Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-08-2010, 18:19   #41
cincin
ford::average

Model: s-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Dlaczego mondek kopci?

moj mondek tez mocno dymil az pojechalem do warsztatu sprawdzic wtryski.okazalo sie ze zaworki byly brudne i nieobracaly sie.juz po wyczyszczeniu jednego dymienie bylo mniejsze.bez problemu pali teraz na goracym silniku a wczesniej czasami stal na niskich obrotach.

cincin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2010, 18:42   #42
Snajper_881

Sorry za mały OT, panowie, w 2000r. był już TDCI w MDO??
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2010, 21:51   #43
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał cincin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
moj mondek tez mocno dymil az pojechalem do warsztatu sprawdzic wtryski.okazalo sie ze zaworki byly brudne i nieobracaly sie.juz po wyczyszczeniu jednego dymienie bylo mniejsze.bez problemu pali teraz na goracym silniku a wczesniej czasami stal na niskich obrotach.
A jak dynamika po wyczyszczeniu tych zaworków??? Coś się polepszyło???
Stary 16-07-2011, 18:50   #44
mario_marini
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: Głośny
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lać tylko i wyłacznie zwykłe paliwo-ropę/diesl`a do naszych aut na pewnych stacjach, te wzbogacone są wręcz szkodliwe! W toyocie mozna nawet stracić gwarancję za wlewanie do ropy wzbogacanej typu verva v-power czy inny ultimate do nowych diesli Toyoty! Po zalaniu v-powera (raz to zrobiłem) przy przyspieszaniu widziałem tylko czarną chmure za sobą! A czemu tak nie mam na "zwykłym" diesl`u/ropie? Prawdopodobnie spalanie jest nie takie jak trzeba. poza tym właśnie po zalaniu v-pow. ECU u mnie zgubił kod wtrysku i się pojawiła sprężynka... Te v-powery ultimaty i inne vervy są dobre ale do starych diesli włączając TDI VW na pompowtryskiwaczach, bo już w nowych TDI z CR VW odradza "wzbogacane" paliwa.
Ciekawa teoria? Sam to wymyśliłeś?

Tak się składa że te TDCI jest tyle samo warte co to TDI,HDI,CDI itd(czyli gó..no warte). Jeżdzę TDCI 125 KM silnik jak silnik, a to że akurat trzeba czyścić EGR to nie wina paliwa tylko konstrukcji silnika która pluje olejem i sadzami przy jeżdzie na wysokich biegach z małymi obrotami. Czemu w innych dieslach EGR-u się właściwie nie czyści? Mój ojciec ma A4 TDI na pompowtryskach które tak wszyscy krytykują.Zrobił 250 tys i co? Wymienił dwumas i jeździ dalej.
mario_marini jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2011, 22:09   #45
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał mario_marini Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawa teoria? Sam to wymyśliłeś?
To nie jest teoria tylko praktyka. Wzbogacone ON mają o wiele gorsze właściwości smarne niż zwykłe ON, co jest bardzo istotne dla elementów pompy CR i wtryskiwaczy, które powinny być jak najlepiej smarowane przez paliwo.

Cytat:
Napisał mario_marini Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżdzę TDCI 125 KM silnik jak silnik, a to że akurat trzeba czyścić EGR to nie wina paliwa tylko konstrukcji silnika która pluje olejem i sadzami przy jeżdzie na wysokich biegach z małymi obrotami. Czemu w innych dieslach EGR-u się właściwie nie czyści? Mój ojciec ma A4 TDI na pompowtryskach które tak wszyscy krytykują.Zrobił 250 tys i co? Wymienił dwumas i jeździ dalej.
Bo w innych zastosowano np. odmę a ford o niej nie pomyślał, albo stwierdził, że jest zbędna.

Cytat:
Tak się składa że te TDCI jest tyle samo warte co to TDI,HDI,CDI itd(czyli gó..no warte)
To po co nim jeździsz?

PS. Zarejestrowałeś się tylko po to żeby skomentować bardzo stary post w bardzo starym wątku? A może jesteś Troll`em?
Stary 16-07-2011, 23:52   #46
Roberto36
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Ford Mondeo MK3 GHIA
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Mondeo Mk3. Dlaczego kopci?

mam takie pytanko
moje mondeo zaczęło dymić i cos miał słaba moc poczytałem trochę forum i znalazłem o nieszczelnościach.poszukałem i znalazłem pęknięty wężyk.
miałem nieszczelne KOLANKO INTERKULERA wymieniłem je 6 dni temu i dalej mi kopci raz mniej raz więcej,czy to sie jeszcze musi przeczyścić i przestanie dymić czy jakoś temu pomóc???
Roberto36 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-07-2013, 05:15   #47
ikarek
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2,0
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Mondeo Mk3. Dlaczego kopci?

Witam,
Też zmagam się z problemem dymienia, do tego pojawia się jeszcze spadek mocy.
Czynności jakie ostatnio wykonałem to regeneracja turbiny.
W warsztacie gdzie była montowana turbina powiedzieli mi że turbina daje max 170 kPa zamiast 220 kPa i że to akurat może być problem sterownika (turbina była regenerowana mechanicznie)
Tam gdzie regenerowali turbinę zalecili diagnostykę silnika gdyż przewód dolotowy był brudny z oleju.
Po diagnostyce stwierdzili ciśnienie doładowania jak napisałem wyżej oraz słabe ciśnienie sprężania na trzech cylindrach.
Czy słabe ciśnienie sprężania będzie przyczyną dymienia? oraz czy będzie miało wpływ na ciśnienie sprężania? a może dymienie i słaba praca sprężarki to wina sterownika?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez ikarek ; 29-07-2013 o 09:13
ikarek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania