Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-04-2011, 09:39   #1
waflocki
ford::amateur

Imię: Marek
Model: c-max
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Awaria turbiny (wyciek oleju), wymiana filtra pdf, auto przestało odpalać

Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem nowym użytkownikiem forum jak i też nowym posiadaczem c-maxa .
Niestety bardzo krótko cieszyłem się z jazdy tym samochodem. Chciałbym opisać mój problem, może ktoś z Was moze mi poradzić. Posiadam popularny silnik 1.6 109 KM, rok samochodu 2006, przebieg 130tys.
Problemy zaczęły się od awarii turbiny. Zaczęła lać olej i tak prawie łyknęła jego 3 litry na ok 600 km. Silnik przeszedł w tryb awaryjny i nie dało rady jechać. Samochód poszedł na warsztat do mechanika, wsadzili regenerowane turbo i olej przestał brać. Skasowali błędy pojechali na jazdę próbną i samochód po 7km znów wszedł w tryb awaryjny. Diagnoza mechanika- zapchany filtr PDF-myślę sobie 3litry oleju miał prawo. Poczytałem trochę na forum i postanowiłem zakupić nowy za 1,5 tyś.
Wpakowali nowy filtr, samochód ledwo pali , a jak już zapali po wciśnięciu gazu gaśnie (komputer już nie pokazuje błędów). Nowa teoria mechanika- wtryski leją. Mają jutro wstawić od innego c-maxa i zobaczymy, co będzie.
Na razie jestem mocno załamany. Auto potrzebne do pracy a już ponad 2 tyg. w warsztacie, a koszty naprawy będą za duże na mój budżet.
Powiedźcie mi, co mam robić? Mechanika ciężko mi zmienić, bo bym musiał auto transportować 100km na lawecie. Ten jest najlepszy w moim mieście
Jaki może być inny powód oprócz wtrysków? Może jakaś typowa usterka?
Dziękuje i pozdrawiam

waflocki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2011, 19:35   #2
lobuz
ford::beginner

Model: Focus MKII
Domyślnie Odp: Awaria turbiny (wyciek oleju), wymiana filtra pdf, auto przestało odpalać

Ja miałem podobną sytuację, komp nic nie pokazywał, auto stało na warsztacie i nic. Fachmani ze Szczecina nie potrafili sobie poradzić (ze słynnego warsztatu na prawobrzeżu) trzeba było podjąć trudną decyzję - holowanie do znajomego 130 km - 300 zł za lawete po upuście ale opłaciło się. Znajomy posprawdzał wszystko, nie strzelał w ciemno, nie naciągał na zbędne koszty co najważniejsze i po dwóch dniach powiedział co jest. A łachudry z warsztatu w Szczecinie za nic - niby diagnoza, zarzyczyli sobie 200 zł. U mnie okazało się że jeden mosfet spalił się w kompie, a tym samym jak jeden cylinder nie pracował to auto nie odpalało, a żeby do tego dojść trzeba po kolej odłączać wtyczki z wtryskiwaczy - jak odłączysz ten który nie pracuje (cylinder) to auto będzie chodzić na pozostałych trzech. Elementarna wiedza z mechaniki samochodowej i nie trzeba mieć IDS-a i się chwalić że się pracowało kiedyś w ASO.
lobuz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2011, 12:31   #3
waflocki

Domyślnie Odp: Awaria turbiny (wyciek oleju), wymiana filtra pdf, auto przestało odpalać

Mój samochód stoi w Kamieniu Pomorskim. Mechanik przełożył wtryski z innego C-maxa i samochód niby zaczął chodzić. Zamówił jakieś końcówki do wtryskiwaczy, na które czekam już 2 dni, a będą dopiero w poniedziałek najprawdopodobniej. Ja się nie znam na nowych silnikach. Jeszcze przy benzynie mógłbym porobić...a tutaj za dużo elektroniki. Nie wiem czy mnie już mechanik nie naciąga, ale generalnie ma dobrą opinie. W poniedziałek się okaże

Z tego co widzę to dużo osób ma problemy z tym autem. Fajnie się je prowadzi i jest dość komfortowe, ale niestety częsta awaryjność jak i problem ze znalezieniem później warsztatu, który jest w stanie poradzić sobie z tym autem powoduje moją niechęć do niego. Jest to najmłodsze auto jakim w swoim życiu jeździłem jak i też najbardziej awaryjne... czasami nie opłaca się zmieniać na młodszeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-05-2011, 21:52   #4
kecajm69
ford::beginner

Model: Fokus C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI 136km
Rocznik: 2004

Pewnie wtryski leja i wymienia koncówki na nowe.Kolego to ciesz sie że nie kupiłeś renówki ja 3 tygodnie temu sprzedałem ja bo już dostawałem białej gorączki na turbo lejace,wtryski,drobne upierdliwe elektryczne usterki, EGR,panewki. Tyle tego było przez 2 lata że szok.Może miałem pecha na ten egzemplarz ale tak ma wiekszośc renówek i zobacze co pokarze teraz C-max 2l TDCI. Mam go 2 tygodnie i na razie oprócz otwierających się tylnych drzwi(typowa usterka z tego co czytam w tym modelu) to jest OK. Czas pokarze.
kecajm69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2011, 09:13   #5
colin barbazynca
ford::average

Model: C-Max Ghia / Swift Saudi Arabia
Silnik: 2.0 tdci dpf/ 1.3 103KM
Rocznik: 2008 / 1993

Nie chce sie wymadrzac, ale niech ktos mi powie czy normalnym jest po wymianie filtra ze sie wtryski psuja? Przeciez to tak prawdopodobne jak hel w smolensku...
Moim zdaniem sprawa smierdzi ze nawet w Krakowie czuc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
colin barbazynca jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2011, 18:11   #6
waflocki

Wciąż czekam na części. Na szczęście mam teraz auto zastępcze...w benzynie. Pali 1,5 litra więcej ,ale przynajmniej jeździGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co do wtrysków to nie wiem czy to przez wymianę filtra...raczej nie. Myślę, że może być to po prostu zbieg okoliczności, albo mechanik mnie naciąga. Dla świętego spokoju wole przyjąć tą pierwszą wersje.
Mam ten samochód pół roku i jak do tej pory już raz mi nie odpalił zimą (wymienić trzeba było filtr paliwa) i raz drzwi przestały się zamykać, a teraz posypało się kilka rzeczy na raz.
Następne auto jakie kupię to będzie prosta benzyna.
Szkoda, że już nie robią silników typu VW 1.9TDI 90KM, tam turbo to trzeba było wymieniać co 200-300tyś.km. W fordach co ~110tyś, a już nie mówiąc o zbędnych filtrach i czujnikach.
Jedynie co to komfort zmienia się w fordach na duży +. Chociaż z tyłu trochę głośnoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
Stary 05-05-2011, 19:30   #7
kenji
ford::advanced

Model: Kuga II
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2018

W fordzie też jest 90 kucy, nie ma filtra dpf i zmiennej geo w turbinie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kenji jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2011, 21:33   #8
PYRA

Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2005

waflocki - nasuwa mi sie kolego tylko jedna myśl - cholernie źle trafiłeś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., podejrzewam, że ten który Ci go sprzedał wiedział co robi i dłuuugo oblewał sprzedażGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., po prostu trafiłeś na pechowy egzemplarz...
Ja mam maxia 3 lata. W tym czasie wymieniłem EGR ( podejrzewam, że przez to, że większość jeżdżę po mieście i po prostu go zamuliłem ), koło pasowe i ostatnio diody przy altku ( chyba rozsiałem zaraze w okolicy bo ostatnio dopadło to dwóch moich sąsiadów i szwagra saaba 95 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
Po za tym jeżdżę, jeżdżę i jeżdżę ( odpukać w nie malowane... ) i nie zamieniłbym maxia na inny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. !!! Auto osobiście przywoziłem z Belgii, jechałem po mundka a wróciłem maxiem i na pewno juz nie kupie osobówki ! Tylko Van Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ! I na pewno następnym moim autem będzie C-Max !!!
Życzę Ci abyś szybko uporał sie z kłopotami ( korzystaj z forum bo wielu tu potrafi pomóc ) i cieszył sie maxymilianem bo na prawdę to wdzięczne autkoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PYRA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2011, 22:54   #9
waflocki

PYRA-może masz i racje, że czasami tak się trafia.
Moja ciotka kupila ostatnio Suva japonskiego za 160tys. złotyszy. Nie przejechała 5 tyś i już na serwis holowanie. Skasowali 400 zika, wyjechałą z serwisu 150 km i znów na serwis...życieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-05-2011, 17:54   #10
tedii

Model: c-max GHIA
Silnik: 1,6tdci
Rocznik: 2005

Ja też myślę że po prostu źle trafiłeś.Wydawało mi się że mnie problemy z maxem szczęśliwym trafem omijają, bo mam go 2,5 roku, kupiony z przebiegiem 106 tyś. ja zrobiłem 42tyś. i zero problemów,jedyne co to uszczelka pod termostatem, i raz wyskoczył błąd -czujnik prędkości pojazdu-wadliwe działanie, psikłem wd40 do kostki i spokój. Autko pali, chodzi super, i na przeglądzie nie doszukali się niczego (a prosiłam o szczegółowe badanie) Przecież fokus to jeden z bardziej udanych sam. a silnik np. 1,6 to także jedna z bardziej udanych jednostek nap. Zresztą wbij w necie hasło ford c-max i poczytaj artykuły oraz recenzje z gazet motoryzacyjnych.
tedii jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania