Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-08-2011, 22:50   #121
AKIM
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
Domyślnie Odp: nie chce ciagnac pod gorke...

Olej do paliwa pił też może być. Ale wypracowanej sekcji w pompie olej ci nie naprawiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2011, 23:15   #122
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

I środki myjące i olej typu Mixol (do dwusuwów) warto STALE stosować - ale jako zabezpieczenie przed awarią, a nie lekarstwo w sytuacji, gdy pompa padła...
Olej jako środek smarny pompy i wtryskiwaczy - w sytuacji kiedy nowoczesne paliwa diesla do systemów CR są mniej tłuste i mają niższe własności smarne.
Środki myjące jako zabezpieczenie przed osadami chemicznymi wytrącającymi się wszędzie - także JUŻ POZA filtrem paliwa. W polskich warunkach to przede wszystkim zatankowany opał odbarwiany kwasem siarkowym.
Moja zatarta pompa Boscha po rozebraniu była w środku czerwona od osadu... A też tankowałem TYLKO NA DOBRYCH STACJACH...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-08-2011, 23:36   #123
tomlim

Model: Ford Transit/CUSTOM
Silnik: 2.5D/2.2
Rocznik: 1995/2015

Cytat:
Napisał freelord Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
: "MIXOL MIXOL i jeszcze raz MIXOL i powinno puścić". Tylko teraz problem bo mixlou tu nie dostanę, .
kup sobie jakis dobry olej do dwutaktowych motocykli. u mnie tez nie ma Mixolka ale sa dobrej jakosci oleje do motocykli.
tomlim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2011, 02:23   #124
freelord
ford::beginner

Model: transit
Silnik: 2,5
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał AKIM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Olej do paliwa pił też może być. Ale wypracowanej sekcji w pompie olej ci nie naprawiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pompiarz po objawach powiedział prosto z mostu, że syf w pompie i wystarczy wyczyścić. Polecił pół litra mixolu na pełny bak i 2litry benzyny. Biorąc pod uwagę że mam dostęp do tego środka czyszczącego skupię się narazie na tym a przy następnym tankowaniu zaleję mixolu(lub odpowiednika).
freelord jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2011, 08:36   #125
AKIM

Najpierw eliminujesz podstawowe sprawy. Tłoczek, kąt , wosk , egr, ciśnienie, zasilanie itp. Potem zaczynasz słuchać ludzi którzy na tobie zarabiają. połowa przypadków to diabeł w szczegółach nie tylko jeden problem a kilka naraz. Ja zanim oddam auto do speca to samemu robię co mogę. Znajomy złota rączka kiedyś powiedział mi: jak chcesz coś naprawić to musisz precyzyjnie znać zasadę działania.
Stary 19-08-2011, 09:15   #126
freelord

wosk odpada bo nie mam, egr czyściutki, zasilanie ok, tłoczek już też ok, a co do ciśnienia i kąta to raczej są ok bo zimny śmiga jak głupi. Problemy zaczynają się gdy się rozgrzeje, ale po schłodzeniu pompy wszystko wraca do normy. Co do zarabiania na mnie to gość udzielił DARMOWEJ porady po znajomości z dokładnym i szczegółowym wytłumaczeniem problemu.
Stary 19-08-2011, 21:01   #127
AKIM

Wcale źle nie myślę o tym gościu raczej chodziło mi bardziej ogólnie... a wszystko co nie zaszkodzi może pomóc w takim przypadku szanse pół na pół że poskutkuje trzeba spróbować. Jak zrobisz z 500 km to daj znać czy coś pomogło.
Stary 20-08-2011, 20:48   #128
freelord

AKIM pomogło od razu praktycznie i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że warto było wydać te 28€. Wczoraj zabrałem mułka na jazdę w lekko górzysty teren (około 100km) i powiem szczerze że zaczął sobie rumaczyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. teraz po rozgrzaniu nic się nie dzieje śmiga normalnie i bez problemu. Gdyby ktoś chciał poszukać tego środka to jest to NOVAFUEL POWERKLEEN firmy NOVATIO produkcji belgijskiej pojemnik 200ml. Później postaram się foto wrzucić.
Stary 21-08-2011, 09:09   #129
AKIM

Dobrze że w miarę wcześnie go użyłeś takie zabrudzenia potrafią nieźle zabruździć w pompie a tak na przyszłość to zmień stację na której tankowałeś to jej wina. Po zmianie stacji proponuję zmienić filtr paliwa.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-08-2011, 10:31   #130
freelord

AKIM sprawa jest taka że kupiłem go niedawno i wyszło to po czasie, a po tym jak przyszły mi papiery to stwierdziłem że poprzedni właściciel też się nadział na to bo sprzedał go po 4 miesiącach. Niestety w tym kraju matoły nie robią pomp i jak coś się dzieje to od razu wymiana na nową. Stety dla mnie bo kupiłem go tanio i po pełnym serwisie (filtry, rozrząd, itp.) gość łudził się że to coś da. Wiem że mogło być gorzej, ale na całe szczęście wszystko jest ok i mogę spokojnie do PL jechać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A i obiecane foto:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Uploaded with [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez freelord ; 21-08-2011 o 10:36
Odpowiedz

Zasady postowania