Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-06-2011, 15:50   #21
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Rozcięcie i wykruszenie filtra DPF

...bo wywalenie bebechów z dpf i wgranie pierwszego lepszego softu zkrakowanego i ściągniętego z rapidshare tak się właśnie kończy, jeśli ktoś robi coś, ale nie wie do końca co...albo wcale, nie będzie wiedział jak to naprawić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
za troszkę ponad 1500zł. robię nie dość że kompletną usługę wywalania i programowania, to jeszcze chiptuning z hamownią i diagnozą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ...i to z gwarancją działania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 17:18   #22
lobuz
ford::beginner

Model: Focus MKII
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006

Jeśli ktoś jest ambitny to może sam pokombinować z DPF. Na necie są całe instrukcje jak to zrobić, na Alledrogo można np. kupić sprzęt: BDM 100 - już nawet za 285 zł, niekiedy sprzedający dołoży soft a jak nie to też na necie można poszukać. Gotowego obrobionego pliku szukamy mp. na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] gdzie wcześniej zakładamy bezpłatnie konto no i heja. Przed modyfikacjami warto, a nawet trzeba zrobić sobie kopię bezpieczeńska. Zanim podłączymy BDM warto mieć porządny zewnetrzny zasilacz ze regulowanym stabilizatorem napięcia żeby nic się nie spier.... no i podstawę pod sterownik, jak to niektórzy mówią "kowadełko" (co kosztuję kupę siana), ale i bez tego da się radę. A jak komuś brakuje jakiegoś sprzętu to go zamówi u chinoli (np. IDS VCM FORD lub FLY 200) na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] co zresztą praktykuje wielu pseudofachmanów wycinających DPF-y PozdrawiamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lobuz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 17:25   #23
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał tomesto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(dodam , że cena 1500zł nadal wydaje mi się kosmiczna za zmianę softu).
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie odpowiedz sobie na pytanie dlaczego 1500-nie wiesz bo za 500 to masz co masz -sszarpane nerwy i kłopoty

QUOTE=lobuz;1669979]Jeśli ktoś jest ambitny to może sam pokombinować z DPF. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/QUOTE]

Tak bądz ambitny tak jak ten spec co koledze obrobił soft za 500 stów
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 17:35   #24
lobuz

Model: Focus MKII
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006

Ja nie jestem taki ambitny bo swego DPFa oddałem do ludzi którzy się tym zajmują "niby" profesjonalnie" i mam to już z głowy. A co było po tym, problemy, problemy problemy. A całość kosztowała mnie ponad tysiąc złotych. Zapomniano o różnicówce, że powinna być odpięta no to poprawka bo soft się wysypał. DPF został źle - krzywo pospawany o czym dowiedziałem się niedawno bo coś zajeżdżało mi spalinami. Usmażył się jeden Mosfet - padł sterownik, bo przy poprawce sterownik zasrali silikonem do uszczelniania kibli. A robiła to firma nie w stodole a reklamująca się i robiąca chiptunning. Pomógł mi jak wybrnąć z sytuacji MASTERS (forum.tdi-tuning.pl), który mnie nakierował i szukanie na tamtym forum. Więc dla mnie nie ma reguły, sper.... sprawę może każdy nawet duża firma.
lobuz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 19:18   #25
heko
FCP TUNER

..ja nie jestem dużą firmą, ale robię to co potrafię i na czym się znam, dłubanie zarobkowe "gotofffcami" z neta to druciarstwo, jeśli nawet nie wiesz co zrobiłeś, takie programiki uwalają co się da i raz działają...ledwie..ledwie, innym razem robią mirsz-marsz z oprogramowania, poza tym np. wycięcie wkładu z 1.6 do nie takie proste, nie wystarczy go wytłuc, a do tego trzeba zrobić pewne poprawki w sofcie, aby mógł pracować na rozluźnionym wydechu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
Stary 16-06-2011, 21:37   #26
marcel79

Model: c-max
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2005

A tak w sprawie wycięcia dpf-u (problem po wycięciu dpf-a mam od jakiś 2 lat pomimo modyfikacji softu i wycięciu wkładu zgodnie z wytycznymi firmy uznanej na rynku w tej branży, dwukrotne poprawki oprogramowania i dalej jest marnie).
Jak powinien wygladać dławik w puszce po dpf-e. Wstepnie wiem, że jest to
"przegroda" jakieś 5 cm pod katem z wspawaną rurką aż do wylotu z puchy i tam tez przyspawaną. Jaka średnica rurki? Jak ważna jest dokładność spawania - podobno mogą być przedmuchy (dla czujnika ciśnienia za dpf-em?), czy tez może być na szczelnie zaspawane.
Zamierzam coś takiego u siebie wspawać - mam nadzieję, że zakończy to moje problemy po usunięciu dpf-a.
I jeszce sonda: W 1,6tdci 109 kM po wydłubaniu wkładu dpf-a wspawywaliście w puszkę dławik, czy zostawialiście wolną przestrzeń?
Znam kilka aut z tym silnikiem, po wycięciu i modyfikacji softu i niewspawaniu dławika są z nimi problemy (dławienie, spadek mocy, kopcenie, itp). Zastanawiam się czy ktoś po wspawaniu dławika tez takie problemy miewa.

Ostatnio edytowane przez marcel79 ; 16-06-2011 o 21:47
marcel79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 21:47   #27
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał marcel79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A tak w sprawie wycięcia dpf-u (problem po wycięciu dpf-a mam od jakiś 2 lat pomimo modyfikacji softu i wycięciu wkładu zgodnie z wytycznymi firmy uznanej na rynku w tej branży, dwukrotne poprawki oprogramowania i dalej jest marnie).
Jak powinien wygladać dławik w puszce po dpf-e. Wstepnie wiem, że jest to
"przegroda" jakieś 5 cm pod katem z wspawaną rurką aż do wylotu z puchy i tam tez przyspawaną. Jaka średnica rurki? Jak ważna jest dokładność spawania - podobno mogą być przedmuchy (dla czujnika ciśnienia za dpf-em?), czy tez może być na szczelnie zaspawane.
Zamierzam coś takiego u siebie wspawać - mam nadzieję, że zakończy to moje problemy po usunięciu dpf-a.
Co jest marnie opisz co się dzieje, jaka firma-ludzie piszcie bo jak inaczej wam pomóc.Kto ci naopowiadał bzdur o jakiejś rurce -trzeba prawidłowo obrobić soft dobrze pospawać puszkę -jesli masz jakieś problemy polecam ci podjedz do Łowickiego V-techu tam ci ci pomogą -gwarantuje ci to.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 21:53   #28
marcel79

Model: c-max
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2005

No widzę, że i V-tech ma w zależności od oddziału odmienne zdanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zerknij w moje posty. Dotąd rady kolegi Heko wydawały mi się całkiem pomocne i logiczne.
marcel79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2011, 23:36   #29
heko
FCP TUNER

..idź "tą drogą" a trafisz do celu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
Stary 30-10-2011, 11:39   #30
szakal82

Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2008

Wita. Właśnie kupiłem FF 1,6 TDCI 109KM i po 5 dniach wyświetliło mi: "usterka układu silnika", po podłączeniu do kompa pokazuje błąd filtra cząsteczek stałych, ciśnienia turbiny i coś e EGR. PO wykasowaniu błędów i rundzie próbnej w aucie nic mi nie wyświetla, ale po podłączeniu do kompa pokazuje znów filtr DPF, osoba, która mi to sprawdzała mówi, że błąd turbosprężarki i EGR-u może być spowodowany nieprawidłowym działaniem DPF-u. Polecił mi wypalenie go, a w razie późniejszych podobnych problemów czyszczenie chemiczne filtra koszt ok.1000zł, nie polecał wycinania mechanicznego filtra. Ale jak tak czytam forum, to chyba nie ma sensu wypalać go, czyścić itp. bo ten problem będzie powracał, czyli zostaje mechaniczne usunięcie filtra z jednoczesnym wgranie nowego softa. Moglibyście polecić jakiś warsztat/kogoś kto się tym zajmuje na terenie dolnego śląska/lubuskiego, może ktoś z was rozwiązywał podobny problem w którymś warsztacie z tego terenu? Chodzi mi o kogoś sprawdzonego, żeby po usunięciu DPF-a nie było później żadnych problemów, typu błęów z ciśnieniem turbiny itp. o których tutaj czytałem.
szakal82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania