![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 12-08-2010
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8i benzyna
Rocznik: 2001
|
Witam.
Podczas jazdy po nierównościach słyszę jak by stukanie "klekotanie" z przodu. Myślałem, że coś w zawieszeniu, ale przy przeglądzie technicznym poprosiłem o dodatkowe sprawdzenie przedniego zawieszenia i diagnosta nic niepokojącego nie stwierdził. Klekotanie na nierównościach nadal pozostało. Tego dźwięku nie ma jak wjadę przypadkiem w dziurę czy przejadę przez próg zwalniający, jest na nierównościach, na drogach gruntowych, koleinach jak jadę wolno to słychać "klekotanie" jak by z okolicy kół, zawieszenia. Wymieniając pasek klinowy zwróciłem się do mechanika, żeby zerknął na przednie zawieszenie bo coś mi stuka, a ten też nic złego nie stwierdził. Klekotanie coraz bardziej się nasila na nierównościach. Po dobrych drogach auto płynie i prowadzi się dobrze, dźwięku "klekotania" nie ma. Zajechałem do znajomego znajomego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., który jest diagnostą i certyfikowanym rzeczoznawcą. Sprawdził mi auto na szarpakach i przetestował amortyzatory, też nic, powiedział, że zawieszenie jest sprawne, amorki ok. Wahacze, tuleje, łączniki też ok. "Klekotanie" nadal jest. Nie wiem czy po prostu nie umiem opisać tego dźwięku i skąd dochodzi, może to coś z układu kierowniczego: drążki, końcówki, a może kolumna kierownicy. Czy ktoś miał z was podobny przypadek "klekotania" na nierównościach, a z zawieszeniem było wszystko ok ? i może mi poradzić co mam sprawdzić i ewentualnie wymienić. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-08-2010
Silnik: 1.8i benzyna
|
Witam, pobujałem autem jak mówiłeś na boki i faktycznie słyszałem ten sam stuk - "klekot", który opisałem w temacie. Więc to chyba łączniki.
Amorki, hmm w sumie diagnosta mi sprawdzał amortyzatory pod kontem wydajności, i wszystko było wręcz dobrze, nie sprawdzał czy są luzy , bo chodzi tobie o luzy w mocowaniu amortyzatorów, tak ? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
|
chodzi o tłoczyska w amortyzatorach. mogą mieć luzy i stukać a skuteczność będzie ok. ale wydaje mi się, że to powinno wyjść na ścieżce diagnostycznej. często się to zdarza nawet przy nowych amortyzatorach. kolega krzysk. to nawet opisywał bo wstawił nowe i stukały dopiero druga albo trzecia para była ok. były to sachsy albo kyb-y
ale warto zacząć od łączników. nawet kupić tanie stalowe żeby nie było zbyt dużych kosztów. na początek posłuchaj z której strony stuka i z tej wymień jeden |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Mateusz
Silnik: 2.0 TDCI 130 @ 187/395
Rocznik: 2002
|
Miałem identyczny problem, jak najbardziej łączniki do wymiany.
Co więcej jak kolega wyżej proponuje najtańsze, najzwyklejsze jakie znajdziesz do mondka. Ja zamawiałem niby wzmacniane itp. 2x droższe i tak czy siak dawały "ciała". |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dariusz
Model: Mondeo MK3 Kombi
Silnik: 2.0 TDDI
|
Witam mam podobny problem w swoim mondku, wymieniłem łączniki,łożyska w w kielichach amortyzatorów, amorki niby ok sprawdzane na 3 stacjach diagnostycznych i nie widać nigdzie luzów.co to może być?kolumna mi ciekła więc wymieniłem z myślą że może ona stuka, po wymianie stukot pozostał.miał ktoś podobnie?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 21-05-2010
Model: Mondeo
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2004
|
Witam,
Miałem taki przypadek. Podczas wolnej jazdy, nie koniecznie na nierównościach stukało coś tak jakby w przednim zawieszeniu w kołach. mechanik sprawdził całe zawieszenie wszystko OK, podokręcał wszystko, poobstukiwał, dalej stuka przy małych prędkościach, podczas jazdy szybszej po asfalcie nic. Po długim długim sprawdzaniu i kombinbacji co jest grane mechanik sprawdził klocki i okazało się, że sprężynki dociskające klocki były luźne, klocki goniły i stukały w jarzma, Jak samochód rozpedzał się to siła odśrodkowa je trzymała, jak jechał wolno to klekotały. Są rzeczy które filozofom sie nie śniły!!! Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-02-2011
Model: Mondeo III
Silnik: 2.0 TDDI
|
No to prawda miałem tak w lagunie II potrafia bardzo stukac czlowiek sie nawet nie spodziewa ze to moga byc klocki.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002
|
Łączniki wymień sobie i razem z nimi te gumy na pręcie stabilizatora bo pewnie jeszcze fabrykę pamiętają to sama wymiana łączników nie da efektu bo luz na tych gumach też potrafi niezle hałasować
|