Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-06-2011, 22:35   #1
full2g
ford::beginner

Model: Mondeo Mk4 Titanium Kombi
Silnik: 2.0 TDCI 143PS
Rocznik: 2008
Domyślnie Nagły skok temperatury silnika 1,8 TDCI 115 KM

Witam ,
dzisiaj , po raz drugi w ciagu ostatniego miesiąca , jadąc stałą predkościa autostradą 130 km/h , na wyświetlaczu komputera pokazał sie komunikat " Zbyt wysoka temp silnika " Wskazówka wskaźnika pod czerwonym polem .
Zadnego wielkiego obciązenia czy żyłowania .

Po zrzuceniu na luz , jadąc siłą rozpędu , po ok 5 sek wszystko wraca do normy - równie szybko jak sie pojawiło . Wskazówka pokazuje ok 90 stopni .
Dalsza jazda bez niespodzianek .

Sprawdzałem plyn - ok . Nic nie ubywa , poziom wlasciwy

Czy ktoś sie spotkał z takim zjawiskiem ?
Slaby styk z czujnikiem temp ? Swirujacy termostat ? Pompa, rozumiem , jest zasilana z paska rozrządu ? Wiec raczej nie przestaje pracowac na chwile .

Pozdrawiam
Tomek

full2g jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2011, 11:30   #2
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Nagły skok temperatury silnika 1,8 TDCI 115 KM

jesli to slaby styk czuinika temp. to powinien pojawic sie blad zapisany w pamieci-warto sprawdzic bledy.
oczywiscie czujnik moze tez byc uszkodzony i niebedzie bledow.
i oczywiscie problem z termostatem lub uszczelka glowicy tez niemozna wykluczyc... zacznij od tych najprostszych.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2011, 20:28   #3
maureliusz

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

Połaczenie czujnika raczej odpada, bo wówczas wskazywałby raczej 0, a nie zbyt wysoką temperaturę.
Jest możliwe uszkodzenie czujnika. Najprostsza sprawa, to poprostu jego wymiana.

Czy jak pojawia się ten error, to wskazówka ląduje powyzej 90 stopni na blacie?
Stary 08-06-2011, 20:43   #4
mjprzem

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Połaczenie czujnika raczej odpada, bo wówczas wskazywałby raczej 0, a nie zbyt wysoką temperaturę....
Komputer jesli zgubi sygnal to oblicza temp. i w tym momencie spowoduje ze zamiast temperatura opadac to bedzie rosla.. dziwne ale prawdziwe... niedawno o tym pisalem na innym forum.
chyba tutaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

PS. uwaga do mederatora Wojtek
ten post to nie jest moja prywatna wycieczka...poprostu tak sie zlozylo znowu. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 08-06-2011 o 21:08
Stary 10-06-2011, 00:11   #5
full2g
ford::beginner

Model: Mondeo Mk4 Titanium Kombi
Silnik: 2.0 TDCI 143PS
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy jak pojawia się ten error, to wskazówka ląduje powyzej 90 stopni na blacie?
Tak wlasnie - wskazówka ląduje na czerwonym polu .
full2g jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-06-2011, 08:23   #6
mjprzem

jak tylko tyle potrafisz potwierdzic to forum ci nie pomoze. moze byc kilka przyczyn...musisz cos wiecej powiedziec... np. to ze niema bledow silnika. Zacznij od ELM327 i poczytaj o co z tym chodzi i jak sie sprawdza.
Stary 10-06-2011, 22:44   #7
maureliusz

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Komputer jesli zgubi sygnal to oblicza temp. i w tym momencie spowoduje ze zamiast temperatura opadac to bedzie rosla.. dziwne ale prawdziwe...
Dlatego, że zacząłeś to odpiszę: Nie bardzo wiem, co znaczy słowo "zgubi" i znaczy "oblicza" temperaturę. Myślę, że łatwo to można sprawdzić odłączając czujnik. Zrobię takie study w wolnym czasie, bo nie ma sensu polemizować nad tym.

Co do kolegi problemu: proponuję zmienić czujnik. Szybka piłka nie taka znowu kosztowna, można zrobić samemu, a dużo odpowie. Szwagier ostatnio miał problem w Octave i temparatura też świrowała...tylko w drugim kierunku opad wskazówy. Dziwne było to, że działo się to błyskawicznie, zatem nawet otwarty termostat nie wychłodziłby tak silnika w 3 migi. Wymieniliśmy czujnik (15 minut) i jest OK. To moja sugestia w temacie.
Ewentualnie dodatkowo możesz sprawdzić, czy w tym momence węże od chłodnicy robią się chłodniejsze, a jak temperatura spada to czy się grzeją. Czujnik jest w bloku, zatem jeżeli termostat świruje, to się zamyka, wtedy masz krótki obieg i temperatura wody w bloku będzie rosła, a na chłodnicy spadała. Ponieważ ląduje, aż na czerwonym polu powinno to się dać wykryć macaniem.
Stary 11-06-2011, 09:08   #8
mjprzem

Wy chyba macie 2 rozne sterowniki silnika w swoich tdci... ale maurelisz sprawdz bo ty masz chyba Delphi a to bedzie odrazu potwierdzenie tego czy w delphi jest to samo.

Acha dla pewnosci sprawdz tez temp. w trybie serwisowym, bo wiem ze ja sprawdzalem po trybie serwisowym a nie po wskazowce...ale to chyba nie mialo znaczenia bo wskazowka tez wlasnie chyba rosla jak sie czujnik odlaczylo.
Stary 11-06-2011, 10:46   #9
tomek242
ford::average

Model: FF II
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2007

Ostatnio miałem to samo, ale przy prędkości około 200 km/h, temperatura na zewnątrz 30 stopni, pomyślałem więc że dlatego, ale ostatnio temperatura na zewnątrz około 22 stopnie prędkość rownież około 200 i nagle temperatura silnika momentalnie leci do góry widać jak strzałka wychyla się w prawo, odjęcie gazu i strzalka momentalnia spada do standardowej temperatury.
Stary 11-06-2011, 22:58   #10
panerai_47
ford::average

Model: Skoda Octavia 3FL Style kombi
Silnik: 2,0 TDCI 150 PS
Rocznik: 2019

miałem podobne objawy. Pojechałem do serwisu umyli mi chłodnicę z owadów i wszystko wróciło do normy, tylko u mnie te objawy było dopiero jak miałem przejechane ponad 140 tys. km
panerai_47 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
temperatura silnika

Zasady postowania