Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-07-2011, 20:59   #1
JuloKrk
ford::average

Model: Transit
Silnik: 2,5D 4CC
Rocznik: 1993
Domyślnie 2,5D mocno poci się ropą

Witam. Z tej strony Julo z Krakowa. Pierwszy post na forum fordowym od razu z problemami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kilka dni temu kupiłem Tranziła z 1993 roku, 2,5D 4CC. Wszystko pięknie i ładnie, ale strasznie dużo paliwa zużywa. Kumpel który go wziął z lawetą w trasę mówił o okolicach 20l/100 (ok 1800-1900kg na haku, dość szybko i po sporych górach, ale to chyba jednak za dużo).
Kurczak mocno znaczy teren i od strony wtrysków jest bardzo solidnie zapocony olejem napędowym. Lewa strona silnika jest sucha.
Nie wiem czy to może mieć znaczenie, ale auto przez ostatnie 2 lata było bardzo sporadycznie używane, przez ostatni rok podobno zrobiło ze 100km.
Czy to jest jakiś w miarę standardowy objaw dla tych silników? Gdzie ew. szukać niesprawności i co w pierwszej kolejności sprawdzić?

Kilka zdjęć spod maski. Silnik po zakupie został solidnie umyty, żeby było widać od razu wszelkie historie wyciekowe.
Dość mocno mnie też zastanawia ten wtryskiwacz upaprany jakimś silikonem...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

JuloKrk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2011, 21:18   #2
AKIM
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
Domyślnie Odp: 2,5D mocno poci się ropą

Mój 2,5 D ok 1200kg z przyczepką trasa Mielec Gorzów Wlk spalił 8l na100 przy prędkości 90 km To z tym silikonem... chyle czoła mechanikowi który to robił. Na wtryskiwaczach są takie gumowe uszczelki pewnie ktoś założył szajs. czy ropa leje się między wtryskiem a głowicą czy z wtrysku sprawdź czy przewody na wtryskach są dokręcone
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2011, 21:24   #3
JuloKrk

Jutro powinna być już u mnie książka serwisowa (z serii AUTO, mam elektroniczna w WKŁ i nie widzę w niej ani pół przydatnej informacji nt. układu wtryskowego) więc może coś więcej będę wiedział. Trzeba będzie pozbyć się puszki filtra to wtedy sprawdzę czy to wszystko jest dokręcone i może coś więcej zauważę.
Przy okazji czyszczenie i odekologicznienie EGRu mnie czeka.

To mój pierwszy w życiu diesel, więc nieco się go boję, mimo tego, że zmiana głowicy w 125p/Polonezie zajmuje mi może godzinę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-07-2011, 21:31   #4
tomlim
ford::advanced

Model: Ford Transit/CUSTOM
Silnik: 2.5D/2.2
Rocznik: 1995/2015

hehe ten silikon to mistrzostwo swiata.
sprawdz - ja tez to mialem u siebie czy nie masz sparcialych przewodow od powrotu paliwa miedzy wtryskami. ja mialem juz popekane i tez mi cieklo. wlozylem swieze i jest czysciutki na gorze.a pierwszego dnia jak nim przyjechalem to mi nakapalo tak mniej niz kieliszek z tego dekla wiec jak twoj kumpel tez dlugo jechal to moglo mu sporo uciec.

z dieslem mam to samo - silnike benzynowy z gaznikiem rozbiore do ostatniej srubki i zloze a ropniaka dopiero staram sie skumac.
tomlim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2011, 21:34   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Ten silikon jest na powrocie paliwa z wtrysków. Na wtrysku jest założony plastikowy kapturek trzymany zapinką, widać pękł... Można poszukać starego wtrysku i wziąć z niego - problem, że jest dużo różnych wykonań...Tam mogą być duże wycieki. Musisz sam sprawdzić czy tam cieknie lub gdzieś indziej. Silnik musi być suchy.
----------------

Na tym zdjęciu:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

widoczna jest dźwignia przyspieszacza zapłonu pompy wtryskowej w pozycji "zimny". Pytanie, czy siłownik (ten błyszczacy baniak) po kilkunastu minutach jazdy wypuszcza linkę (schowaną w okrągłej harmonijce) i dźwignia wraca w położenie końcowe do ogranicznika. Jeżeli nie, to bardzo źle - auto jedzie cały czas na przyspieszonym wtrysku.
Ale: twój Transit ma końcu linki przy dźwigni przyspieszacza wtrysku taką sprytną dzieloną tulejkę (z dwoma wcięciami na obwodzie) - jeżeli ją obrócisz o 90 st, to wcięcia wejdą w zakończenie linki, linka się "wydłuży" i dźwignia ZAWSZE będzie w położeniu końcowym - bez względu na to czy siłownik działa, czy nie działa. Tak powinno się Transitem z tym układem jeździć latem, bo układ pomocny jest w zasadzie zimą w mrozy (niestety - nie wszystkie Transity mają taką przestawną tuleję).
Tak więc:
- sprawdź czy siłownik działa prawidłowo (jeżeli nie, to do zimy go napraw lub wymień)
- przekręć tulejkę i odpuść dźwignię w położenie spoczynkowe (do pierwszych mrozów); można nawet odłączyć na ten czas przewód od siłownika aby jego grzałka niepotrzebnie go nie uruchamiała.
-------------------

Może to jest przyczyną, może niezauważone wycieki (sprawdź powroty aż do zbiornika, zwłaszcza przewody pomiędzy przegrodą i silnikiem). Tym nie mniej mój 2,5D z przyczepą z dwoma końmi (ok 2 t na haku) potrafił spalić w trasie ok 14-15l. To jest duża masa. Ale 20 l to dużo za dużo.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 31-07-2011 o 22:05
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2011, 21:35   #6
JuloKrk

no to była trasa Kraków-Miedziana Góra na Puchar Capri i powrót. Jak się te przewody nazywają fachowo (żeby wiedzieć czego szukać na allegrze i o co pytać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Znajomy który ma w Elblągu warsztat dieslowy właśnie też mi to radził. Wspominał o przewodach przelewowych, ale cholera, takiej pozycji allegro nie proponuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czyli generalnie wtryski, wtryski i jeszcze raz wtryski? jeżeli z nich leje, to tylko wymiana, prawda? Stenadyne sory, ale odpada. Przyanjmniej chwilowo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy zamienniki jakieś są godne polecenia? Tenże sam kumpel z Elbląga wspoinał, że są jakieś sensowne zamienniki po ok 80zł/szt

Aha. Jeszcze jedno. Bardzo słabo się grzeje ten mój kurczak. W trasie to cały czas ledwo co przy pierwszej białej kresce od "normal". W mieście gdzieś tam pod N się podsuwa, ale dalej nic.

Ostatnio edytowane przez JuloKrk ; 31-07-2011 o 21:40
Stary 31-07-2011, 21:42   #7
Szeryf455
ford::professional

Model: transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996 max

Zamiast tego silikonu, tam powinien być kapturek przelewowy. Zobacz na innych (sprawnych) wtryskach, jak to ma wyglądać. Jeżeli wtryskiwacz jest nie uszkodzony, to sam kapturek da się wymienić, są dostępne choćby na allegro. No i jak napisał kolega wyżej, wężyki przelewowe do sprawdzenia.
Odpal silnik, daj mu w palnik i obserwuj, gdzie cieknie.
Szeryf455 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2011, 21:54   #8
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał JuloKrk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kumpel z Elbląga wspoinał, że są jakieś sensowne zamienniki po ok 80zł/szt
Nie ma sensownych zamienników Stanadyne.
Wtryski zmieniasz, jeżeli są wyeksploatowane - leją i nie trzymają ciśnienia otwarcia. Kapturki można wymieniać nie ruszając wtrysków...
Przewody powrotne najlepsze są z metra w oplocie tekstylnym - jak sztuka nakazuje, ale bywają też bez oplotu. Wpierw sprawdź, gdzie cieknie - na razie NA PEWNO masz do wymiany jeden kapturek.
Cytat:
Napisał JuloKrk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli generalnie wtryski, wtryski i jeszcze raz wtryski? jeżeli z nich leje, to tylko wymiana, prawda?
Wtrysk kiedy "leje", to podczas wtrysku do cylindra, nie na zewnątrz (źle rozpyla paliwo). My mówimy tu o wyciekach paliwa na zewnątrz z nieszczelnego wtrysku.

Co do temperatury silnika: wskaźnik może wariować - często bywa w starszych Transitach. Trzeba by wyjąć termostat i sprawdzić w jakiej temperaturze otwiera się (lub w ciemno go zmienić na nowy). Ewentualnie po długiej jeździe sprawdzić temperaturę cieczy w zbiorniczku wyrównawczym.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 31-07-2011 o 22:06
Stary 31-07-2011, 21:58   #9
JuloKrk

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - tu widzę używki, ale nie bardzo rozumiem treści aukcji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie mogę znaleźć innej oferty. Ktoś może pomóc? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy się z tym nie cyrtolić i po prostu w sklepie kupić? Ile niej więcej ta impreza kosztuje?
Kolejne pytanie - te przewody przelewowe idą od kapturka do kapturka, czy jakoś inaczej? Skoro tak, to pierwszy kapturek powinien mieć tylko 1 króciec, czy jak? Bardzo bym prosił o podparcie zdjęciami czy rysunkami, w kwestii diesli jestem jeszcze absolutnym cymbałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-07-2011, 22:10   #10
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Każdy kapturek ma dwa króćce, ten pierwszy jest zakorkowany na fragmencie przewodu. Często przewód powrotny przeciera się za silnikiem przy przegrodzie lub pęka tam na trójniku (bo łączy się z powrotem z pompy wtryskowej i dalej wędruje do zbiornika - wszystko do sprawdzenia).
Na tej aukcji to są te kapturki, zaryzykuj - jest kilka różnych wykonań, mogą nie pasować, ale nie są drogie. Potrzebujesz 1 szt...
W ASO chyba nie występują jako część zamienna.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 31-07-2011 o 22:15
Odpowiedz

Zasady postowania