Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-07-2011, 15:36   #31
AKIM
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
Domyślnie Odp: nie chce ciagnac pod gorke...

Tłoczek u mnie wraca prawie na lico z pompą a wchodzi ok. 10 do 12 mm. W tłoczku mam mały otwór do którego dopasowałem wkręt do drzewa i cofałem go i szpryca strzykawką ropy aż będzie sam wracał pozór by wkręt nie zrobił opiłków które mogą dostać się do pompyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2011, 15:39   #32
AKIM

Czy zauważyłeś czy największą moc ma w dolnych obrotach czy po np. 2000?
Stary 31-07-2011, 15:40   #33
tomlim

Model: Ford Transit/CUSTOM
Silnik: 2.5D/2.2
Rocznik: 1995/2015

tloczek sprobuje rozebrac we wtorek od rana.(sezon urlopowy rusza na Cyprze i wszystko pozamykane) jutro rano musze pojechac na robote wiec juz teraz nie bede ryzykowal bo moge nie zdazyc zlozyc.
tomlim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2011, 15:42   #34
tomlim

Cytat:
Napisał AKIM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy zauważyłeś czy największą moc ma w dolnych obrotach czy po np. 2000?
najwieksza moc to on ma na 2 tak pi x drzwi chyba ok 2-3 k obr ale tylko na 2 i potem na 5 na trasie ladnie jedzie. poza tym to tragedia - szczegolnie 3 jest do niczego.
Stary 31-07-2011, 15:45   #35
AKIM

Ja swoim 300 kg. ładunku ruszam z 2 biegu bez problemu gazowania czy trzymania na pół sprzęgle. Do kontroli osiągów mam odcinek od świateł do przystanku gaz do dechy i mam porównanie czy coś się zmienia. Raz po zatankowaniu na innej stacji.... Porażka.
Stary 31-07-2011, 15:49   #36
AKIM

mam rozumieć że od 1200 obr. ma muła potem dostaje kopa to jak u mnie 100% przycięty tłoczek.
Stary 31-07-2011, 16:10   #37
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Od początku było wiadomo, że zwolnienie dźwigni nie przywróci osiągów. Chodziło o to, aby przyspieszacz wtrysku nie pracował cały czas (może nawet ulec uszkodzeniu), bo prawidłowy kąt wtrysku dla podstawowej pracy ustawia się na kole pompy.
Sadzę, że na Cyprze nie ma mrozów, więc na razie olej całkowicie siłownik, zwolnij linkę i jest w tej sprawie ok. Możesz teraz prawidłowo sprawdzić i ustawić statyczny kąt wtrysku pompy.

W celu sprawdzenia czy przypadkiem przyspieszenie zapłonu poprawi osiągi - możesz na chwilę podwiązać drutem dźwignię przyspieszacza w pozycji maksymalnie w stronę przegrody i pojechać na próbną gonitwę... Jeżeli się coś poprawi, to tym bardziej będzie to świadczyło o złym ustawieniu kąta statycznego i konieczności regulacji. Ale dźwignię zwolnij, tak nie powinno się jeździć za długo. Ponadto będziesz miał na ten czas wysokie wolne obroty - chyba że przeregulujesz śrubę pomiędzy dźwigniami (śrubę oznaczoną czerwoną strzałką i nr 1)

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 31-07-2011 o 16:17
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2011, 16:18   #38
tomlim

Cytat:
Napisał AKIM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam rozumieć że od 1200 obr. ma muła potem dostaje kopa to jak u mnie 100% przycięty tłoczek.
ale ten "kop" to tez nie trwa wiecznie wlasciwie jest to krotki okres, kiedy silnik pracuje prawidlowo. a zwlaszcza jak na tej 3 pisalem wczesniej nie zdazy sie wkrecic na obroty i zdycha. no i reaguje tylko na polowe gazu.

wojtku - z tym przywiazaniem drutem - powinienem najpierw wykrcic srube regulacyjna pomiedzy dzwignia gazu a przyspieszaczem? na zdj ja widac?

Ostatnio edytowane przez tomlim ; 31-07-2011 o 16:23
Stary 31-07-2011, 16:25   #39
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Przesunięcie dźwigni maksymalnie w stronę przegrody spowoduje także lekkie przekręcenie dźwigni gazu i będziesz miał wysokie wolne obroty. Ale jeżeli robisz to na krótko i chcesz tylko sprawdzić, czy przyspieszenie zapłonu pomogło w osiągach na większych obrotach (mocach) - to zrób wg swojego uznania. Ja bym jej nie ruszał, bo to chodzi o jazdę kilka-kilkanaście km. Chyba że ją już ktoś kręcił i silnik będzie ci wył na wolnych obrotach na 2-3 tysiącach obrotów...
Stary 31-07-2011, 16:29   #40
tomlim

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja bym jej nie ruszał, bo to chodzi o jazdę kilka-kilkanaście km. Chyba że ją już ktoś kręcił i silnik będzie ci wył na wolnych obrotach na 2-3 tysiącach obrotów...
wlasnie jak wczesniej probowalem, to zawsze tak sie dzialo ze obroty lecialy do gory.
ide na dol przekrece, podwiaze, przejade i zdam Wam relacje za parenascie minut.
Odpowiedz

Zasady postowania