Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-07-2011, 21:55   #61
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: egr, zaślepiony. prymitywnie,ale jaki efekt!!!

Cytat:
Napisał zbyso42200 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Musieliby udowodnić, że zmiany konstrukcyjne miały wpływ na wysokość szkody. Jeśli szkoda wynikła nie z twojej winy, to taka podstawa jest bardzo licha.
Ot, branie klienta "na huki", w nadziei że boi się sądów.
pzdr.
A w jaki niby sposób mieli by stwierdzić obecność chipa w samochodzie?

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2011, 12:26   #62
pieszy
ford::beginner

Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007

Witam wszystkich
Jestem tu nowy więc może najpierw przedstawienie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do niedawna posiadacz Sharana, od 2 miesięcy toczę się S-max'em. Niektórzy mogą znać mnie lub mój "alternatywny" samochód - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].

Ta teraz do rzeczy:
Cytat:
Napisał m-cin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ej, no - jaka niska temperatura spalania? Uboga mieszanka = wyższa temperatura spalania. Potrafi w skrajnym przypadku dziurę w tłoku wypalić, widziałem na własne oczy...
To o czym piszesz dotyczy tylko benzyny, gdzie mieszanka stechiometryczna musi być bardzo precyzyjnie kontrolowana.
Zbyt uboga mieszanka (za mało benzyny) powoduje spalanie stukowe (inna nazwa to detonacyjne), za którym idzie wzrost temperatury i popłynięcie tłoków. Wcześniej daje sie na nich zauważyć dosyć charakterystyczne ubytki materiału.
Zbyt bogata mieszanka (za dużo benzyny) powoduje niepełne spalanie objawiające się słabnięciem auta, dymieniem itd. W skrajnym przypadku dochodzi do tzw zalania, niepalenia na poszczególne cylindry itd. Nie spotkałem się z uszkodzeniem silnika spowodowanym bogatą mieszanką.

A co do diesla - te silniki nie mają przepustnicy a więc silnik zawsze dostaje tyle powietrza ile chce lub ile mu turbina natłoczy. Skłąd mieszanki zależy tylko od ilości tryśniętego paliwa. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że diesel powinien cały czas pracować na ubogiej mieszance. Dymienie na czarno jest objawem podlania zbyt dużej ilości paliwa. Zdarza sie to np po źle "napisanym" przez tunera programie.

Cytat:
Napisał piotrh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
co do większej ilości powietrza (zwiększone ciśnienie) w komorze spalania nie służy intercooler tylko turbo..........
Nie do końca. Powiedzmy tak: Turbo służy do wygenerowania ciśnienia a IC do zwiększenia gęstości tego sprężonego powietrza. Można więc powiedzieć, że zarówno turbo jak i IC służą do zwiększenia ilości powietrza w komorze spalania.

Cytat:
Napisał makos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na rower też się przesiadłem:

Rok temu podliczyłem ślad CO2 naszej rodziny... nie wyszło najlepiej.

Wystarczy niewiele zmienić w swoim postępowaniu by mniej truć.

Jeżdżę wciąż Maksiem, średnie zużycie paliwa spadło z 6.8 do 5.8 (40 tys km rocznie), średnia prędkość spadła o 5 km/h, na spotkania się nie spóźniam...
Do sklepu popycham rowerkiem lub jeśli trzeba bryką - oszczędnym Suzuki żony. Itd, itd, itd...
Czy mam satyskację ? Częściową, ale wiem, że trujemy mniej.

Najtrudniej jest osiągnąć świadomość i określić cele swojego postępowania. Potem jest łatwiej.

Pozdrawiam,

Makos
To zostały Ci jeszcze 2 kroki do zostania ekoideałem.
1. Przestań kupować produkty ze wschodu i USA. Tam w dupie mają CO2 i jest ich wielokrotnie więcej niż eropejczyków (nie wspominając o wielkości ich przemysłu) więc zakładając gacie, kupując dziecku zabawkę lub sobie nowy aparat fotograficzny dokłądasz się do ekokatastrofy.
2. Wejdż na drzewo i przykuj sie do niego przy najbliższej obronie jakiegos gatunku żabki przed autostradą.

Cytat:
Napisał Slartibartfast Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...)A co sądzicie o Toyocie Prius - flagowe "ekologiczne" auto - musi być w nawiasie bo jak się okazało energochłonność jego produkcji zsumowana z użytkowaniem przekracza takie same parametry dla zwykłych samochodów...
(...)
Dokłądnie tak. Do tego dochodzi ogromne obciążenie dla środowiska lub naszej kieszeni w przypadku złomowania. Akumulator albo wyląduje na zwykłym złomowisku i zapieprzy środowisko bardziej niż 10 zwykłych aut, albo zostanie właściwie zezłomowany ale Ty za to zapłacisz.
Jeszcze inaczej jest z samochodami elektrycznymi. emisja CO2=0, ale nikt nie mówi o elektrowni stojącej 100km dalej. Dymi jak ta lala a do tego mamy strat na transmisji elektryczności.

Ostatnio edytowane przez pieszy ; 05-08-2011 o 14:07
pieszy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2011, 13:20   #63
grizzly
ford::advanced

Imię: slawek
Silnik: 2.0 klekot
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał pieszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dymi jak ta lala a do tego mamy strat na transmisji elektryczności.
A ta Twoja syrena ile dymi stechiometrycznie ?

sl
grizzly jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2011, 13:38   #64
pieszy

Cytat:
Napisał grizzly Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ta Twoja syrena ile dymi stechiometrycznie ?

sl
Nie rozumiem Twojego pytania, ale jak chciałeś pokąsać, to najpierw doczytaj szczegóły projektu i dopiero kąsaj. Tam siedzi 2.0 16V (z katalizatorem) na wielopunktowym wtrysku. W zamkniętym garażu wolałby zostać zamknięty z tą Syreną na chodzie niż z Twoim S-max'em TDCi. Miałbym szanse przeżyć z godzinę dłużej.

Ostatnio edytowane przez pieszy ; 05-08-2011 o 13:40
Stary 05-08-2011, 13:48   #65
grizzly

Wlasnie że będę kąsał bez doczytania o szczegółach projektu!

Z moim Smaxem miałbyś jeszcze większe szanse niż z Twoją syreną bo ma DPF - wdychasz prosto z rury świeże górskie powietrze

A tak poważnie - nie usztywniaj się zbytnio - moja wypowiedź była pewną formą przywitania Cię na forum ale i nieco złośliwym nawiązaniem do Twojej napuszonej wypowiedzi w której atakujesz ekologów od nas z forum na co my - antyekolodzy nie pozwolimy (tylko my mozemy ich atakować)

generalnie - luzuj kalafiory (i tą syrenę masz super) - stechiometrycznie i nie stechiometrycznie

:-)))

sl
Stary 05-08-2011, 14:03   #66
pieszy

Spoko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Myślałem, że kolejny eko-zakręcony zobaczył "Syrena" i bez wchodzenia w szczegóły chciał złosliwie pojechać.

Wypowiedź "napuszona"? Nie, raczej ...może ..."zniecierpliwiona" (?). Mam poprostu dosyć tych wszystkich eko dyskusji. Sam nie wymieniam w aucie oleju na pobliskiej łące, ale jak widzę eko samochody ładowane prądem wyprodukowanym z węgla i tych kolesi wiszących na drzewach w namiotach wyprodukowanych w całości z tworzyw sztucznych w ChRL, to mnie na wymioty ciągnie.

No ale dobra, nie napinam sie już. Weekend idzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 05-08-2011, 14:07   #67
grizzly

Cytat:
Napisał pieszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam poprostu dosyć tych wszystkich eko dyskusji.
to po ............ przyłaczasz się do następnej ? ;-)

sl

Ostatnio edytowane przez Slawko ; 05-08-2011 o 18:58 Powód: wulgaryzmy
Stary 05-08-2011, 14:28   #68
pieszy

OK, źle napisałem. Nie mam dosyć "eko-dyskusji" ale "eko-wypowiedzi eko-zakręconych". Bardzo chętnie z nimi dyskutuję.
Stary 05-08-2011, 14:41   #69
m-cin

Model: Mondeo MkIII
Silnik: 2,0TDCi
Rocznik: 2004

Cytat:
To o czym piszesz dotyczy tylko benzyny, gdzie mieszanka stechiometryczna musi być bardzo precyzyjnie kontrolowana.
Zbyt uboga mieszanka (za mało benzyny) powoduje spalanie stukowe (inna nazwa to detonacyjne), za którym idzie wzrost temperatury i popłynięcie tłoków. Wcześniej daje sie na nich zauważyć dosyć charakterystyczne ubytki materiału.
Coś Kolega nakałapućkał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Spalanie stukowe nie ma wiele wspólnego z ubogą mieszanką. Patrz np. tutaj:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Po prostu temperatura gazów spalinowych mieszanki ubogiej ma wyższą temperaturę.

Cytat:
A co do diesla - te silniki nie mają przepustnicy a więc silnik zawsze dostaje tyle powietrza ile chce lub ile mu turbina natłoczy. Skłąd mieszanki zależy tylko od ilości tryśniętego paliwa. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że diesel powinien cały czas pracować na ubogiej mieszance. Dymienie na czarno jest objawem podlania zbyt dużej ilości paliwa. Zdarza sie to np po źle "napisanym" przez tunera programie.
Też się nie zgodzę. Przez dodanie spalin do mieszanki zmienia się w niej ilość tlenu, czyli ma to wpływ na skład, tak jak i dawka wtrysku.

Z resztą się zgadzam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
m.
m-cin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2011, 15:10   #70
pieszy

Cytat:
Napisał m-cin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Coś Kolega nakałapućkał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Spalanie stukowe nie ma wiele wspólnego z ubogą mieszanką. Patrz np. tutaj:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Po prostu temperatura gazów spalinowych mieszanki ubogiej ma wyższą temperaturę.
Nie wiem kto pisał tę definicję. Z tego co wiem, na Wiki każdy może edytować. Polecam [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].
Wolę się posługiwać pewnymi źródłami. Polecam np [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. To jest bardzo dobra lektura na początek.

Wytłumaczę to obrazowo: Zbyt uboga mieszanka oznacza zbyt dużo cząstek powietrza w stosunku do cząstek paliwa, które z tego powodu nie sa wystarczająco blisko siebie. Jak się na to nałoży zawsze nie idealne rozproszenie tych cząstek w komorze, to kończy się to serją detonacji rozprzestrzeniających sie chaotycznie w komorze, zamiast jednolitym spaleniem mieszanki. Z resztą, podobny punkt można znaleźć na liście przyczyn spalania stukowego (Wikipedia): "za małe zawirowanie mieszanki w komorze spalania".

Zbyt uboga mieszanka nie może generować wyższej temperatury tylko dlatego, że jest uboga. Temperatura bierze się z procesu spalania. Spala się benzyna+tlen. Co miałoby się tam spalać po spaleniu benzyny? Sam tlen, czy niepalny azot?
Jeszcze inaczej: Skoro diesel zawsze zasysa tyle ile chce (tego chyba nie negujesz) to wychodząc z założenia, że temperatura wzrasta odwrotnie liniowo do nasycenia mieszanki, silnik powinien się bardziej grzać na postoju niż pod obciążeniem. Wiesz przecież, że tak nie jest.

Ostatnio edytowane przez pieszy ; 05-08-2011 o 15:21
Odpowiedz

Zasady postowania