO GWINTY ŚRUB SĄ ODKRYTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - pisałem Ci to, ale nie czytasz pomimo wykształcenia.
Przód to była betka. Jak urwałeś śrubę od sworznia wahacza...to może lepiej nie wchodź do kanału, bo jeszcze nie słyszałem, aby ktoś ja urwał... Piszesz na okrągło o MK1, a kolega pytał o MK2!!!!!!! To co różniło MK1 od MK2 to...zabezpieczenie korozyjne!!!!!!!!!! Widzę, że jesteś tutaj najmądrzejszy, zatem nie mamy o czym rozmawiać. Tutaj masz wahacze, to sobie prównaj na koniec. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#28 | |
|
|
Cytat:
Dlatego nie pisz o rzeczach co do których nie masz pewności. Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bo miało być o drązkach kierowniczych |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
|
Chłopie, mam już dosyć.
1. Po to właśnie dałem Ci linki, żebyś wiedział iż gadasz o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia 2. Nadal nie wiem jak można tę śrubę urwać, ale jeżeli tak twierdzisz OK, BO TEN TEMAT JEST O MK2. Zauważ geniuszu, że nie wypowiadam się w tematach o MK1 BO MAM MK2. I Tobie też radzę przyjać taką zasadę, albo kupić sobie MK2. JESTEŚ OBŁĘDNY!!! Nie odpowiadam już na Twoje posty. Piszesz nie na temat, mylisz MK1 z MK2 i w dodatku od rzeczy, ale kłócisz się jak prawdziwy Pan doktor.
|
|
|
#30 |
|
|
Bartek535, tutaj masz trochę bardziej konkretnych informacji na temat wahacza, bez zbędnej otoczki:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Reszte mam nadzieję, że mody wywalą.
|