![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Krzysztof
Model: Focus Gold X
Silnik: 1.8tdci
Rocznik: 2008
|
Zakładam nowy temat, bo przeszukałem i forum i Pana Google i nigdzie nie znalazłem jak założyć czujniki parkowania z przodu w MKII 2008 po lifcie.
W serwisie Forda chcą 300 zł za montaż + od nich czujniki za 300 zł, więc to dla mnie jest jakiś żart, bo za dobre czujniki z przesyłką z Allegro zapłaciłem 80 zł. Ale pojawił się kłopot jak je zamontować? O ile wybór miejsca na zderzaku, elektryka jest do zrobienia, o tyle nie mam pomysłu jak przeciągnąć przewód między kabiną a komorą silnika. Co prawda nie podnosiłem samochodu, ale facet co mi sprzedawał czujniki stwierdził, że trzeba wiercić dziuręGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W książce Sam naprawiam Focusa MK II też nic nie znalazłemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy może ktoś ma pomysł, albo po prostu wie, gdzie jest to magiczne miejsce w focusie, gdzie można przeciągnąć przewód? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Nie dzurę, tylko otwórGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1.Masz CANa? Jeżeli tak, to nie wiem co tym fantem. Czujniki to wprawdzie małe obciążenie i może będą bez modułu działać. 2.Pamętaj, aby je zrobić odłaczane...na zimę :-), bo jak nawali Ci śniega, to będą piszczeć cały czas. 3.Co do otworu, to musi być jakiś otwór, którym do kabiny wchodzą inne przewody. Może jakiś otwór technologiczny zaślepiony?
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Przejście znajduje się na wysokości schowka pasażera jest to duża gumowa zaślepka którą można bezkarnie dziurawić i z której ja korzystałem wielokrotnie -Wesołych Świąt
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
Maureliusz, ty chyba kończyłeś jakąś szkołę techniczną, bo na warsztatach też mi wkładali do głowy, że dziurę to mam w d...., a w materiale jest to otwórGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co do reszty to oczywiście dziękujęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Zdjąć obudowę (pokrywę silnika)pomiędzy lewym kielichem(stojąc przed samochodem -lewym) amortyzatora a silnikiem za przewodem klimy troszkę w dól na scianie grodziowej będzie gumowa zaślepa trzeba też wyjąć schowek przed pasażerem-Powodzenia
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Czy do wyjęcia schowka z klimą wystarczy odkręcić 6 śrub jak na zdjęciu z linka?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Czy masz inny patent?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Jeśli chcesz przewlec przez tą gumę iakiś poiedyńczy przewód to przebij się drutem i wsadz głęboko rękę od strony bezpieczników za schowek ,to na ścianie grodziowej wymacasz ten drut którym się przebiłeś,jeśli natomiast chcesz coś ładnie za schowkiem poukładać np.centralkę czujników to wyjmij schowek.Tak jak napisałeś wykręca sie te śrubki przy wkładaniu go mięką plastikową rurkę(od chłodzenia) założysz ręką od strony panelu z bezpiecznikami.Jak będziesz przebijał gumę to nie wypchnij jej ze ściany grodziowej bo namęczysz się z wkładaniem jej z powrotem,najlepiej zmieść sie obok przewodu który już tam jest.Powodzenia
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dzięki za pomoc. W maju jadę do kumpla na kanał, by zamontować czujniki. Zrobię zdjęcia dla potomnychGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 17-09-2007
Model: RS500
Silnik: mocny