Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-06-2011, 08:51   #1
birches
ford::amateur

Model: Ford Focus II
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie alternatywne podłaczenie zapalniczki

Witam,

mam problem z zapalniczką. Sprawdziłem na wstępie bezpiecznik w środku kabiny samochodu i jest ok. Do zapaliczki dochodzą trzy kable. Dwa grube (czrny i chyba pomarańczowo-żółty) oraz cienki ciemno pomarańczowy. Jak rozumiem te dwa grube kable (czarny i pomarańczowo-żółty) są do zasilania samej zapalniczki, natomiast ten trzeci cienki jest od podświetlenia. Gdy sprawdzam zasilanie w różnych konfiguracjach to napięcie 12V jest tylko przy kombinacji gruby czarny i cienki pomarańczowy. Na moje oko to problem jest z grubym kablem pomarańczowo-żółtym. Czy można obejść (pominąć ten niesprawny gruby kabel) i podłączyć zapalniczkę wraz z podświetleniem na tym cienkim kablu? Nie będzie to niebezpieczne (zbyt duże obciążenie cienkiego kabla)? Może łatwo wymienić ten uszkodzony kabel? Jak popatrzyłem jak jest rozprowadzona wiązka z kablami do skrzynki bezpieczników to mi się słabo zrobiło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Chyba że ktoś ma schemat podłączenia tych kabli od zapalniczki bezpośrednio do skrzynki bezpieczników? Ewentualnie może można zamienić ten gruby pomarańczowo-żółty kabel innym podłaczeniem np. z radia. Bardzo proszę o pomoc bo już nie daję rady.

Pozdrawiam

birches jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 10:32   #2
zagmar
ford::average

Imię: Marcin
Model: Focus MK1 FL
Silnik: TDCI 115km
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Problem z zapalniczką - alternatywne podłaczenie

Z pewnością odpada opcja zasilania z cienkiego pomarańczowego (chyba że w opcji drastycznej chcesz mieć pożar w aucie) w końcu sam zaznaczyłeś, że jest on gruby (bez potrzeby by taki nie był)
Czarny to masa i dlatego działa z cienkim pomarańczowym.
Ja bym sprawdził skąd idzie ten pomarańczowo-żółty, wątpię by był uszkodzony gdzieś po drodze (przerwany) trzeba szukać u źródła jego przyłączenia w skrzynce.
Nikt tak Ci nie określi dokładnie gdzie jest awaria.
Ale do zapaliczki nawet jak ciągnąc nowy kabel to tylko z skrzynki z bezpiecznikami.
Radio zostaw w spokoju chyba że chcesz wymienić na nowe.
zagmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 12:48   #3
birches

Chętnie bym pociągnął kabel ze skrzynki z bezpiecznikami ale może ktoś pomoże gdzie szukać wpięcia na tej skrzynce (zasilanie zapalniczki). Wiązki tam dochodzące są dosyć grube i jest dosyć duży problem tak jednoznacznie wskazać w które miejsce są wpiete te kable. Może ktoś ma schemat wpięć kabli do skrzynki bezpieczników??
Stary 16-06-2011, 13:00   #4
zagmar

Pierwsza ważna sprawa, to sprawdzić dla czego nie ma zasilania na tym pomarańczowo-żółtym przewodzie, na pewno dobrze sprawdziłeś bezpiecznik?
Wepnij nowy i sprawdź jeszcze raz.
Zlokalizuj ten kabel w skrzynce z bezpiecznikami, ale od strony kabli, a nie bezpieczników.
Zobacz gdzie on idzie tam w środku, nie wiem dokładnie ale według mnie powinien się łączyć z głównym + z aku i dopiero dalej iść na bezpiecznik i do zapalniczki.
Ja bym szukał właśnie tam.
Jeszcze jedno pytanie, czy do tej pory miałeś normalnie zasilanie w zapalniczce?
Od nowego masz to auto?
Może ktoś coś już grzebał przy instalacji?
Stary 16-06-2011, 13:47   #5
birches

Domyślnie Odp: alternatywne podłaczenie zapalniczki

Sprawdze jeszcze raz bezpiecznik i najlepiej wymienię na nowy. Samochód dopiero co kupiłem i zapalniczka nie działała od samego zakupu. Po śladach użytkowania widać że była intensywnie używana. Na wszelki wypadek kupiłem nową, która napewno działa - sprawdzałem.
Stary 16-06-2011, 16:01   #6
zagmar

Myślałem też o zapalniczce, ale jak pisałeś sprawdzałeś po przewodach więc nawet jak by było coś nie tak z zapalniczką to po przewodzie by było zasilanie.
Włóż nowy bezpiecznik i sprawdź to co pisałem wcześniej z zasilaniem w skrzynce bezpieczników, możliwe że poprzednik coś kombinował. Zwróć uwagę na nie fabryczne połączenia.
Stary 21-06-2011, 21:45   #7
birches

Witam,

wymieniłem za namową zagmar-a bezpiecznik na nowy i wszystko poszło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., dziwne ale bezpiecznik wyglądał dobrze. Myślałem również że kabel od podświetlenia jest również na bezpieczniku od zapalniczki ale widocznie tak nie jest. Poznałem chociaż trudy wyciągnięcia zapalniczki, poznałem miejsce gdzie znajdują się bezpieczniki w kabinie kierowcy oraz ich układ. Dzięki za zainteresowa nie. Temat uznaję za zamkniety.

Pozdrawiam,
Stary 10-11-2011, 07:32   #8
Cezar77
ford::advanced

Model: FF MK3
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016

Panowie sorryt że odgrzebuje temat ale mam podobny problem co autor i nie bardzo wiem op co chodzi. Mam 2 zapalniczki, jedna w bagażniku druga koło lewarka. I teraz ta w bagażniku działa a ta koło lewarka nie. Z opisów bezpieczników wynika że jest to na jednym bezpieczniku 20A ale czy aby napewno ? . Wyciągnąłem bezpiecznik, pod miernik i jest przejście, więc dobry, wyjąłem kable z zapalniczki żeby sprawdzić czy wogóle dochodzi i nic nie dochodzi. Przewertowałem forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cezar77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2011, 18:13   #9
genpra

Model: Focus 2
Silnik: 1,6 tdci 109 KM
Smile Odp: alternatywne podłaczenie zapalniczki

Bezpiecznik od gniazda zapaliczki obok lewarka masz z przodu nad nogami pasażera .Trzeba dobrać się do skrzynki z bezpiecznikami i wymienić ten oznaczony piktogramem.
genpra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2011, 00:31   #10
Cezar77
ford::advanced

Model: FF MK3
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016

Tak już wiem kolego "genpra" , wcześniej go tylko sprawdzałem miernikiem i miał przejście a pozatym dziwiło mnie to że skoro są 2 gniazda na 1 bezpieczniku to dlaczego tylne działało ?. Niestety tego się nie dowiem, po prostu wymieniłem bezpiecznik na nowy i teraz jest ok. Dzięki za pomoc.
Cezar77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania