Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-07-2011, 04:51   #11
ryju1468
ford::average

Imię: ryszard
Model: ford galaxy
Silnik: 1.9tdi AHU 90km
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: 1litr oleju na 5000km

czesc
to napisz dlaczego niemam racji

ryju1468 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2011, 05:52   #12
sp9wlc

Model: Galaxy Diamant
Silnik: 1.9
Rocznik: 1996

pierwsza rzecz z którą sie nie zgodzę to fakt podany przez Ciebie, że jak bierze 1 litr/1000km to na szrot, wystarczy zrobić pewne zabiegi ograniczające to, po drugie z czym sie nie zgodze to fakt płacenia 30zł na litr półsyntetyka, ja go dostaje w innej cenie (mobil).
Faktem jest że gdy silnik bierze 1 litr to należy juz coś robić, ale 1 litr na 5000km to nie jest tragedią.
tak jak pisałem w nowych samochodach dopuszczalne jest dolewanie 1L na 1000km oleju synetycznego i to podaje producent w książce serwisowej, wymiana co 50.000km.
sp9wlc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2011, 09:12   #13
Dopalacz
ford::advanced

Model: Galaxy
Silnik: 1.9 tdi 110KM
Rocznik: 1999

Cytat:
Napisał sp9wlc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nowych samochodach dopuszczalne jest dolewanie 1L na 1000km oleju synetycznego i to podaje producent w książce serwisowej
Nie wiem jak u Was , ale u mnie na klapce wlewu paliwa jest napis aby sprawdzic poziom oleju co 1000km. Myślę ryju1468 , że masz taki sam napis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Pzdr.
Dopalacz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2011, 10:26   #14
taxidriver
ford::professional

Model: Galaxy, Santa Fe
Silnik: AUY, D4EB - 2.2 16V R4 CRDi
Rocznik: 2001, 2008

Cytat:
Napisał kacyk87 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam u mnie jest tak do 10 tys km nie bierze nic jak przekroczę przebieg 10tys zaczyna brać olej to wtedy wymiana i znowu 10tys spokój
mam tak samo ale teraz wymieniam na coś gęstszego
Cytat:
Napisał Dopalacz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
u mnie na klapce wlewu paliwa jest napis aby sprawdzic poziom oleju co 1000km.
na pewno jest napis ale co ma to do ubytku oliwy olej jest zużywany przez silnik nie klapkę z napisem.

Ostatnio edytowane przez taxidriver ; 21-07-2011 o 10:28
taxidriver jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2011, 10:26   #15
sp9wlc

Cytat:
Napisał Dopalacz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem jak u Was , ale u mnie na klapce wlewu paliwa jest napis aby sprawdzic poziom oleju co 1000km. Myślę ryju1468 , że masz taki sam napis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Pzdr.
sprawdzac to jedno, a dolewać to druga sprawa, w książce serwisowej Opel Combo 1.2 td, faktycznie na 5 szt tego sprzętu w jednym trzeba dolewać, pozostałe 4 szt trzymają "fason", przebiegi jakie robią kierowcy to ok 200tys w ciągu 5-6 lat, w jednym wymieniona 3 turbina, każdy samochod ma stałego kierowcę i raczej dbają o sprzęt,

widać że różnie z tym bywa,
Stary 21-07-2011, 11:22   #16
Dopalacz

Cytat:
Napisał taxidriver Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na pewno jest napis ale co ma to do ubytku oliwy olej jest zużywany przez silnik nie klapkę z napisem.
Ciekawe po co umieścili taki napis.... hmmm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pewnie to ta klapka - muszę ją wyrwac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-07-2011, 12:30   #17
taxidriver
ford::professional

Model: Galaxy, Santa Fe
Silnik: AUY, D4EB - 2.2 16V R4 CRDi
Rocznik: 2001, 2008

Cytat:
Ciekawe po co umieścili taki napis.... hmmm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pewnie to ta klapka - muszę ją wyrwac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli ci przeszkadza to wyrwij ale gdzieś musieli umieścić przypomnienie dla matołków którzy łączą pobieranie oliwy z klapką i napisem a nie przebiegiem, Ja mam 306 tkm i wlewam ok 1.2-1.5 litra między wymianami gdzie większość ok 1.2 l po przebiegu ok 10 tys od wymiany. Napisz ile masz przebiegu i jaki olej po ok 300 tkm nawet w PD zalecają minerał bo jest gęsty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
taxidriver jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2011, 13:15   #18
sp9wlc

słusznie taxidriver napisał, przebieg ważny, i słusznie zaleca przejście na minerał zawsze to może uszczelnić silnik.
Stary 21-07-2011, 20:53   #19
Dopalacz

Nie wiem kto tu jest matołkiem , skoro nie rozumie ironii. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Myślałem taxi że reprezentujesz sobą coś więcej ale jak wiadomo każdy mierzy swoją miarą.

Nawet matołki by nie pomyślały że klapka czy napis ma coś z tym wspólnego, ale ... Ty pomyślałeś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-07-2011, 19:13   #20
szantis

Model: sharan
Silnik: 1,9 TDII- 1XXkm/3XX Nm
Rocznik: '98/99

Cytat:
Napisał taxidriver Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
. Napisz ile masz przebiegu i jaki olej po ok 300 tkm nawet w PD zalecają minerał bo jest gęsty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem, kto poleca ale pewnie nikt z odrobiną wiedzy technicznej.
Dalej...mineralny jest "gęsty"...chyba w zimę , bo w normalnej temperaturze pracy to już chyba nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kupiłem sharana w tdi z stanem licznika ok 240 tys, zlałem mineralny, przy okazji traktując Liqui Moly -Engine Flush, potem Mobil 10W/40, 10 tys km , zlane + Engine Flush, zalane obecnie już drugi raz Motul 8100X 5W/40. Dolewka syntetyka ok 1,5 l na 15 tys km.

Cytat:
Napisał sp9wlc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
słusznie taxidriver napisał, przebieg ważny, i słusznie zaleca przejście na minerał zawsze to może uszczelnić silnik.
Jak z silnika cieknie to nie znak ,że zły olej tylko ,że uszczelki do wymiany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez szantis ; 31-07-2011 o 19:18
szantis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania