Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-05-2011, 12:31   #31
jaco67
ford::average

Model: Ford focus C-Max
Silnik: 1.6 benzyna 100kM by LPG STAG-4
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Gdzie jest odpływ skroplin z klimy?

kolego maureliusz, dzięki za cenną uwagę co do dyszy w WURTH. Przy kupnie środka nie pomyślałem o tym. Fakt - dysza boczna byłaby lepsza. Ale spróbuję odpowiednio wyprofilować wężyk, aby po demontażu filtra kabinowego prawidłowo spryskać parownik

jaco67 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2011, 23:14   #32
ford_user

Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI

Witam

Chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami po własnoręcznym odgrzybianiu klimy. Otóż postanowiłem sam odgrzybić klimatyzację środkiem grzybobójczym w sprayu i już teraz wiem dlaczego nie odpływały mi skropliny, skąd nieprzyjemny zapach po uruchomieniu klimy i dlaczego własciwie było tyle grzyba. Wyjąłem filtr kabinowy, łatwo nie było, bo wiadomo, że trzeba nieźle się nagimnastykować. I co się okazało, był odwrotnie założony, to znaczy strzałka na filtrze była w przeciwną stronę niż kierunek przepływu powietrza. Nie byłoby to aż tak istotne, bo teoretycznie filtr przepuszcza dobrze powietrze w dwie strony, da się go tak załozyć, ale akurat filtr w focusie jest tak zrobiony, że jak się go założy odwrotnie to przylega ściśle do parownika klimy, a absolutnie nie powinien. Parownik w focusie znajduje się tuż za filtrem. Dlatego skropliny, które pojawiały się u mnie na parownku zamiast spływać do rynienki na dole od razu wsiąkały w filtr. Filtr po wyciągnięciu oczywiście był pokryty takim szarobrunatnym nalotem i był całkowicie zagrzybiony. Nie mam tu na myśli dodatku węgla aktywnego, który też zabarwia filtr na czarno, to był typowy nalot grzyba, podobny jak np w wilgotnych łazienkach. To samo było na parowniku, więc na tyle ile udało mi się włozyć rękę to wyczyściłem parownik. Później kilka razy spsikałem środkiem odgrzybiającym
Dodam, że filtr kabinowy poprzednio był wymianiany w ASO, a może nawet tego mi w ogóle nie zrobili, licząc że i tak w żaden sposób nie sprawdzę. Więc nie wiem ile czasu właściwie jeździłem z źle założonym filtrem.
Dlatego uczulam wszystkich, żeby wymieniac filtr samodzielnie (albo patrzeć mechanikowi na ręce) i sprawdzać sposób założenia filtra. Obecnie nowy filtr, który zakładałem był z Filtrona (też z domieszką węgla aktywnego, moim zdaniem równie dobry jak oryginał) i tez miał strzałkę. Generalnie własciwy filtr do focusa jest tak zrobiony, że ma niesymetrycznie ustawioną harmonijkę papierową względem dolnej i górnej krawędzi. Prawidłowo założony pozostawia odpowiednią wolną przestrzeń do parownika. Skropliny nie mają wówczas prawa wsiąkać w filtr.
Teraz mam w końcu spokój z klimą, żadnego smrodku, dobrze też dmucha. Mam nadzieję, że na dłużej.
ford_user jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2011, 10:44   #33
maureliusz
ford::expert

Silnik: 1.6 TDCI (109KM)

A to ciekawe...bo na pierwszy rzut oka wydaje się to nie mieć znaczenia.

Z tego co pamiętam wbrew intuicji strzałka na filtrze chyba ma być do kabiny - ale najlepiej włożyć łapę i zobaczyć jak dmucha.

Dodam tylko, że filtr najlepiej zmienić przed zimą, bo ogrzewanie działa wówczas zadziwiająco lepiej:-)
Stary 09-06-2011, 20:14   #34
ford_user

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A to ciekawe...bo na pierwszy rzut oka wydaje się to nie mieć znaczenia.

Z tego co pamiętam wbrew intuicji strzałka na filtrze chyba ma być do kabiny - ale najlepiej włożyć łapę i zobaczyć jak dmucha.
A jednak ma znaczenie, choć tak jak pisałem, da się też założyć filtr również odrotnie, jednak skutek jest po pewnym czasie opłakany. Choć jak widać nawet w ASO myśleli, że to nie ma znaczenia, skoro powietrze jakoś dmucha. Nie bez powodu producenci filtrów zaznaczaja jednak strzałką jak ma być poprawnie założony filtr.

Jak włozysz łapę to tak łatwo nie wyczujesz kierunku powietrza, bo przy zdjetej klapie zakrywającej filtr, generalnie dmucha z otwartej klapy do środka auta. Jednak ręką łatwo jest dojśc do parownika klimy i strzałka na filtrze musi być w kierunku parownika.

Jechałem ostatnio innym focusem (akurat nie moim), który ponoć regularnie jest serwisowany w ASO, wymieniane ma wszystkie filtry itp. Po około 15 minutach uzywania klimy przepływ powietrza wyraźnie był coraz bardziej utrudniony, trzeba było stopniowo zwiększac obroty wentylatora az do max, żeby cokolwiek dmuchało z kratek. To był właśnie efekt źle załozonego filtra, który nasiąka od skroplin z klimy i coraz gorzej przepuszcza powietrze. Po zatrzymaniu samochodu i odczekaniu aż filtr odparował, cyrkulacja powietrza znacząco się poprawiała. Juz sobie wyobrażam jaki syf musi być na tym filtrze

Swoją drogą idiotyczne jest to rozwiązanie w focusie, że parownik klimy jest tak blisko umieszczony w stosunku do filtra kabinowego, w poprzednich moich autach tak to nie było zrobione. Pomijam oczywiście już fakt idiotycznego dostępu do tego filtra.
Stary 09-06-2011, 21:28   #35
maureliusz

Cytat:
Napisał ford_user Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Swoją drogą idiotyczne jest to rozwiązanie w focusie, że parownik klimy jest tak blisko umieszczony w stosunku do filtra kabinowego, w poprzednich moich autach tak to nie było zrobione. Pomijam oczywiście już fakt idiotycznego dostępu do tego filtra.
Ja osobiście głupszego rozwiązania nie znam... W MK1 lała się woda do środka, to postanowili poprawić...ślicznie im to wyszło...
Stary 09-06-2011, 21:50   #36
Matych

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Panowie po trzeciej wymianie wywaliłem te trzy zciśnięte beznadziejne na prasie orginalne nakrętki od pedału gazu i założyłem podkładki sprężynowe i zwykłe nakrętki -I odtąd życie stało się prostrze-polecam szkoda pleców i nadwyrężonych mięśni,wymiana skróciła się do 15 min.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

a co do odpływu to leci gdzieś 20-30 cm za przednim prawym kołem-z tamtąd przyuważyłem ostatnio kapanie przy upałach

Ostatnio edytowane przez Matych ; 09-06-2011 o 21:53
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2011, 23:00   #37
ford_user

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie po trzeciej wymianie wywaliłem te trzy zciśnięte beznadziejne na prasie orginalne nakrętki od pedału gazu i założyłem podkładki sprężynowe i zwykłe nakrętki
A ja już podejrzewałem, że sam "pokaleczyłem" jakimś cudem te nakrętki w czasie ich odkręcania, albo wczesniej w ASO próbowali je odkręcać jakimś dziwnym kluczem.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A to jednak kolejny idiotyczny wymysł fabryki. Teraz juz wiem dlaczego tak się spociłem przy ich odkręcaniuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ja się jednak poddałem i przykręciłem pedał na dwie śruby (oryginalne), tej trzeciej do której jest najgorszy dostęp już nie dałem rady. Pedał jest wystarczająco stabilny na dwóch śrubach, próbowałem go na wszystkie strony wyginać i nie ma szans, żeby go wyrwać. Aż takie siły na niego nie działają, nawet w czasie wciskania go "do dechy".
Stary 09-06-2011, 23:48   #38
maureliusz

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie po trzeciej wymianie wywaliłem te trzy zciśnięte beznadziejne na prasie orginalne nakrętki od pedału gazu i założyłem podkładki sprężynowe i zwykłe nakrętki -I odtąd życie stało się prostrze-polecam szkoda pleców i nadwyrężonych mięśni,wymiana skróciła się do 15 min.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak pisałem gdzieś wczęśniej, ja zrobiłem to... podczas pierwszej wymiany:-) Mi się obluzowałą śruba przymocowana/zaciśnięta do blachy - to jest wtedy jazda! To się dzieje bardzo często - znam osobiście trzy przypadki:-) i rozmawiałem z gościem z ASO. Wówcza wymiana filtra wydłuża się...do 2 godzin:-) - nie ziemskie cięcie brzeszczotem na leżąco, samym w rękawiczce...masakra.
Stary 10-06-2011, 00:04   #39
ford_user

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wówcza wymiana filtra wydłuża się...do 2 godzin:-) .
Ja nie chcę się specjalnie "chwalić", ale łacznie z odgrzybianiem niestety to też tyle prawie mi zajęło. I to bez przykręcania trzeciej śruby na pedale gazu. A dwóch lewych rąk raczej nie mamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kląłem przy tym nieziemskoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dlatego szczerze powątpiewam czy w ASO zawsze i sumiennie wymieniają ten filtr gdy się to im zleci. Szczególnie w autach flotowych...
Stary 10-06-2011, 08:10   #40
konfuzja

Model: Ford Focus II FL
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 2008

Pomysł ze zwykłymi nakrętkami na trzpienie trzymające pedał gazu bardzo mi się podoba. Trzeba tak będzie zrobić.

A propos: czy ktoś wie gdzie umieścili filtr kabinowy w nowym focusie MK3? Trzeba wyciągać skrzynie biegów czy sie obejdzie? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zasady postowania