Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-04-2011, 22:26   #41
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Wymiana drążków kierowniczych

Oj tak..polskie drogi dają popalic...pod tym wzgledem niema nawet co komentowac...to jest nasza polska rzeczywistosc. Dlatego pewnie zawsze bedzie przepasc miedzy samochodami uzytkowanymi w kraju a zagranicą.

mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2011, 00:34   #42
maureliusz

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. NIe dyskutuje już z Tobą, a powód znasz, zwłaszcza, że nic się nie zmieniło jak widzę.
Stary 28-04-2011, 08:40   #43
mjprzem

Wybacz maureliusz nie odzywales sie chyba 2 dni wiec zapomnialem ze to twoj nick. przykro mi ze tak Ci za skóre zaszedłem.
Ps. Przecierz nie negowałem tego co napisałeś... przecież dziury wykańczają zawieszenie a łożyska są ich nie odstepnym elementem. Wiec masz tutaj rację i nikt temu nie zaprzeczy.

Ale nie martw sie ..Jak ktoś zaprzeczy temu co napisałeś o tym łożysku to bedę cie bronił jak rycerz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-04-2011, 23:11   #44
czad
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCI , 115 KM
Rocznik: 2001

witam panowie, dzieje mi się cos z przednim zawieszeniem a główną przyczyną jest pewnie fakt iż niezauważyłem progu predkości i udeżyłem w niego z prekościa ok 60-70 km/h i po jakims czasie zaczeło coś stukać/trzeszczeć w przednimzaiweszeniu, taki dzwięk gumowo-metaliczny, najbardziej słycha jak sie jedzie powolutku i najlepiej na luzie lub z wciśnietym sprzęgłem, macie pomysły co niby mogło się zepsuć...
dodam jeszcze, że ostatnio jak wymieniałem koła na letnie to przez jakiś czas po wymianie nie było tego stukania/trzeszczenia pewnie po stawianiu samochodu na kołach coś sie inaczej poustawiało no ale niestety po czasie znowu to samo... nie wiem czy brać sie za to samemu czy wstawiać do mechanika...
czad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2011, 23:26   #45
maureliusz

nie mam pojęcia. Dziwne, że słyszysz to na małych prędkościach. A na wyższych nie? Tylko przy wciśniętym sprzęgle? A jak ruszych kierownicą lewo/prawo to się zmienia? A słyszysz to na równej drodze, czy na kamiorach? Mało danych. Napisz coś wiecej.
Stary 28-04-2011, 23:40   #46
czad
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCI , 115 KM
Rocznik: 2001

znaczy tak ogólnie słychac to tylko na nierównościach, przy wiekszych predkosciach słychac zwykłe "tłuczenie" zawieszenia a przy małych predkościach jak jade po jakichs dołkach i własnie dam na luz albo na wcisnietym sprzegle wtedy nie ma zadnych oporów na koło to słysze włąsnie takie trzeszczenie gumo-metaliczne, chyba jakas guma sie przeciera i zaczyna do metalu dochodzic... niestety jak podniose samochod do góry to sprezyna wypiera koło i nie moge nic wybadac... i teraz nie wiem czy wahacze wymieniac czy moze cos innego... myslalem tez o wymianie końcówek drążka bo na postoju jak ruszam kierownicą to mam lekkie stukanie...
czad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2011, 00:11   #47
maureliusz

Sam sobie odpowiadasz:-) Zacznij myślę od obadania tych końcówek drążków skoro masz bicie na postoju.
Chyba, że...podczas uderzenia poszło łożysko w top mouncie (łożysko amortyzatora).
Stary 29-04-2011, 09:41   #48
mjprzem

Cytat:
Napisał czad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niestety jak podniose samochod do góry to sprezyna wypiera koło i nie moge nic wybadac...
Jesli po podniesieniu samochodu nic nie stuka nie puka i niemozesz znalezc luzu i nawet po odkreceniu drazkow stabilizatora okaze sie ze to nie drązaki...zostaje amortyzator.

Ale aby miec pewnosc potrzeba go zdemontowac a tutaj jest troszke juz do zrobienia.
Zanim jednak padnie taka decyza potrzeba miec 100% pewnosc ze to nie:
1-maglownica
2-drazki kierownicze
3-koncowka drazka
-- w tym celu wykraca-wypycha-w ostatecznosci jak kazdy robi-wybija Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sie koncowke drazka z zwrotnicy i sprawdza

4-lozysko
5-sworzen wachacza
--w tym celu na podniesionym samochodzie ruszamy kolem rekami w kazda z mozliwych stron
PION-POZIOM.

6-drazki stabilizatora sie odkreca do diagnozowania.

Tulejki na wahaczu raczej nie bo gdyby któraś tak bardzo padla to podczas przyspieszania-hamowania musiałbyś korygować kierownicą tor jazdy. O tym nie pisałeś.

A wiec po wykluczeniu wszystkiego zostaje amortyzator- do zdiagnozowania nalezy sciagnąć sprezyny z niego bo inaczej nie da sie sprawdzić. Po demontazu sprawdza sie czy niema luzu na wałku od tłoka i obudowy.
...niestety wymienia sie parami wiec koszt x2 na nie szczescie.

Lozysko od amortyzatora jesli by sie uszkodzilo to objawy bylyby inne jak stukanie...na lozysko dziala caly czas duza sila od ciezary samochodu i jest non stop mocno dociskane wiec raczej to nie to bo automatycznie jest kasowany luz..za to moze sie zacinac...ale zawsze sie sprawdza przy demontazu amortyzatora.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 29-04-2011 o 09:46
Stary 29-04-2011, 20:21   #49
bartek535
ford::beginner

Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Witam ponownie :-)

Po wizycie w autoryzowanym serwisie boscha mechanik stwierdził iż z przednim zawieszeniem jest wszystko ok (ale mi nie daje spokoju to, że drążek od strony kierowcy ma luz wzdłuż własnej osi, czy tak ma być???), lecz w tylnym zawieszeniu należy wymienić łącznik stabilizatora tylnego po obu stronach.
bartek535 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2011, 21:23   #50
maureliusz

Mam kilka pytań, to tego co napisano poniżej, ale daruje sobie. Szkoda wchodzić w polemikę.

Postaram się krótko;-)

1. Daruj sobie serwisy. Mi też wszyscy mówili, że zawieszka jest OK, aż po roku czasu jeden bąknął na przeglądzie, że się lekko rozwarstwia tuleja, ale na razie Panie jeździć! D...pa. Wymieniłem i nareszcie jest super!

2. Tuleje wahacza objawiają się:
- biciem kierownicy, jakby koła były nie wyważone,
- może ściągać auto przy dodawaniu gazu, ale muszą byc fest wybite
- stuki w zawieszeniu podczas jazdy po kocicha łbach i kamieniach
- hałas przy przejazdach przez tory kolejowe, płyty itp. Jakby koło skakało.
- ogólne wrażenie niestabilności zawiechy

3. Amortyzator sprawdza się na ścieżce. Wprawdzie jest to pomiar zgrubny i nie ma co wieżyć, że jest 60, 70, 200%:-). Najważniejsza jest różnica między stronami. Trzeba jednak pamiętać, że na wynik ma dodatkowy wpływ: top-mount, sprężyna, opony, ciśnienie w kołach. Dlatego to jest bardzo zgrubny pomiar.
Bardzo dobrze widać wybite amortyzatry podczas ruszania na mokrym, gdy koło podskakuj jak szalone.

4. Top-mount - ruszanie na mokrym, jazda po dziurach. Ale raczej jest to wyraźny odgłoś w okolicy mocowania top-mounta.

5. Łożysko amortyzatora. Hałasy głównie dochodzą podczas kręcenia kierownicą. Ewentualnie jak się całkiem rozpadnie to może hałasować podczas jazdy, ale raczej mało prawdopodobne.

6. Drążki stabilizatora. Hałas podczas przejazdu przez tory kolejowe, po kamiorach itp. Łatwo je usłyszeć robiąc energiczny ruch kierwonicą lewo-prawo (test łosia). Dodatkowo można szybko przełożyć stronami i wszystko jasne się staje :-)

7. Sworzeń wahacza, to chyba jedyna rzecz, którą potrafią z 100% pewnością wskazać specjaliści od diagnostyki:-) Sworzeń raczej nie hałasuje okrtunie...jak coś to koło odpada - widziałem dwa takie przypadki na drodze... Jednak regularne przeglądy pozwalają go zweryfikować w porę.

8. Łożyska kół. Buczenie...buuuuu lub terkotanie jakby się jechało na oponach zimowych z bieżnikiem od traktora:-) Można to wyłączać ruszając podczas jazdy kierownicą lewo-prawo. Metoda na sprawdzenie które to łożysko... podnosisz wózek, zakręcasz kołem i kładziesz ręke na sprężynę. Jakiekolwiek szmery na sprężynie to łożysko do wymiany.

Ufff....koniec.

Oczywiście bazuj na moich doświadczeniach, zatem na skutek "splotu" wydarzeń, a raczej uszkodzeń w zawieszeniu doznania mogą być nieco odmienne.

Ostatnio edytowane przez maureliusz ; 30-04-2011 o 07:49
maureliusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania