Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-08-2011, 20:28   #11
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Przegląd po 60 000 km. Czy warto?

W teorii zgodnie z prawem EU zostało przedłużone GVO, zatem nie trzeba auta serwisować w ASO i gwarancję nadal powinni honorować. Nie wiem tylko jakie warunki musi spełniać taki warsztat, aby go honorował Ford Polska.

Co do części to osobno jest gwarancja na część, a osobno na robotę. Problem jest tylko taki, że jak będziesz reklamował część, to potem sprzedawca powie, że go źle ASO założyło. Ale czy ktoś będzie reklamował filtry albo olej???...

Pękła połoś? Jaki cudem! Przy jakim przebiegu! Ja bym to z tego zrobił niezły szum w Ford Polska...masakra.

Stary 21-08-2011, 23:20   #12
radziulasek
ford::beginner

Imię: Radek
Model: Focus MKII PL
Silnik: 1,8 TDCI 115 KM
Rocznik: 2008

Dziękuję wszystkim za odpowiedź i porady. Wygląda na to, że pojadę jednak tym razem jeszce do autoryzowanego serwisu. Czu ktoś z kolegów wie może, co dokładnie wchodzi w zakres przeglądu po 60 000km? Szukałem an stronie forda i Bemo motors ale nie znalazłem. Pozdrawiam serdecznie
radziulasek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2011, 23:22   #13
Matych

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał radziulasek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Instrukcja przewiduje przegląd tzw. duży - m.in wymiana uszczelki pod górną pokrywą.
Proszę jeszcze raz-o co biega z tą pokrywą
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2011, 23:51   #14
majsterus_nt
ford::average

Model: czarny, grafit,turkus
Silnik: ,Pb,ON
Rocznik: 1993,1990

nie warto robić tego przeglądu.
mam 2008r 1.6tdci 98tkm obecnie.
co zrobili na 60tkm?? wymienili olej..nie jestem nawet pewien czy zmienili filtr kabinowy...

Poza tym że zajrzałem sobie w podwozie auta, gdzie nic nie stwierdzono, to zabrali ma samochód na 6 godzin!!!! Umyli na zewnątrz.
Nic więcej...
dodam że jest to auto Leaseplanu i naprawy są okrojone do minimum. No ale jak coś trzeba zrobić to zrobią.

kolejny przegląd gwarancyjny to 80tkm - znów nic oprócz oleju i klocków
Tarcze stare, jak zapytałem o wymiar - "były jeszcze dobre..."
żarówka tablicy jedna uszkodzona(obudowa) druga już przebarwiona, wymienili tylko tą uszkodzoną...ot serwis autoryzowany
i znów auta nie miałem cały dzień....

w książce nic nie ma oprócz daty i stempelka i przebiegu....

takie proste czynności potrzebują tyle czasu i tyle kasują???
jak najdalej od serwisów autoryzowanych (choć sam w takim pracuję, ale w innej branży)

nie wspomnę co przechodziłem w serwisem toyoty (na trasie katowickiej) w poznaniu, tam to dopiero pracują sieroty....3 razy jeździłem bo np. nie potrafili przylutować kabelka od grzania szyby, w końcu sam to zrobiłem u siebie w garażu.

takie przeglądy to wyciąganie kasy, nic więcej
czym góruje serwis?? komputerami do obsługi pojazdów, niczym więcej. Fachowość usług tragiczna..

dodam tylko, że dbam o auto i jak słyszę że dwumasa kończy się na 60-70tkm to już widzę co ten samochód musiał przejść.
Stary 22-08-2011, 18:59   #15
Fokus08

Model: FFII FL
Silnik: było 1.6 Duratec 100KM, jest 1.6 TDCi 109KM

DO maureliusz

Półoś pękła na zakręcie podczas rozpędzania pojazdu po postoju na światłach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jedynka potem dwójka coś huknęło (tępe pęknięcie) obroty skoczyły i koniec jazdy. Dodam że jechałem po łuku. Wracałem z wakacji przejechałem prawie 600 km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Półoś pękła na wskroś przy mechanizmie róznicowym w skrzyni zaraz przy wielowypuście. Przebieg ok 53 000 km - auto krajowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jednym słowem - wozidlo ;p już nie wspomne o odpadającym podszybiu i sterczących powyginanych plastikach zewnętrznych (chodzi o te w drzwiach i przy drzwiach) Na razie jeździ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fokus08 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2011, 22:43   #16
radziulasek

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Proszę jeszcze raz-o co biega z tą pokrywą
Powiedziano mi, że jest to przegląd rozszerzony i wymianie podlega między innymi uszczelka pod górną pokrywa silnika, mniemam zatem, iż chodzi o uszczelkę pod pokrywą zaworów.
Niestety nigdzie nie moge znaleźć co konkretnie wymienia się po 60 000 km. Może ktoś ma taki wykaz dla 1.8 TDCI 115 KM z 2008 roku?
Tak czy inaczej, taki przegląd można zrobić za 600-700 zł z wymianą uszczelki, oleju, wszystkich filtów, płynów eksploatacyjnych i być może klocków hamulcowych także. 1500 zł to jawny bandytyzm. Zrobię go, bo chce przedłużyć gwarancję, ale jest to mój ostatni przegląd w ASO.
Pozdrawiam serdecznie
Stary 28-08-2011, 21:11   #17
radziulasek

Angry Odp: Przegląd po 60 000 km. Czy warto?

Witam wszystkich, chciałem podzielić się uwagami na temat przeglądu w autoryzowanym serwisie Forda na 60 000 km.
1. Nie warto go wykonywać, Panienka na recepcji plecie duby smalone o wymianie uszczelki pod zaworami. W zakres tego wielkiego przeglądu zwanego szumnie rozszerzonym wchodzi: Wymiana oleju i korka supstowego, filtra oleju, paliwa, powietrza i kabinowego. U mnie zaniedbana przez poprzedniego właściciela (Salon fordaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) była wymiana płynu hamulcowego, więc doszła wymiana tego płynu i lekkie uzupełnienie płynu chłodniczego.
2. Za całą ta usługę zapłaciłem ponad 1597zł i to nie jest żart. Auto robione było od godziny 8 do 13. I nie myślcie że czestują kawą. Kawa jest... w automacie:-)
3. Wnioski: za oryginalne części do tego przeglądu w jednym ze sklepów internetowych zapłaciłbym około 400 zł z przesyłką. Za wykonanie usługi dobry mechanik weźmie 200 zl. Mamy 600 zł brutto. Gdzie się podział ten 1000zł? Ano sama robocizna to w serwisie 700 zł do tego narzut na częściach 500 zł i hit Forda - gwarancja na rok za 90 zł brutto.

Wnioski: Ja rozumiem, że czasy się zmieniają, miałem szczęście, pomogli rodzice, mogłem kupić Focusa 2008 Kombi z dieslem, więc chciałem być nowoczesny, nie sknerowaty, zgodny z zaleceniami forda, europejski. Ja rozumiem, że ich personel jest szkolony, że mają oryginalne narzędzia, wystawiają fakturę. Ja rozumiem, że za wiedzę i fachowość się płaci. Ale nie rozumiem dlaczego aż tyle... Może i jestem zaściankowym kmiotem z małego miasteczka, z marną pensją inzyniera leśnika, ale uważam, że ta kwota to gruba przesada, niczym nie uzasadniona. A na koniec dwa hity: nie dostałem gwarancji na nadwozie, bo pod klapą bagażnika, w miejscu gdzie dotyka przewód o spryskiwacza mam plamkę rdzy wielkości 2mm.
Stwierdzono, że mam do wymiany górne mocowania amortyzatorów i tuleje wachacza poprzedniego z tyłu (sa dwie). Naprawę wyceniono na 2020 zł. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mnie wychodzi 400 zl części oryginalne, plus pewnie ze 300 zł praca mechanika czyli 700 PLN. Wiem jedno nie wykonam tej naprawy w serwisie, mimo, że są mili i uprzejmi. Poprostu stosują politykę zdzierstwa.
Napisałem ten post, bo być może ktoś się nadal zastanawia czy warto serwisować 3 letnie auto w serwisie. NIE WARTO, CENY ZABIJAJĄ.
Pozdrawiam serdecznie
Stary 28-08-2011, 21:36   #18
Agutto

Model: Ford Focus, Citroen Xsara Picasso
Silnik: 1,6 benzyna 100KM
Rocznik: 2004

ASO też ogłaszają upadłość. Jak klienci odejdą, a konkurencja ich przejmie - to może pójdą po rozum do głowy, że pazerność na dłuższa metę nie popłaca.
Ale to jeszcze długi proces.
Agutto jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2011, 22:19   #19
maureliusz

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

Nie chcę bronić ASO, bo też uważam ich za zdzierców i w dodatku wielkrotnie niedouczonych, ale:
1. Pamiętajcie, że aby otworzyć ASO trzeba mieć woooorek pieniędzy! Działka, pozwolenia, budowa obiektu i...wyposażenie. Każdy producent narzuca wystrój i nawet wybór głupich krzeseł, co kosztują 2000zł za sztukę.
2. Mechanicy w polskich ASO zarabiają głodowe pensje. Dlatego jak ktoś jest kumaty i czegoś się nauczy to ucieka i otwiera swoje. Z tego powodu w ASO w głównej mierze są nowicjusze lub praktykanci. Naprawdę dobrych ze świecą szukać.
3. Nasze zarobki są do...kitu. Powinniśmy tyle zrabiać, aby było nas stać na kupno auta i potem jego serwis. Oszczędzasz czas na szukanie części i mechaniorów po wioskach oraz napędzasz gospodarkę. Niestety...tak nie jest.

Reasumując: w naszych, polskich realiach jesteśmy zmuszeni omijać ASO szerokim łukiem.

PS. Nie chciałem tego wprost sugerować, ale moim zdanie GW12 to ściema i totalnie się nie opłaca. Pamiętajcie, że nad tym myślą marketingowcy i wiedzą jak zrobić, aby...zarobić.
Stary 28-08-2011, 22:38   #20
Matych

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał radziulasek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam wszystkich, chciałem podzielić się uwagami na temat przeglądu w autoryzowanym serwisie Forda na 60 000 km.
1. Nie warto go wykonywać, Panienka na recepcji plecie duby smalone o wymianie uszczelki pod zaworami. W zakres tego wielkiego przeglądu zwanego szumnie rozszerzonym wchodzi: Wymiana oleju i korka supstowego, filtra oleju, paliwa, powietrza i kabinowego. U mnie zaniedbana przez poprzedniego właściciela (Salon fordaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) była wymiana płynu hamulcowego, więc doszła wymiana tego płynu i lekkie uzupełnienie płynu chłodniczego.
2. Za całą ta usługę zapłaciłem ponad 1597zł i to nie jest żart. Auto robione było od godziny 8 do 13. I nie myślcie że czestują kawą. Kawa jest... w automacie:-)
3. Wnioski: za oryginalne części do tego przeglądu w jednym ze sklepów internetowych zapłaciłbym około 400 zł z przesyłką. Za wykonanie usługi dobry mechanik weźmie 200 zl. Mamy 600 zł brutto. Gdzie się podział ten 1000zł? Ano sama robocizna to w serwisie 700 zł do tego narzut na częściach 500 zł i hit Forda - gwarancja na rok za 90 zł brutto.

Wnioski: Ja rozumiem, że czasy się zmieniają, miałem szczęście, pomogli rodzice, mogłem kupić Focusa 2008 Kombi z dieslem, więc chciałem być nowoczesny, nie sknerowaty, zgodny z zaleceniami forda, europejski. Ja rozumiem, że ich personel jest szkolony, że mają oryginalne narzędzia, wystawiają fakturę. Ja rozumiem, że za wiedzę i fachowość się płaci. Ale nie rozumiem dlaczego aż tyle... Może i jestem zaściankowym kmiotem z małego miasteczka, z marną pensją inzyniera leśnika, ale uważam, że ta kwota to gruba przesada, niczym nie uzasadniona. A na koniec dwa hity: nie dostałem gwarancji na nadwozie, bo pod klapą bagażnika, w miejscu gdzie dotyka przewód o spryskiwacza mam plamkę rdzy wielkości 2mm.
Stwierdzono, że mam do wymiany górne mocowania amortyzatorów i tuleje wachacza poprzedniego z tyłu (sa dwie). Naprawę wyceniono na 2020 zł. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mnie wychodzi 400 zl części oryginalne, plus pewnie ze 300 zł praca mechanika czyli 700 PLN. Wiem jedno nie wykonam tej naprawy w serwisie, mimo, że są mili i uprzejmi. Poprostu stosują politykę zdzierstwa.
Napisałem ten post, bo być może ktoś się nadal zastanawia czy warto serwisować 3 letnie auto w serwisie. NIE WARTO, CENY ZABIJAJĄ.
Pozdrawiam serdecznie
Rozumiem po części twoje rozgoryczenie -ALE :godzina pracy mechanika w ASO to dla focusa coś ok 170 zł za godzinę z tych pieniędzy trzeba zapłacić czynsz ludzi i ogólne koszty utrzymania takiego ASO ,dobrze aby został jakiś zysk bo nikt nie robi tego charytatywnie.Koszty małych warsztatów prywatnych są nieporównywalnie mniejsze.Oburzasz się na koszty tej robocizny,ale czy kiedykolwiek spróbowałeś wymienić filtr przeciw pyłkowy w Focusie 2 i czy wiesz ile czasu to zajmuje oraz jak człowiek klnie i bolą go różne mięśnie o których istnieniu nawet nie miał pojęcia(ci co wymieniali wiedzą o czym mówię).Zgoda ceny są za wysokie tak ale tak naprawdę płacisz za przedłużenie gwarancji której cena w tym przypadku nie jest zbyt wygórowana(tak mi się wydaje)a może się okazać bezcenna.Ludzie kupują samochód i myślą że eksploatacja to jedynie paliwo i ubezpieczenie,a i jeszcze dobrze żeby był diesel bo mało pali a tu klops bo te auto musi zarabiać na siebie przy odpowiednim przebiegu -a tak to mamy zabawkę za wielkie pieniądze na którą trzeba harować.Niestety taka to domena większości polaków mają auta na które ich po prostu nie stać,bo mocno zawyżyli segment.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania