Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-06-2011, 13:37   #51
RafałB
ford::expert

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 2.2 duratorqe czy 2.0 duratorqe 163 km?

No dokładnie,przecież to samo już jest napisane powyżej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 21-06-2011, 13:47   #52
kicaj
ford::professional

Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old

Cytat:
Napisał grizzly Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale to chyba nie różni się niczym od tego co napisałem?
nie, a ma sie roznic? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po prostu uscislilem to odnosnie rynku niemieckiego (czasem moze sie roznic) i od wersji wyposazenia... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
albo inaczej - potwierdzilem to co napisales Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kicaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2011, 14:15   #53
grizzly
ford::advanced

Imię: slawek
Model: S-max
Silnik: 2.0 klekot
Rocznik: 2011

spoko spoko

BTW - w .de jest 2.0 TDCI 115 koni a u nas już 1.6 TDCI 115 koni - Panowie - wyprzedzamy helmutów !

sl
grizzly jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2011, 14:23   #54
RafałB
ford::expert

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał grizzly Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie - wyprzedzamy helmutów !

sl
No baaa ... w samochodach aż tak tego nie widać,ale w ... drogach i pociągach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. PRZODUJEMY od lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-06-2011, 14:25   #55
grizzly

widac Niemiec nie chce się przekonać do downsizingu czy jak tam się nazywa ta nowa moda ze zwiększaniem spalania przy zmiejszaniu żywotności silnika

sl
Stary 21-06-2011, 15:01   #56
monsezuma
ford::beginner

Model: S-Max Titanium
Silnik: 2.0 EcoBoost

Cytat:
Napisał zrebak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jeździłem na próbach 2 litrową bezyną i nie byłem zadowolony. Trzeba go wkręcać na wysokie obroty. Nie czuć mocy. Co innego w 2.2 TDCI
....
Spalanie nie schodziło poniżej 13l-14l
....
Wg moich obliczeń daje to ok 7500 zł rocznie oszczędności.
Moje odczucia były zupełnie inne. W Eco moc czuć, ale nie słychać, w TDCI przede wszystkim słychać. Może zmylił Cię PowerShift?

Nie wiem, jak kolega jeździł, ale mi wychodzi w takich warunkach 10,5-11. Może mam za lekką nogęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Co do obliczeń to zróbmy tak. Ponieważ ciężko jest porównać zużycie (paliwa oczywiścieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) u dwóch różnych kierowców weźmy "oszukańcze" wartości katalogowe. Ponieważ obie są oszukane przez tego samego będzie szansa, że ich porównanie będzie sensowne. Weźmy dla Eco średnie 8,1 i dajmy 30% więcej, czyli 10,5 (po zaokrągleniu 11). Dla 2.2 TDCI w automacie nie ma wpisu, ale analogicznie dla 2.0 weźmy śrdnie dla 2.2, czyli 6.6 do tego automat +1.2 daje nam to 7.8 plus umowne 30% daje nam średnio 10,14 (po zaokrągleniu 10). Załóżmy, że Pb i ON kosztują tyle samo (latem Pb będzie droższa, ale zimą lejesz droższy ON więc wyjdzie po równo), czyli 5zł/l. Przy tych założeniach wychodzi oszczędność 5 zł na każde 100km. Dajmy fory Dieslowi i załóżmy, że spali nie 1l mnej, ale 3 litry mniej na każde 100km, co daje 15zł, czyli 15gr na każdym kilometrze. Daje to 74000km - tyle trzeba przejechać, żeby zaoszczędzić 11.100PLN. Ale dorzuć do tego wyższe ubezpieczenie i dyskonto to wyjdzie Ci 100000km. To wszystko przy założeniu, że oba silniki będą się tak samo psuły/nie-psuły, no i, że będziesz zawsze o te 3l do przodu. Klekot, niedogrzane wnętrze zimą, tumany dymu przy wdepnięciu pomijam, bo to rzecz gustu.
monsezuma jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2011, 15:02   #57
Kristoforos

Model: C-MAX
Silnik: 1.6 EcoBoost 150KM

cholercia, nastraszyliście mnie w tym wątku... wygląda na to, że będę sprzedawał swojego esia, a tu wygląda na to, że nie będzie łatwo...
Kristoforos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2011, 15:06   #58
grizzly

tumany dymu nie zachodzą - Szanowny czytał o DPF ?

poza tym porównanie i wyliczenia choć brawurowe to fajne :-)

ja jednak za każdym razem gdy widzę zasięg "300 km" to się denerwuje, przy średnim spoglądaniu co 5 km na licznik daje to 20 zdenerwowań na 100 km. Musze więc palić fajki - co daje jedną paczkę na 100 km. A zatem do każdego 100 km dolicz paczkę fajek (10 pln)

i wychodzi wyższość klekota he he :-)

sl
Stary 21-06-2011, 15:18   #59
monsezuma
ford::beginner

Model: S-Max Titanium
Silnik: 2.0 EcoBoost

Cytat:
....20 zdenerwowań na 100 km.

....i wychodzi wyższość klekota he he :-)...
sl
DobreGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., podoba mi się jednostka. Proponuję w skrócie 20zd/100kmGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do wyższości benzyny nad klekotem (lub odwrotnie) to do ładu nie dojdziemy. Już ONI tak to skalkulowali, żebyśmy tu siedzieli dniami i nocami, liczyli, argumentowali, dyskutowali, a i tak zawsze padnie: "Ale u mnie, to...". No ale w końcu po to jest forum, żeby dyskutowaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
monsezuma jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2011, 15:24   #60
grizzly

Ja tam uważam ze 2.0 Ecoboost to super silnik. Gdyby taki był na składzie (spieszyło mi się jak kupowałem) to bym dzisiaj zaciekle bronił benzyn. Jedna rzecz mi się tylko nie podoba - że Ford robi z niego sportowca, podczas gdy te 200 koni dosyć szybko się rozbiega przy takiej masie i oporach - owszem auto jest dynamiczne i jeździ fajnie ale to nie 3.0 turbo żeby od razu mu dwie rury i ospojlerowanie dawać i budować wizerunek prawie jak dla mondeo st220. Ot - zwykły choć mocniejszy niż średnia krajowa silnik, zwłaszcza w cięzkim s-maxie. Gdyby go do focusa albo fiesty wsadzili to oczywiście byłaby rakieta.

Ostatnio edytowane przez grizzly ; 21-06-2011 o 15:30
Odpowiedz

Zasady postowania