Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-08-2011, 08:51   #11
marwi.sopot@wp.pl
ford::amateur

Imię: Marwi
Model: focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Jak fizycznie usunąć filtr DPF -2.0 TDCi

1400zł soft + fizyka. Tłumikarz chyba wziął 400 zł, 1000 zł było za soft i hamownię. Twoja cena wg mnie jest ok. Odnośnie wyjęcia filtru to facet chyba ma rację. Byle byś nie miał takich objawów jak ja, czyli błąd doładowania turbo. Mnie się wydaje, że po wyjęciu filtra turbawka się za bardzo rozkręca i mam za wysokie ciśnienie doładowania. Błąd ten pokazał się zaraz po przyjeździe z v-tech. Byłem u nich drugi raz i chłopaki mówili, że to siada sterowanie geometrią. Ale jak pisałem wcześniej nie chce siąść do końca. Nie wiem co mam robić bo na regenerację turbo jakoś się odważyć nie mogę, skąd inąd mam wrażenie, że to nie pomorze. Może ktoś coś podpowie?

marwi.sopot@wp.pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2011, 15:22   #12
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

byla akcja serwisowa chyba wlasnie z tymi silnikami- na tolerancje cisnienia doladowaia.

Chodzi o to ze normalnym zjawiskiem kazej turbiny i silnika jest to ze jak silnik sie rozpedza z niskich obrotow z maks. obciazeniem to przy dochodzeniu do maksymalnego momentu obrotowego silnika nastepuje gwaltowny przyrost cisnienia doladowania-w tym momencie sterownik musi zmniejszyc wydajnosc sprezarki a po udroznieniu wydechu dzieje sie to tak szybko ze sterownik nienadaza ze zmiana lopatek.

Kolego jak ci turbo padnie to bedziesz wiedzial kiedy a tak go nie ruszaj.
Co do siadania turbiny- nie regeneruj jej bo mozesz tylko zalowac a ja zaloze sie ze nie turbina sie konczy tylko po usunieciu dpfa udroznil sie wylot i turbina bardzo szybko osiaga wysokie cisnienie a sterownik nie nadaza z zmiana geometri lopatek. owszem moze tak byc ze cos sie zacina ale to mozna przecierz sprawdzic-tylko czemu wczesniej sie nie zacinalo a po robocie w v-techu...?.

Ktos ci powiedzial ze siada turbo a ty juz 15kkm na nim dalej zrobiles... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

to jest odwracanie uwagi od zrobionej roboty.
Moze tez to byc problem ze sterowaniem turbo-i warto byloby lopatkami poruszac dla pewnosci.

ale najprawdopodobniej jesli problemu niebylo zadnego wczesniej przed modyfikacja oprogramowania to zly program do sterowania praca silnika-albo program do ktorego znowu potrzeba przytkac wydech Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak to jest z tym chipowaniem silnika za pomoca tych programow. Najlepsze jest to ze goscie ktorzy to robia mowią ze "modyfikują soft" a oni tylko zmieniają lub podmieniają mapy silnika ktore nic wspolnego niemają z prawdziwym programowaniem.
PS. jak mozna programowac sterownik silnika bez kodu zrodłowego ? i tutaj pozdrowienia dla tych wszystkich co wgrywaja nowe mapy silnika do sterowników-ale kazdy ma prawo decydowac sam o tym co robi.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 04-08-2011 o 15:31
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2011, 17:47   #13
wiktor20501
ford::average

Model: focus c-max
Silnik: 1.6 tdci 109km
Rocznik: 2005

Hej
Miałem a w zasadzie mam to samo, a mianowicie po usunięciu filtra v-tech, turbo przeładowuje. W v -tech doskonale o tym wiedzą (widać to na kompie+ hamowania).Niestety nie mają pomysłu na ten problem , który po jakimś czasie powoduje szybsze zużywanie turbiny. Niektórzy proponują wspawywanie kawałka rurki w miejsce filtra ( v -tech tego nie robi) ale nie wiem z jakim skutkiem.
wiktor20501 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-08-2011, 09:06   #14
mjprzem

powinno dac sie tak zmodyfikowac program silnika aby sterowanie turbina wczesniej ograniczalo prace turbiny. Tak naprawde to tylko kwestia dobrego programu napisanego dla tego silnika bez DPF. Panowie a czy jesli pomalu wciskacie do spodu gaz to czy problem tez wystepuje?
Mozliwe ze mozna byloby to podciagnac na sterowaniu lopatkami choc niemam pewnosci ze to by sie udalo. Musialby tez ktos to zrobic kto by wszystko sprawdzil dokladnie ze w skrajnych polozeniach nic sie nie stanie.
Stary 05-08-2011, 20:54   #15
marwi.sopot@wp.pl

No właśnie przez 1/2 roku tak myślałem, że to kwestia softu - dlatego turbiny nie ruszałem. Łopatki chyba nie są zatarte bo po zapaleniu sworzeń chowa się do gruchy, a jak dodam gazu to powoli wraca. Tydzień temu przeczyściłem EGR, a dziś podłączyłem ELM, żadnych błędów.
Błąd wyskakuje mi wtedy gdy na 5 biegu np pod górę gdy mam 2k obrotów wcisnę w deskę to ciągnie tak do 3 tyś i się zapala (wkurza mnie to bo to akurat są momenty w których się wyprzedza). Czasami uda mi się też wywołać błąd na niższych biegach jak mu szybko je zmieniam i turbo się rozkręca i nie zdąży go zdusić.
Odnośnie programowania to mam pojęcie, bo akurat to moje wykształcenie kierunkowe, chłopaki z v-tech mówili że ściągają kod binarny robią deasemblację i zmieniają w asemblerze - w to jestem w stanie uwierzyć - w momencie gdy trzeba wywalić instrukcje np związaną z DPF. Wydaje mi się, że jak robią tak jak mówili to też są w stanie zmienić wartości progowe dotyczące ciśnienia doładowania - oczywiście wtedy to będzie gorsze dla turbiny - może lepsza blaszka czy rurka. Ona przy najmniej nie da jej się tak rozkręcić. Wybiorę się do nich i porozmawiam.
Jak coś poprawią to napiszę.

PS Nie wiem kiedy to będzie bo jak widzicie od grudnia jeżdżę i jeszcze nie udało mi się nic z tym zrobić. Ale czekałem aż ktoś będzie miał podobnie aeby urealnić swoje poglądy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 05-08-2011, 21:07   #16
marwi.sopot@wp.pl

A widzicie nie napisałem o "wciskaniu gazu pomału"
Ja mam taki sposób
Ciągnę go do 2,7k a potem co 0,1k obrotów gaz do połowy i odpuszczam.
I takim to właśnie cudem oszukuję kompa i zmniejszam ciśnienie doładowania. Robię to na czuja bo nie mam wskaźnika ciśnienia, ale jakbym miał to myślę, że robiłbym to tylko optymalniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W moim przypadku 60% skuteczności (tzn 6 na 10 razy mi się uda w miarę szybko przyśpieszyć na obciążonym silniku).
Stary 06-08-2011, 00:01   #17
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

...problemem są...2 problemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
-niekontrolowany overboost po wywaleniu bebechów z dpf
-wrzucanie gotowych map nie wiadomo skąd i jak...

...przy usuwaniu dpf, szczególnie w 1.6 (i wielu innych) gdzie dpf znajduje się zaraz pod turbiną, po pierwsze nie powinno usuwać się kata (nie wypada Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) po drugie nie można pozostawiać pustej puszki, należy ją odpowiednio przerobić, wstawić dławik z rurką, aby nie następowało nagłe rozprężanie się spalin, efektem pozostawienia takiej pustej puszki jest overboost nad którym nie może odpowiednio szybko zapanować ECU
...taki overboost to nic innego jak nagły niekontrolowany wzrost obrotów sprężarki, ze śr. 120 do nawet 150...170tyś obr. na min!!!...przeładowanie powoduje szarpanie i czasami przechodzenie w tryb awaryjny...pominę już skrócenie żywotności w/w urządzenia...
...modyfikując program sterujący w ECU prócz zablokowania/stałego wyzerowania zapełnienia filtra...szczególnie przy jednoczesnym podnoszeniu mocy (chiptuningu) należy zmienić dynamikę zaworków sterujących zmienną geometrią, tak aby nie działały zbyt skokowo...

...się troszkę rozpisałem, ale chciałem "domknąć" temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2011, 09:00   #18
mjprzem

Cytat:
Napisał [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odnośnie programowania to mam pojęcie, bo akurat to moje wykształcenie kierunkowe, chłopaki z v-tech mówili że ściągają kod binarny robią deasemblację i zmieniają w asemblerze
No to powinienes wiedziec nadal ze to tylko modyfikacja map silnika a nie programu... bez "kodu zrodlowego" i postprocesora bo tak sie to chyba nazywalo(moglem juz zapomniec) i specjalnego programu (nie jakies winOLS)nic wielkiego sie nie zmienia- bo to tylko modyfikacja po "łebkach map silnika"

Owszem mozna wiele nakombinowac ale sa pewne granice ktorych tym sie nie oszuka.

heko
z calym szacunkiem ale niby to dlaczego nie mozna zostawic pustej puszki?
Pusta puszka poza halasem ma 1-duza korzysc.. zmniejsza spalanie a halas w silniku ze sprezarka jest minimalny a w zasadzie w srodku prawie nie zauwazalny.

Natomiast wycinanie i zaslepianie DPF to prawie jest jak maslo maslane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie po to usuwam dpf aby go pózniej przytykac-jaki jest w tym sens.
Jest wiele wczesniejszych silnikow ktore chodza bez dpfa i kata ze zmienna geometria i jest wszystko ok.

Jesli ktos dorwie naprawde dobry program lub uda sie mu zmodyfikowac stary aby dzialal na pustej puszcze i wyrabial sie ze zmiana geometri to byloby to najlepsze rozwiazanie zapewne.
Nalezy wiedziec ze pusta puszka w stosunku nawet do czystego DPF czy kata to jest srednio 0,2 ... 0,5l/100km mniej w zaleznosci od jazdy-wiec przytykanie jej zapewne nie jest ekonomiczne dla uzytkownika.

Mysle ze temat jesli nikt nie zdola go programowo przerobic to z czasem mechanicznie lub elektrycznie ktos sie za niego wezmie a temat jako ze wiadomo o co chodzi jest do przerobienia.
Stary 08-08-2011, 10:21   #19
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z calym szacunkiem ale niby to dlaczego nie mozna zostawic pustej puszki? Pusta puszka poza halasem ma 1-duza korzysc.. zmniejsza spalanie a halas w silniku ze sprezarka jest minimalny a w zasadzie w srodku prawie nie zauwazalny. Natomiast wycinanie i zaslepianie DPF to prawie jest jak maslo maslane Nie po to usuwam dpf aby go pózniej przytykac-jaki jest w tym sens. Jest wiele wczesniejszych silnikow ktore chodza bez dpfa i kata ze zmienna geometria i jest wszystko ok.
...wydawało mi się że problem z pustą puszką opisałem jasnoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum...nie chodzi tu o hałas, którego właściwie prawie nie słychać, a o szkodliwość i problemy, które mają dość często Foki z tak usuniętym DPF. Nie zaślepia się ich, a tylko likwiduje pustą przestrzeń, która powoduje nagłe rozprężanie się gazów, w w efekcie nagły wzrost obrotów sprężarki i natychmiastową falę zwrotną ciśnienia gazów spalinowych...chodzi po prostu o równomierne opróżnianie układu wydechowego.
Trafiają do mnie na warsztat Fordy z uwaloną turbiną, a przypadkowo, przy okazji, okazywało się że maja puste katy i nie jest to zbieg okoliczności...
...chcesz doradzać na forum, to pamiętaj że pośrednio bierzesz odpowiedzialność za to co ludzie zrobią po takich poradach i wyjaśnieniachGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...chcesz mieć lepsze opróżnianie silnika, zrób sobie downpipe, to jedyny prawidłowy sposób na pozbycie się kata, przyrost mocy itd...opróżnianie puchy zostaw domorosłym tjunerom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2011, 14:16   #20
mjprzem

Moze troche fizyki-bo znam sie na tym akurat bardzo dobrze.

Otoz od czego zalezy predkosc turbiny-napewno nie od tego czy katalizator jest czy dpf ale od ilosci spalin ktore silnik musi wydac z siebie!!! to jest najwazniejsze zdanie.

Glupota ludzi jest myslenie ze nagle rozprezanie gazow nisczy turbie.
Otoz starrsze silniki mialy te same zasady pracy turbiny bez katalizatorow i dpf i spokojnie turbiny wytrzymywaly po 300kkm.

natomiast to ze komus turbina padnie po 100kkm to takie rzeczy zdazaja sie i w nowych samochodach gdzie sa filtry... praca w autoryzowanym serwisie by ci to powiedziala-duzo porostu zalezy od stylu jazdy i tego co kto robi z silnikiem.

Wracajac do sedna sprawy-wydajnosc turbiny jest najbardziej powiazana z moca silnika -jako profesjonalny tuningowiec musisz to wiedziec. Nieda sie zwiekszyc mocy silnika nie dostarczajac mu wiekszej dawki powietrza i paliwa-czegos co napedza turbine-czyli spalin.

natomiast głupota chip tuningowania jest to ze usuwamy filtr dpf aby silnik mial lzej pompowac a zaslaniamy go przeslonami/dyszami bo niemozna tak programu zmodyfikowac aby zmienic sterowanie turbiny po to by silnik mial lekko gazy wypluwac przez wydech.

A teraz przyklad:
mamy 2 silniki w ktorych zwiekszono moc powiedzmy o 10%.

Zaluzmy ze w 1 oprozniono uklad wydechowy z fitrow i smieci a w drugim poniewaz niedalo sie obejsc programowo sterowania potrzeba bylo przyslaniac wydech.

Teraz prawda jest taka ze trwalosc zywotnosc turbiny zalezy od jej wydajnosci a nie od tego jak gazy sie rozprezaja...powie ci to kazdy projektant.. na ta sa wzory techniczne z ktorych sie korzysta przy obliczaniu zywotnosci.

Wiec łatwo mozna sobie wyobrazic ze aby uzyskac te 10% z przytkanym wydechem to silnik w rzeczywistosci musi miec wieksza moc bo czesc mocy traci na wydech-w zwiazku z tym turbina w tym silniku przy tej samej efektywnej mocy calego ukadu musi wiecej i w trudniejszych warunkach pracowac jak w silniku z pustym wydechem. To jest FAKT.

Czy to niejest prawda?
jaki sens ma usuwanie DPFa jesli pozniej go przytykamy dyszami/przeslonami?
pomijam wzgledy finansowe bo mowimy o zywotnosci trwalosci i mocy.

Prawda jest taka ze silnik badzo malo pracuje na 100% obciazenia
a turbina wiecej wytrzyma w silniku bez dpf i katalizatora jak ta sama turbina w tym samym samochodzie z tymi rzeczami.

Przy tej samej jezdzie te dwa przypadki porownane ze sobą potwierdzą ze zarowno silnik jak i turbina w silniku z katalizatorem jak i osprzetem jest bardziej obciazona jak w samochodzie bez kata i dpf. Ponadto zuzycie paliwa bedzie mniejsze w samochodzie bez osprzetu.

Kazdy ma prawo decydowac o tym co sam robi ale kazdy ma tez prawo znac wiedzę i wiedziec prawdę.
Odpowiedz

Zasady postowania