![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
bo to jest normalne ze nawet jesli zaslepimy sprawny egr to silnik reaguje duzo lepiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#62 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MK4 TitS
Silnik: 2.0TDCi DW10C
Rocznik: 2012
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
![]() Zarejestrowany: 11-02-2009
Model: Focus mk2, mk3
Silnik: 2.0 TDCi, 2.0 TDCI
Rocznik: 2007, 2012
|
Cytat:
DPF?? nie ma żadnych błędów. a może trzeba dolać tego eolysu?? Przebieg 42 tys km |
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 03-08-2011
Model: Ford Focus Mk2
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem i bardzo proszę o nie besztanie mnie z błotem od razu, że już taki temat jest. Niestety nic takiego nie znalazłem... Jestem laikiem w temacie samochodów, wiem tylko to co powiedzą mi mechanicy. Tylko, że żadne nie potrafi mi pomóc. Chodzi o ten sam silnik co w temacie i mam podobne objawy. Ale może opiszę moją historię od początku... Kupiłem Forda Focusa 2.0 TdCi 136 ps z 2007 roku w październiku zeszłego roku i chodził bez zarzutu przez kilka miesięcy. Wszystko zaczęło się dziać na wiosnę... jechał za mną kolega i zauważył, że przy przyspieszaniu samochód strasznie dymi. Pojechałem do mechanika, żeby wszystko sprawdzić i usłyszałem odpowiedź 'Panie diesel musi puścić chmurę'. Powiedziałem 'Ok, skoro tak mówi'. Parę tygodni później pojechałem na wymianę filtrów, płynów itd. itp.. W czasie wymiany okazało się, że znajomy nie ma 'pompki' do odpowietrzania układu paliwowego i odpowietrzał go poluzowując wtryski. Dla mnie to jakaś abstrakcja, ale to On jest mechanikiem a ja tylko klientem, który nic nie wie na ten temat... Zostało trochę powietrza w środku ale powiedział mi, że 'Samochód sam sobie poradzi i to usunie'. Jeździłem nim dalej. Pewnej niedzieli jadąc z działki czułem dziwne szarpanie podczas jazdy. Okazało się, że rura idąca od intercoolera(nie wiem czy to intercooler dokładnie, rura idzie od przodu silnika do zaworu egr) do zaworu egr puściła i słyszalne było dziwne klikanie podczas pracy silnika. Pojechałem do jednego mechanika usunął błąd z komputera ('Podciśnienie turbiny') i dokręcił rurę. Powiedział, że można jeździć dalej i wszystko jest w porządku. No to jeździłem dalej jak głupi zamiast pojechać do innego mechanika. Klika tygodni później jadąc na urlop, na autostradzie, nie mogłem przyspieszyć. Miałem wciśnięty pedał gazu do dechy a samochód nie chciał jechać. Zatrzymałem się na parkingu, wyłączyłem go, odpaliłem ponownie i przygazowałem. Wypluł wielką czarną chmurę z rury wydechowej i paręnaście kilometrów jechał dalej bez problemu. Potem znowu pojawił się ten sam problem, więc powtórzyłem procedurę i do tej pory wszystko jest w porządku oprócz tego, że: - gdy odpalam lub zgaszę go zbyt szybko to szarpie, - słychać cykanie wtryskiwacza i głośniejszą pracę silnika, Przyjechał mechanik z komputerem i wyskoczyły mu następujące problemy, których nie mógł usunąć: - podciśnienie turbiny, - zawór egr. Nie wiem co mam zrobić i do kogo zwrócić się w tej sprawie. Każdy mechanik gada co innego. Może ktoś z was spotkał się podobnymi problemami lub może doradzić jakiegoś dobrego mechanika od fordów w Toruniu lub Gdyni. Bardzo proszę o pomoc co może być zepsute w samochodzie. |
|
|
|
|
|
#65 |
|
|
nastepnym raze na przyszlosc zapisuj dokladnie kody bledow.
zacznij od sprawdzenia EGR. |
|
|
|
|
|
#66 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
|
bledow niema ale dalej przerywa..szarpie? jakie objawy pozostaly? co z tym cykaniem?
|
|
|
|
|
|
#68 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
|
przy gaszeniu tez?
czyli poza szarpaniem przy odpalaniu jakie jeszcze inne objawy zostały? |
|
|
|
|
|
#70 | |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MK4 TitS
Silnik: 2.0TDCi DW10C
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Ja osobiście problemów z focusem się pozbyłem, we wrześniu prawdopodobnie zostanie zawirusowany, pozostała jeszcze świecąca się "check engine" ale jako, że nie ma to najmniejszego wpływu na pracę silnika, jakoś zabieram się do jej usunięcia jak pies do jeża :] |
|
|
|
|
![]() |
|
|
|