![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: był s-max, teraz grand tourneo connect
Silnik: 1,5 ropniak
Rocznik: 2016
|
informacje o tym że zatruwam środowisko, to oczywista oczywistość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
natomiast jeżeli ktoś się wypowiada że egr zepsuje mój silnik, to móże jakieś uzasadnienie np. podparte faktem z własnych doświadczeń etc. wtedy takie wypowiedzi mają znaczącą wartość. Do informacji: zawór egr otwiera przepustnicę wpusczając spaliny w pewnych warunkach tzn. -powyżej 3 tyś obrotów egr jest zamknięty -egr jest cały czas otwarty na biegu jałowym - egr zamyka się podczas mocnego kopnięcia w "pedał gazu"(potrzebna jest dawka świeżego powietrza" stąd dymienie, ponieważ czas reakcji egr jest bardzo ograniczony. moje kolejne przemyślenie dot. egr: odcięcie egr, nie obniża żywotności silnika........... informacje którę zostały w.w. posiadam od szefa aso forda . pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#32 |
|
ford::professional
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017
|
Euro5 obowiązuje już od początku 2011, stąd pod koniec zeszłego roku TDCi 140KM "zyskało" obowiązkowo DPF (ze skrzynią MPS6 miał go już wcześniej). Ekologia kosztuje właściciela 5k przy zakupie i ew. kłopoty z tym ustrojstwem podczas eksploatacji.
Ostatnio edytowane przez Slartibartfast ; 14-06-2011 o 22:35 |
|
|
|
|
|
#33 |
|
ford::advanced
![]() Imię: slawek
Model: S-max
Silnik: 2.0 klekot
Rocznik: 2011
|
lecz dzięki temu DPF mój traktor nie dymi i nie kopci - jest czysty jak sanatorium w krynicy górskiej , zasadniczo można wdychać spaliny jako forma inhalacji
sl
|
|
|
#34 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-12-2007
Model: Mondeo MkIII
Silnik: 2,0TDCi
Rocznik: 2004
|
Cytat:
Uff... Pzdr. m. |
|
|
|
|
|
|
#35 | ||
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Explorer
Silnik: 2.3
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Między EURO 3 i 4 jest mniej więcej dwukrotna różnica w dozwolonej emisji NOx - myślę że bez EGR przekroczysz normy EURO 3 i spadniesz do EURO 2 gdzie nie było ograniczeń w emisji NOx ... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#36 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 22-05-2008
Model: S-MAX, Transit L3H2
Silnik: 2.0 TDCi 150(180)KM, 2.0 TDCI 130
Rocznik: 2015/16, 2016
|
Panowie i jak tam po zaślepieniu EGR-a? Minął w końcu miesiąc. Nie wyskakują błędy, auto nadal jeździ i nie kopci? Środowisko z tego co obserwuję zbytnio nie ucierpiało, klimat się nie ociepla więc sam się zastanawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam jeszcze pytanko: czy można jakoś sprawdzić spodziewany efekt przez doraźne np. odpięcie kostki od egr... ? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Model: był s-max, teraz grand tourneo connect
Silnik: 1,5 ropniak
Rocznik: 2016
|
witam,
w sumie to już zapomniałem że egr ma blaszkę, Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. żona przejechała ok 2500 km, i naturalnie cisza. żadnych objawów no i oczywiście zero chmurki (jeszcze dzisiaj dowiedziałem się że mój smax nie posiada również dpf...........Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. co do numeru z odpięciem kostki to osobiście nie mam zielonego pojęcia................. pozostaje tylko odpięcie kostki i spróbowanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozdrawiam piotr Ostatnio edytowane przez piotrh ; 11-07-2011 o 22:41 |
|
|
|
|
|
#38 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-03-2009
Model: S-Max
Silnik: TDCi 2.0
Rocznik: 2009
|
Aż przykro czytać...
Udało się zaślepić EGR, wyciąć katalizator, udało się zczipować = jestem spryciarz, goście z fabryki to matoły, wiem lepiej. "Jestem Bogiem Uświadom to sobie Ty też jesteś Bogiem Tylko wyobraź to sobie" a tak naprawdę: udało się znowu oszukać. Pozdrawiam, Makos
|
|
|
#39 | |
|
![]() Zarejestrowany: 12-03-2009
Model: S-Max
Silnik: TDCi 2.0
Rocznik: 2009
|
Cytat:
Tytuł wątku w pełni oddaje efekt: "egr, zaślepiony. prymitywnie,ale jaki efekt!!!" 2500 km to ok. 400 kg CO2 (dla silnika 2.0 TDCi). "Zaślepka" na EGR - to dodatkowo od 1 do 4 kg tlenków azotu (NOX) - wystarczy by nieźle wytruć. Makos
Biały Maxio. Ostatnio edytowane przez makos ; 11-07-2011 o 23:23 |
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
![]() Zarejestrowany: 09-07-2008
Model: ford s-max
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2005
|
Nie przesadzaj Makos. Może na rower się przesiądź to będzie ekologicznie.
Poza tym nie zaślepił człowiek EGR by kogoś oszukać lecz po to by zlikwidować kopcenie auta.
|
![]() |
|
|
|