Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-06-2011, 09:20   #11
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: czy ma blache w ocynku

A patrzcie na np. takiego golfa 3 i 4... jesli bez przegladow na blachy to podobnie rdzewieja jak inne samochody. Kolega ma golfa 4 z 99r a ja mam fokusa... ja niedawno robilem u siebie obicia na nadkolach a patrze na kolegi golfa.. bo taki ładny sliczny i co widze...?

Cale nadkola pomalowane przy nabrzezach... tak pomalowane dosc ladnie ale z bliska wszystko widac. Czyli wniosek. bo kolega ma juz go kilka lat tego golfa:

-chyba w tym golfie szybciej ruda wyskoczyla albo wlasciciel lepiej dbal ze wszystkie nadkola poprawione kazde jedno z kazdej strony.

No i macie porownanie fokusa z golfem -tylko ze moj fokus niemial przegladow gwarancyjnych na blache.

acha zapomnialem napisac ze ten golf ma 100kkm a moja foka 200kkm. to tez sie odbija na nadkolach.

Wiec panowie to nie blacha ocynkowana decyduje o korozji a to czy samochod jest nabiezaco z niedociagniec poprawiany.

Inna spraw w VW czesto sa progi plastikowe ale wiem ze pod nimi rdza wychodzi tyle ze tego czesto niewidac.

Wiec choc vw mimo ze ma troche lepsze blachy to jesli ktos nie dopilnuje to nic to nieda.

A jesli chodzi o ocynk... jesli farba odskoczy to ocynk odrazu nie skoroduje ale kilka zim ze solą wyzre ocyn!!! to tylko kwestia czasu.

mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2011, 10:11   #12
moons
ford::expert

Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007

Mówisz zależy jak kto dba? Nie do końca tak jest. W moim Escorcie z 96 roku jest mniej rdzy niż na Focusie z 2001 a o oba dbam tak samo. Czym starsze auto jest chyba lepiej z rdzą, nie było wtedy jeszcze tylu księgowych przy produkcji auta, teraz tylko cięcie kosztów i oszczędności a nie solidność przy wykonaniu. Choć teraz też są marki które lepiej niż inne opierają się rdzy. Ford z roczników 2000 - 2004 akurat niestety do nich nie należy.
Pozdrawiam

moons jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2011, 13:33   #13
berthold61
ford::advanced

Model: fokus mk 2 audi a2
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2006

w tych akurat czasach to nie żaden tam vw tylko francuzy robią blachy ale to że te nowe auta tak rdzewieją ale nie ino fordy tak samo japończyki może nawet szybciej rdzewieją bo ocynk to trochę chwyt marketingowy to nie czasy pioniera audi 80 ,,teraz szybko byle 5 lat wytrzyma i nowy masz kupić i tyle ,kiedyś auta malowali farbami z domieszką ołowiu były twarde i trwałe a teraz wodorozcienczalne lub inne bo tańsze i tak zwane ekologiczne ,jedno sobie trzeba uświadomić już nie ma marek wiodących co wyznaczały jakość i trwałość jak by w nowych autach pozamieniać znaczki i ukryć wszelkie logo to by się okazało że taka honda ma jakoś daci a chewrolet jakość vw ,kia pewnie podobna do peugeota ot poprostu globalizacja ale ja i tak podziwiam maniaków danych marek a zwłaszcza vw ci to są dopiero walnięci ich wiara w wyższość mnie rozwala a wiem co piszę bo troszkę tych bryczek zajeżdziłem
berthold61 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2011, 13:58   #14
miru1968
ford::beginner

Model: MAZDA3
Silnik: 1,6 CiTD już bez FAP
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał berthold61 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i tak podziwiam maniaków danych marek a zwłaszcza vw ci to są dopiero walnięci ich wiara w wyższość mnie rozwala
Nic dodać nic ująć bardzo mądre słowa!!!
miru1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2011, 15:01   #15
Pyjter24
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2003

Ostatnio był artykuł w auto świat-poradnik bodajże, dotyczący korozji w samochodach. Najlepiej zabezpieczone samochody uznano audi, fiat, volvo i peugeot/citroen. Niestety nie mam tego egzemplarza gazetki i nie mogę zrobić skana.
Pyjter24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania