Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-04-2011, 22:58   #21
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Proba przelewowa

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mozna wyjac sama glowice na aucie jezeli jest dostep do pompy.
W Transicie dostęp do pompy jest trudny. Żeby zamienić zawór IMV, trzeba było zdemontować kolektor ssący i trochę innych dupereli. Zresztą żeby zdjąć sama głowicę z pompy na samochodzie to chyba byłoby ciężko zachować choćby warunki czystości... U mnie pompa zawalona jest trochę syfem z olejem...
Cały czas jeszcze myślę skąd ten "błąd napięcia stabilizowanego czujnika ciśnienia szyny" - dla mnie to bruździłby box. Ale następny nowy dawał ten sam efekt...

I czujnik i zawór IMV - na podmianę - były wyjęte z identycznego silnika z tego samego roku co mój i z podobnym przebiegiem. To był zajechany silnik przez kierowcę, bo padła turbina. Osprzęt powinien być ok... Ale nie jest nowy...

Jak na razie zaczynam powoli wymiękać. A z wymianą pompy zaczekam...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 28-04-2011 o 23:01
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2011, 23:27   #22
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

A ja sie zastanawiam czy akurat w Twoim aucie ECU odczytuje parametry sfalszowane przez Boxa i dlatego swiruje.
Bez boxa jest cacy.

Ja zdejmowalem glowice w Focusach i nigdy nie bylo problemow. Tam jest jednak latwiejszy dostep niz w 2.0 choc trzeba sie nameczyc, zeby rolki nie wystrzelily gdzies w przepasci osprzetu.
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2011, 08:48   #23
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy akurat w Twoim aucie ECU odczytuje parametry sfalszowane przez Boxa
Przez rok czytał...
To nie stało się od razu po założeniu boxa, dłuższy czas było ok.
Stary 29-04-2011, 09:14   #24
mkaminski100

Slyszalem o wadliwych wiazkach w Fordach, choc kody i symptomy ktore podales najczesciej swiadcza o pompie...
Stary 01-05-2011, 13:53   #25
walenty
ford::amateur

Model: MK3
Silnik: 130KM
Rocznik: 2002

U mnie błąd P0251 występował zawsze kiedy ostro depnąłem, próba przelewowa wyszła ok, wymiana, podmian czujników nic nie dawała, co najlepsze na postoju ciśnienie na pompie było w normie (podobno przy walniętej skacze ciśnie od 100 do 400, moja trzymała koło 240). Poprzedni właściciel kombinował z kablami (nowe wiązki do niektórych czujników ale bez powodzenia). Dopiero wymiana pompy pomogła wydatek 900 + 400 robocizna.
walenty jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-05-2011, 16:46   #26
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał walenty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dopiero wymiana pompy pomogła wydatek 900 + 400 robocizna
Skąd ta pompa za takie pieniądze i ile przejechałeś już na niej?
Stary 01-05-2011, 18:45   #27
mkaminski100

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pewnie "Dobrej jakosci uzywka", co jest niestety loteria.

A jezeli chodzi o to kiedy zapala sie spreznka to uwalona pompa na postoju, nawet przy gazowaniu bedzie podawala normalne cisnienie, ale przy obciazeniu kiedy jest spore zapotrzebowanie na paliwo (jazda z wieksza predkoscia i wcisniecie gazu) cisnienie jest za male.
Stary 01-05-2011, 20:56   #28
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Pewnie "Dobrej jakosci uzywka", co jest niestety loteria.
zależy jak kto szuka. ja długo szukałem i znalazłem prawie z końca produkcji czyli rocznik 2006 z auta, które się spaliło więc jeździło do końca. pompa była wyjmowana z auta a nie wzięta z półki w magazynie więc szanse na nieuszkodzoną były spore.
Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja na swojej jeżdżę już 9 miesięcy i przejechałem ok 15 tys. km. przy pewnej nieświadomości sprzedawcy dałem za pompę CR 600 zł, montaż we własnym zakresie
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-05-2011, 22:35   #29
mkaminski100

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zależy jak kto szuka. ja długo szukałem i znalazłem prawie z końca produkcji czyli rocznik 2006 z auta, które się spaliło więc jeździło do końca. pompa była wyjmowana z auta a nie wzięta z półki w magazynie więc szanse na nieuszkodzoną były spore.
...
Zalezy ile masz tego czasu. Jak auto stoi na kolkach to sie chce go zrobic. Ja szukalem dosc dlugo i ceny sie zaczynaly od 175 od prywatnych ludzi, a od handlarzy od 250 i tez gwarancja patykiem po wodzie. W koncu upowalem z Mondeo z konca 2003 z przebiegiem 80 tys mil. Moge zdjecia pokazac jak wygladala w srodku.... Niestety montowalem sam wiec PayPal przyznal racje sprzedawcy i nie odzyskalem pieniedzy.
W koncu kupilem nowa tyle, ze za 300. Czy byl to zwrot czy w ASO dostala nog nie wiem. Wiem, ze ja rozebralem i wiem ze jest nowa. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 02-05-2011, 22:36   #30
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

W Polsce tzw "nowa" pompa - czyli regenerowana w autoryzowanym przez Delphi warsztacie - kosztuje ok. 3000 zł (i oczywiście zwrot starej).
Są dobrze zrobione i w przypadku reklamacji gwarancja rzeczywiście działa. Ale cena jest... zasmucająca.

W moim przypadku auto służy i do prywatnych jazd, ale także jest autem firmowym i zarabia. Wolałbym kupić drożej pewniaka, bo ewentualny kolejny przestój to duży kłopot...
Na razie bez boxa jest ok - dzisiaj wyskoczyłem w trasę 700 km non-stop i nic się nie dzieje.

Zasady postowania