![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#141 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 02-11-2008
Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#142 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-03-2010
Model: Ford Mondeo mkV Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 150km/180km
Rocznik: 2015
|
Ja miałem takie problemy:
- przy obrotach 1800 - 2000, przy równej jeździe samochód poszarpywał - na zimnym silniku, czasem poprychał, podusił się, po czym zgasł. Po ponownym uruchomieniu odpalał od razu i było wszystko ok. - czasem auto nie reagowało na pedał gazu, przez 2-4 minuty. Przy okazji powyższych auto czasami puściło biały dymek. Kompletne wyczyszczenie EGR-u z kolektorem dolotowym załatwiło ten problem jak narazie i auto jak dotąd jeździ jak dawniej!!! Tak więc może ten kierunek należy obrać, dla tych co jeszcze tego nie próbowali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#143 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: MK
Model: mk3
Silnik: 2.0 TDDI
|
KOLEGO bodek007
Cytat:
proszę o odpowiedź Ostatnio edytowane przez ziomek25041986 ; 16-12-2010 o 07:39 |
|
|
|
|
|
|
#144 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Grzegorz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2014
|
Witam.
Miałem ten problem jakiś rok temu. Zbytnio się nim nie przejmowałem, bo miałem inne problemy z tym samochodem. Padła mi turbina poszedł olej w intercooler i niby uszkodził się czujnik doładowania turbiny tzw. MAP (pokazał błąd na kompie). Wymieniłem go (na używkę ale z gwarancją), po całej operacji szarpanie ustało. Zdziwiłem się, bo tego nawet nie oczekiwałem. Po 2 tygodniach znowu się zaczęło. Podjechałem na kompa i pokazał znowu błąd czujnika MAP. Znowu mi podmienili na inny i znowu szarpanie ustało. Oczywiście pojawiło się po nie długim czasie znowu. Miałem już 2 czujniki MAP, więc sam chciałem podmienić na ten pierwszy, który mi zdjęli (wymiana trwa 5 minut jest on zamocowany na metalowej rurce przed dolotem powietrza z turbiny do intercoolera). Odpinałem wtyczkę i coś mi nie pasowało w przewodach podłączonych do tego czujnika. Okazało się, że przewód był ukruszony w izolacji i nie było tego widać. Podlutowałem przewód i szarpanie definitywnie ustało. Może to świadczyć o tym, że ten czujnik też może mieć wpływ na szarpanie. |
|
|
|
|
|
#145 |
|
![]() Zarejestrowany: 04-12-2010
Model: MK3 GHIA
Silnik: TDCI 130 KM
|
witam, dzis caly dzien z tym walczylem, sprawdzilem caly dolot do kolektora wlotowego od turbo i nic. Wyczyscilem styki i czujniki po drodze i cos mnie tknelo aby looknac na sterownik podciścieniem, a tam zalazlem pekniety króciec ten główny na samym dole taki pod kątem prostym dostaje podcisnienie od vacum. Wymienilem na zwykly wezyk i mondek dostal drugie zycie. Nie szarpie i nawet troszke glosniej slychac turbine. Wczesniej na kompie wyskakiwal mi blad EGR. Sprawdzajcie sami te male czarne wezyki + wtyczki przy sterowniku podcisnieniem czy nie sa skorodowane wtyki. Dla chetych podesle zdjecia na priv. Pozdro. direct [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
|
|
|
#146 |
|
![]() Zarejestrowany: 09-06-2011
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
|
Witam.
Posiadam także Mondeo MK3 2.0 TDDI - obecnie 173 tys. przebiegu. Autko eksploatowane dość mocno - w trzy miesiące zrobione 15 tys km. przy średnich trasach ok. 1000 km. W odpowiedzi na temat szarpania przy 2 tys. obrotów w moim Mondku - nie ma jakichkolwiek tego typu objawów. Turbina załącza się przy 1,5 tys. obrotów i aż wgniata w siedzenie. Nie wiem, czy jest to spowodowane tym, iż trafiłem na odpowiedni model, mam więcej szczęścia, czy też użytkowaniem pojazdu. Po 15 tys. przejechanych tym autem - jedyne, co mogę powiedzieć, to lać i jechać, aczkolwiek, przy każdym rozruchu, auto pracuje ok. 40-50 sek. na wolnych obrotach. Po długiej jeździe - staram się odczekać od 2 do 3 minut, także na wolnych obrotach, zanim turbina ostygnie. No i chyba Wszystkim tu obecnym rzecz wiadoma - regularne (nawet bardzo!) zmienianie oleju i filtrów, a możecie mi wierzyć, że Wasze Mondki przelatają niejedne BMW, Audice, Golfiki i Passaty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., czego Wam i sobie samemu życzę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#147 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Adam
Model: BMW E38 - siódema ;)
Silnik: 3,5 V8
Rocznik: 1998
|
Ja też tak robię przed i po każdej podróży a jednak zdarza się małą czkawka przy ok 2000 tyś. obrotów, ale to tylko jak bardzo wolno przyśpieszam.
A tak sobie myślałem, że może wina tkwi po stronie pedału gazu i potencjometru- przecież to elektronika i może problem tkwi właśnie tam??? |
|
|
|
|
|
#148 | |
|
![]() Zarejestrowany: 28-01-2009
Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
|
Cytat:
Ja mam już drugiego mundka z tym samym silnikiem 2.0TDDI 115km i tak jak w tym i tamtym miałem taki przeskok koło 2 tys. obrotów ale wczesniejszy mundek wgniatał w siedzenie, a w obecnym tego nie czuć że wgniata. I być tu mądrym... |
|
|
|
|
|
|
#149 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: Mk4 FL PowerShift
Silnik: 2.0 TDCi 163(138)/192 PS & 344/408 Nm by TuneFORCE ;)
Rocznik: 11.2011 prawie 2012 :P
|
U mnie przy ok 1.8-2.0 tysiąca obrotów następuje wgniecenie w fotel. Myślę, że to w miarę normalne przy tym silniku i przy stałej turbinie. Mam nalatane 173 tysiące. Nie wiem jak jest w Fordach o zmiennej turbawce, ale w seacie przy zmiennej turbawce przy silniku 1.9 TDI auto ciągnie jak benzyna, tj. bez żadnych szarpnięć.
|
|
|
|
#150 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-07-2011
Model: Mondeo GHIA
Silnik: 2.0L Duratorq DI (115PS)
Rocznik: 2001
|
Witam. U mnie jest podobnie. Do 2000obr czasem mu się zdarzy lekka czkawka a później jest spokojnie. Nie kopci, nie ma błędów na kompie, sprawdzane było orurowanie i turbo, wymienione filtry i olej. Można powiedzieć że norma. Zauważyłem że nie ma znaczenia czy spokojnie się nim rozpędzam czy troszkę gwałtowniej. Nie raz jest tak że przyjadę zgaszę go, wysiądę, za chwilę przyjdę zapalę a on ma zryw jak wariat. Zastanawiam sie czy to nie problem czujnika turbo. Nie wiem czy Fordy posiadają autoadaptację? Ja miałem coś takiego w Alfie i jak jeździłem nią spokojnie to dostawała zamuła. Może to w jego przypadku nie działa jak trzeba. Ponieważ nie jestem biegły w Fordach to tylko przypuszczenia. Nie długo jadę na wymianę uszczelniaczy wtrysków i przy okazji zrobię uszczelkę dekla zaworów i wtedy znów zerknę na problem. Pozdrawiam
|
|
|
|