![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Krzysztof
Model: focus MK3
Silnik: 1,6 Ti-VCT
Rocznik: 2014
|
Witam wszystkich na forum.
Chcę prosić o radę wszystkich, którzy coś wiedzą na ten temat. Gdzieś tak rok temu jadąc po dużym deszczu, poczułem lekkie szarpanie auta, które zaczęło się nasilać. W końcu do domu dojechałem jak starym dieslem, kompletnie bez mocy, ale jechać się dało. Następnego dnia problem zniknął. Ostatnio jadąc również w dużym deszczu, problem pojawił się znowu, ale tym razem silnik gasł. Dało się go natychmiast odpalić kluczykiem, ale przy przyspieszaniu znowu gasł. Zauważyłem, że przy przekraczaniu 2tys. obr. silnik gasł. Do domu dojechałem nie przekraczając 2tys. obr., ale na miejscu w garażu przygazowałem do 4tys. Pierwszy raz przy tych obrotach zgasł, ale ponownie już nie. Na drugi dzień zachowywał się normalnie. Coś jest nie tak z moim autem podczas dużego deszczu. Czy ktoś może mi podpowiedzieć co z tym robić? Z góry dzięki i pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 20-12-2010
Model: Focus 2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2005
|
Może zalewa zawór podciśnienia turbiny - jest zlokalizowany w okolicy prawego przegubu, pod nogami pasażera.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Jeśli masz rację, to czy jest sposób żeby go nie zalewało?
Ps. Dzięki że napisałeś. Chociaż jedna odpowiedź. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 20-12-2010
Model: Focus 2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2005
|
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Tak dokładnie to nie sam czujnik, tylko wtyczka bądź przewody. U mnie były sztukowane i wilgoć powodowała brak kontaktu.W konsekwencji turbo nie ładowało.A czy u ciebie na 100% będzie to samo to zwyczajnie nie wiem. W ogóle posprawdzaj wszystkie wtyczki pod maską i je potraktuj jakimś WD-40 lub kontaktem.pozdro.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki za pomoc.
Zrobię tak jak radzisz, a czy pomoże okaże się podczas następnej ulewy. Pozdrawiam. |
|
|
|