Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-07-2011, 16:33   #11
Matsil
ford::amateur

Model: Toyota Avensis
Silnik: 2,2 D-CAT
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Ostrzeżenie nt. ogłoszenia 2.5T i pytania

Cytat:
Napisał drtz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
moj jest z 2010 i szczesliwie nie ma dpfu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
OK, a po czym to poznać, jakaś literka w VINie?

Matsil jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2011, 21:37   #12
krootki
ford::average

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2015

Auto było mułowate bo pewnie było daleko od 220 KM ze specyfikacji. Równie dobrze mogło mieć np. 190 KM (gdzieś kiedyś czytałem, że "rekordzista" miał poniżej 180 KM). Mój miał raptem 204.
krootki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2011, 22:55   #13
Matsil

No to ford czy volvo nie ma powodów do dumy za ten silnik.
Jak dla mnie to nawet 180KM powinno w miarę "jechać", a tu dość spore rozczarowanie.
Stary 26-07-2011, 08:40   #14
Big_S

Model: S-max
Silnik: 2,5T
Rocznik: 2007

Jeżdżę 2,5T już ponad rok i też spodziewałem się troszkę większej dynamiki po takim silniku, ale to nie sportowe RS tylko rodzinny usportowiony ale jednak VAN tak więc jego charakterystyka jest zmieniona w stosunku sportowych kompaktów. Trzeba go trochę wyżej kręcić i wtedy jest rakieta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poza tym mam wrażenie, że to wygoda tego auta powoduje też mniejsze odczuwanie prędkości i przyspieszeń. A co do jakości wykonania to mój ma już przejechane prawie 220tys km i wygląda OK. Są rysy tam gdzie standardowo pisaliście i kierownica oraz lewarek są troszkę nadtarte ale widziałem fordy o duuużo mniejszym przebiegu i wyglądały o wiele gorzej.

A tak swoją drogą to przymierzam się do chipa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 26-07-2011, 23:05   #15
krootki

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Big_S Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A tak swoją drogą to przymierzam się do chipa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podstawa to zrobienie chipa. Nawet nie chodzi o jakieś zdecydowane poprawienie wartości maksymalnych, ale o udoskonalenie przebiegu momentu i mocy. W mieście takie różnice są może mało odczuwalne, ale na trasie to jak dwa różne auta (bez chipa i z chipem). Nie ma takiej możliwości, żeby gdzieś nie zdążyć wyprzedzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
krootki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2011, 10:12   #16
maciekr7

Model: S-Max
Silnik: 2.5 T
Rocznik: 2009

Weź pod uwagę, że auto ma większą wagę niż mondeo i znacznie większą powierzchnię czołową, która stawia opór.
Z przyspieszeniem faktycznie jakiegoś szału nie będzie jak przy focusie ST. Pewnie 2.2 tdci się szybciej ogarnie.
Ostatnio właśnie zgłosiłem zamulenie w serwisie i wgrali mi nową mapę sterowania silnikiem (czy jak to się tam zwie). No i teraz jaki efekt ? Trudno powiedzieć, wydaje się że lepiej śmiga ale może tylko mózg się zasugerował nowym oprogramowaniem.
Podsumowując jestem zadowolony z auta i silnika również. Trochę upierdliwy w trasie, częściej trzeba na stację zjeżdżać.
A teraz info o silniku 2.5 T, szczególnie w samochodach zabawkach Focus ST (info od sprzedawcy części) jak jest katowany to właśnie przy przebiegach ok. 60 tys. trzeba nabyć zestaw części do jego naprawy.
maciekr7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2011, 22:04   #17
Matsil

Trochę to dziwne, bo w sumie taka zabawka jak focus ST nie służy do spokojnej jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Miałem dość długo imprezę wrx sti, też z dość mocno krytykowanym silnikiem 2,5 z początków jego produkcji i pomimo, że nie miał u mnie lekko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., nigdy nic się nie wydażyło. Służył głównie do zabawy i czasem zaliczał starty w KJS. Wiadomo, porównania z focusem ST nie ma (to bardziej konkurencja dla RS), bo to dużo szybsze i lepsze auto, dodatkowo 4x4, ale Japończycy z tym silnikiem się postarali. Trzeba tylko wymieniać olej co 5tys km i pamiętać o kilku innych sprawach a samochód długo będzie służył i dawał ogromną frajdę z jazdy.
A ten fordowski 2,5T jak widać jest jaki jest.
Odpowiedz

Zasady postowania