Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-08-2011, 22:25   #111
tomlim
ford::advanced

Model: Ford Transit/CUSTOM
Silnik: 2.5D/2.2
Rocznik: 1995/2015
Domyślnie Odp: nie chce ciagnac pod gorke...

Cytat:
Napisał freelord Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam prawie 2tyś km do zrobienia i mam nadzieję że da rade.
hehe u mnie 2 tys to bym musial zawracac 5x autostrada od konca do konca.
badz dobrej mysli. u mnie kazda czynnosc dawala cos... nie robilem tego wszystkiego na raz tylko po kolei wiec po tloczku(zwlaszcza jak pisales ze sie zacinal) powinno cos pomoc.

tomlim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2011, 22:59   #112
AKIM

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999

Ważne jak go wciskasz to ma dobić jak do twardej ściany i sam płynnie wrócić na równo z korpusem no może 1mm. głębiej. A uszczelkę masz. Z mojej po zdjęciu zeszło to czarne coś czym jest pomalowana i się lało tam jest duże ciśnienieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2011, 23:59   #113
freelord
ford::beginner

Model: transit
Silnik: 2,5
Rocznik: 2000

AKIM mam dorwałem w servisie forda niecałe 25km odemnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
freelord jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2011, 15:26   #114
Wtryskiwacz
ford::amateur

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2005

Witam, przeglądając forum natknąłem się na ten problem z mocą transita. Zauważyłem, że poprzednicy podali wiele ważnych informacji. Jeżeli już to wszystko sprawdziłeś, to pozostanie nam usterka w pompie wtryskowej.
Jeszcze na wszelki wypadek uruchom pojazd na osobnym zasilaniu paliwa: dopływ i odpływ z 5 litrowej bańki - to nam wyeliminuje potencjalną usterkę w przepływie ze zbiornika.
Jak to już nie pomoże to stawiam na usterkę wewnątrz pompy, tj. zacinający się hydrauliczny regulator dawki paliwa (nie mylić z hydraulicznym przestawieniem kąta wtrysku). Jeżeli ten układ "szwankuje" to także może nieprawidłowo pracować przestawienie kąta wtrysku - ponieważ oba elementy są sterowane ciśnieniem wewnętrznym w pompie wtryskowej. W razie problemów pompę można naprawić wysyłkowo w [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Wtryskiwacz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2011, 20:28   #115
freelord

Coś się dzieje z pompą jak się nagrzeje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wyczytałem na jakiejś stronie żeby po utracie mocy oblać pompe wodą w celu jej schłodzenia i zobaczyć co się stanie. Mój mułek odzyskał wigor wniosek jasny winna pompa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-08-2011, 20:49   #116
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Schładza się pompę, która ma tak zużytą sekcję wysokiego ciśnienia, że nie daje wtrysku przy wolnym kręceniu rozrusznikiem. Jest to stary szoferski sposób, kiedy nagrzany diesel nie chce odpalić..
Jest jednak inna przyczyna, że wzrasta moc po schłodzeniu pompy: wzrasta dawka wtrysku w zimnej pompie sterowanej czujnikiem i dodatkowo wzrasta gęstość paliwa (ciężar właściwy). Nie jest to bagatelna wartość, skoro stosuje się często chłodniczkę paliwa na przewodzie powrotnym...

Generalnie: nagrzany diesel w upały w odczuwalny sposób słabnie...

I jeszcze: pompy się nie oblewa zimną wodą, ale delikatnie, długo schładza się lekkim strumykiem wody!

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 17-08-2011 o 20:52
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2011, 21:00   #117
freelord

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I jeszcze: pompy się nie oblewa zimną wodą, ale delikatnie, długo schładza się lekkim strumykiem wody!
tak też zrobiłem starając się lać delikatnie i tylko po korpusie pompy.

Zastanawiam się żeby zrobić jakiś nawiew na pompe i ciekawi mnie czy zdało by to egzamin. Co Wy o tym myślicie??
Stary 18-08-2011, 12:02   #118
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał freelord Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zastanawiam się żeby zrobić jakiś nawiew na pompe
A nie lepiej sprawdzić i zrobić prawidłowo pompę w dobrym zakładzie?
Stary 18-08-2011, 20:48   #119
AKIM

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999

Wojtek ma jak zawsze rację to tak jakbyś wymienił gwoździe w spróchniałej trumnie. Ewentualnie zaryzykować pompę ze szrotu ale jak jest świeża z jeżdżącego auta ( chodzi o to żeby nie leżała bez paliwa) A co do linka naprawy pomp to u nas większość pompiarzy bierze od ciebie pompę wysyła do nich i dolicza sobie marżę a ty o niczym nie wiesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja u nich kupowałem uszczelki i mają dobre zaopatrzenie a co ważne nie żebym reklamował potrafią doradzić i wytłumaczyć jak prostemu człowiekowi. Nie że od razu pompa na stól.... I tu moja propozycja do ADMINA , może by tak zrobić dział gdzie będzie można wymieniać się doświadczeniami o mechanikach warsztatach i jakości ich usług wielu osobom na pewno pozwoli to zaoszczędzić czasu nerwów i kasy... Co wy na to ??
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2011, 22:11   #120
freelord

Było by fajnie gdybym miał tu kogoś kto robi pompy... a poza tym mam wyjazd koło wtorku już, ale po znajomościach od doświadczonego pompiarza dowiedziałem się : "MIXOL MIXOL i jeszcze raz MIXOL i powinno puścić". Tylko teraz problem bo mixlou tu nie dostanę, ale szukam zamienników i gość w warsztacie polecił mi produkt firmy NOVATION do przeczyszczania pomp paliwa wtrysków itp. produkt w oparciu o cene powinien być dobry bo kosztuje 28€ za 200ml i nie wiem czy ryzykować.
Odpowiedz

Zasady postowania