![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#111 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 02-06-2004
Model: S-Max
Silnik: TDCi 163 Powershift
Rocznik: 2011
|
Opiszcie trochę jak się takim zestawem jeździ (163 + powershift). Czy wyprzedzanie w trasie sprawia problemy? Jadąc na 6 biegu druga skrzynia powinna mieć przygotowaną piątkę więc redukcja do piątego biegu musi być szybka. Gaz do podłogi wymusza chyba niespodziewaną redukcję do niższego biegu i stąd pewnie to opóźnienie.
Interesuje mnie zwłaszcza jak samochód przyśpiesza ze stałej prędkości np. 100km/h przy średnim naciśnięciu gazu. Nie zamierzam się ścigać tylko sprawnie wyprzedzać bez zajmowania się z biegami. Ile wynosi to opóźnienie przy gazie w podłodze? Czy napęd wtedy szarpie? |
|
|
|
|
|
#112 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2020
|
Kolego opisze swoje wrażenia z jazdy tym zestawem (czyli 163+PowerShift)
Skrzynia "uczy" się stylu jazdy kierowcy. Początek zabawy był dość ciekawy bo przesiadałem się z DSG na PowerShifta i czasy przyspieszania (przełączania biegów) miałem dosyć różne. Po kilku kilometrach i pierwszym wyprzedzaniu ciężarówki (o mały włos wdu...lbym się w nadjeżdżający z przeciwka pojazd) dograliśmy się i w tej chwili przełączenia następują przewidywalnie. Miałem na początku duże lagi czasowe (około 2-3 sekund myślał) - chłopaki z serwisu wgrali nowy soft i czasu znacznie się zmniejszyły - przy zachowaniu tego samego stylu jazdy. W tej chwili najlepszym dla mnie położeniem pedału gazu jest 1/3 max 1/2 gazu i wtedy skrzynia szybciutko przełącza i naprawdę czuć jazde dwusprzegłową skrzynia. Jeszcze jedno co zauważyłem podczas ujeżdżania maksa - skrzynia ma tendencję do przeciągania obrotów (2.5-do 3.0 tyś) niezależnie od nacisku na gaz - może to przypadłość mojej maszyny a może tak ma być. Cóż wiele rzeczy w tym samochodzie żyje sobie własnym życiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))) jak to w fordzie ;P pzdr.
|
|
|
#113 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-08-2010
Model: S-Max Titanium Ice White
Silnik: 2.0L Duratorq DOHC (163PS)
Rocznik: 14.10.2010
|
Dla mnie jedyną wadą automatu to zbyt duże opóźnienie po naciśnięciu gazu ,właśnie jakieś 2-3 sekundy.Podczas wyprzedzania daje to uczucie niepewności , brak natychmiastowej reakcji .Muszę to zgłosić do ASO , może wgrają nowszy soft.Autko mam z października.Teraz przed wyprzedzaniem krótko naciskam gaz(najczęściej samochód redukje bieg) następnie szybko drugi raz i esiu reaguje natychmiast.Tryb "S" utrzymuje za to wyższe obroty , co niestety słychać w środku.Przydaje się za to przy zjazdach do hamowania silnikiem.
|
|
|
|
|
|
#114 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-06-2004
Model: S-Max
Silnik: TDCi 163 Powershift
Rocznik: 2011
|
Dziękuję za informacje. Mam następne pytania. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy kopaliście się zimą w śniegu? Jak sobie radzi automat jeśli trzeba wyjechać z zaspy? Jakie jest ogólnie Wasze wrażenie - jesteście rozczarowani czy cieszycie się z wyboru 163 + powershift? Pozdrowienia |
|
|
|
|
|
#115 |
|
|
Z zaspy wyjeżdżałem normalnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie był tak bardzo zakopany więc spokojnie i delkatnie i wyjechał.
Co do zadowolenia z jazdy zestawem: w tej chwili jestem juz bardzo zadowolony (po dwóch wizytach w ASO i naprawie tego co fabryka spiep##$%$##ła ) zestaw jest super - wygodnie komfortowo spalanie w normie (8-9L) i bagażnik pierwsza klasa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (mający dzieciaki wiedzą co mówię). Ale gdybym wybierał jeszcze raz to chciałbym jakiś większy motorek do tej maszyny - najlepiej jakiś 6 cylindrowy dieselek lub benzyniaczek i ze 200-250 kucyków Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pzdr
|
|
|
#116 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-12-2007
Model: S-max Titanium S
Silnik: 2.2 IceWhite
Rocznik: 2010
|
Hahahha apetyt rosnie w miare jedzenia ;D - mnie tez jest juz malo ;P
|
|
|
#117 |
|
|
No ale taki 6 cylindrowiec by się przydał ;P czasami brakuje mi mocy (szczególnie przy dynamicznej jeździe)
pzdr.
|
|
|
#118 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 24-04-2011
Model: smax fl
Silnik: tdci 163 km
Rocznik: 2010
|
Mam pytanie czy przy hamowaniu silnikiem szczególnie 3-5 bieg miedzy 2000 1500 obr czujecie lekki drgania/szarpanie silnika?
|
|
|
|
|
|
#119 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 29-10-2006
Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old
|
Cytat:
|
|
|
|
#120 | |
|
|
Cytat:
Styl jazdy określiłbym jako dynamiczy. Dość dużo kręce po mieście więc dlatego takie spalanie. Na trasie wykręciłem ostatnio 7,1 L i zrobiłem 1005 kilosów. Tak że da się ale radość z jazdy wtedy żadna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Średnio prędkość przelotowa 140-150 na trasie a miasto różnie - na pewno nie 50 km/h Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))))) Ale na razie jestem mega zadowolony i właśnie wykręciłem 20 000 km i jest cool. Pozdrawiam tomek
|
|
![]() |
|
|
|