![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 13-04-2011
Model: Ford Fiesta
Silnik: 1.3
Rocznik: 93
|
Witajcie
Pozwolę sobie napisać od początku. Problem z moją fiestą i zapalaniem zaczął się w zeszłym roku w listopadzie i walczę z tym do dziś. Ot po prostu po wymianie akumulatora i świec już nie chciała zapalić. No to się zaczęło... Od mechanika do mechanika, od elektryka do elektryka. Na dzień dzisiejszy fiesta jest po wymianie w/w świec i akumulatora, czujnika temp. wody, ustawiono elektrody na świecach i silniczka krokowego. Pompę paliwa słychać po załączeniu zapłonu. Na dzień dzisiejszy samochod zapala jak mu czapka stoi. Raz od kopa, innym razem trzeba wspomóc pedalem gazu, a innym razem to strajk jak pod stocznią w gdańsku... Dodam też, że ma bardzo nierówne obroty, czasem jak stoi sobie na luzie dostje takiej "czkawki" obroty spadają prawie ze do zera a za chwile obroty wskakują do normy. Wprawdzie nie mam obrotmierza ale to tak slychac, ze nawet obcy ludzie mnie sie pytają dlaczego mi tak nierówno chodzi. No i tak sie dzieje na zimnym silniku. Gdy silnik sie nagrzeje generalnie nie ma problemów z odpalaniem pod warunkiem ze samochod stoi zgaszony okolo 30 minut. Jak krocej to musze wspomoc pedalem gazu. Bo inaczej to mogę kręcić aż mi aku padnie. Aha i dodam, że samochod posiada instalacje gazową. Jazda na gazie nie sprawia problemow, jazda na benzynie - silnik szarpie, caly samochod skacze... Ach i dodam tez, że pare razy zdarzyło mi się, że bylam zmuszona na zimnym silniku odpalać go na gazie. Zapalił bez problemów. Zna ktoś może przyczyne? Może ktoś się domyśla? Bardzo proszę, bo ja już nie mam sił na prowadzenie auta po mechanikach bo wychdze na idiotke. Każdy mowi mi ze z autem jest wszystko w porządku. Pozdrawiam Ford Fiesta 1.3 C, benzyna + LPG, rok 1993 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 14-03-2006
Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002
|
poczytaj o falowaniu obrotów,czujnik temperatury siadł
|
|
|
#3 |
|
|
Czujnik temperatury wody czy oleju? Bo to różnica...
Ten od oleju pracuje prawidłowo, a ten od wody był wymieniany. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 07-09-2005
Model: Fiesta Mk3 Futura
Silnik: 1118ccm 50KM
Rocznik: 1994
|
Gdzie we fieście masz czujnik temperatury oleju,,, ? tych od wody są co najmniej 2
|
|
|
#5 |
|
|
JEden przy termostacie (pracuje ok), drugi w kolektorze (byl wymieniany)
A czy mozna sie skupic na problemie tylko jakies dyskusje o czujniki.... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
można się skupić na problemie i użyć szukajki
|
|
|
#7 |
|
|
Sęk w tym staszku, że szukajki użyłam a tam problem zostal rozwiązany przez np: wymiane krokowca czy innej drobnej czesci, ktora ja juz wymienialam. Z tą różnicą, że u mnie problem nadal istnieje. Inaczej nie pisałabym.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
jeśli wszystkie czujniki OK to pozostaje użyć testera i odczytać błędy.można zrobić reset komputera,powinno się robić po każdej wymianie czujników
stasiek49 nie udzielam porad na PW Ostatnio edytowane przez stasiek49 ; 05-06-2011 o 15:29 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Jeśli resetem mam nazwać odłączenie akumulatora to było robione.
A jesli chodzi o testy nie znam sie ale elektryk powiedzial ze Fiesta jest niediagnozowalna... :-/ |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
fiesta jest diagnozowalna,zobacz tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
a tu masz opis testera: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
stasiek49 nie udzielam porad na PW Ostatnio edytowane przez stasiek49 ; 05-06-2011 o 20:23 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| nie odpala , obroty , szarpie |
|
|