Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-07-2011, 19:03   #11
Buka
ford::beginner

Model: Mondeo Kombi Mk 2
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: popsuta pompa wspomagania

A jak się spuszcza płyn od wspomagania. Mi coś nawaliło, mam 1/3 zbiorniczka płynu i cały mokry wahacz. Jutro jadę, niech mi obejrzą którędy płyn się ulotnił.

Buka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2011, 11:46   #12
Buka

Po wizycie w warsztacie okazało się, że pęknięty jest przewód prowadzący od pompy do przekładni (z czujnikiem). Niestety nie posiadają go w sklepach w moim mieści (mówią że tylko serwisie Forda). Na allegro znalazłem jeden taki, ale już sprzedany ...

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

ten skreślony na górze. Teraz muszę szukać serwisu Forda, czy macie inny pomysł?
Stary 16-07-2011, 14:43   #13
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień

Kolego, szukaj na Allegro, ale w inny sposób.
Jest wielu sprzedających którzy umieszczają jedną lub kilka części na aukcji, z dopiskiem, że mają wszystkie części do tego modelu. Zadaj pytanie takiemu sprzedawcy o interesujące Ciebie części. Spróbuj chociażby tu:[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , lub: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Emmm ; 16-07-2011 o 16:35
Emmm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2011, 14:55   #14
Emmm

Dodam jeszcze, że kupiłem kiedyś używany magiel z przewodami i po wymianie przekładni przewody mi zostały a w dodatku wydaje mi się, że te które skreślone są na aukcji przez Ciebie wskazanej, ale pewności nie mam. Zaznaczam, że mam diesla. Zorientuj się, czy diesel ma takie same przewody, określ który z tamtej aukcji Cię interesuje, to sprawdzę czy akurat taki mam.
Pozdrawiam
Stary 18-07-2011, 11:45   #15
Buka

Płyn kapie z tej gumowej części, która łączy się z metalowa biegnącą do
maglownicy. Pod tym adresem zdjęcie z zaznaczonym miejscem.

http://imageshack.us/photo/my-images/32/mondeo2u.jpg/

Pytania są takie:
1. Czy te połączenie można zrobić samemu, czy jest to całość, bo na allegro, są przewody kończące się w tym miejscu (bez tego ostatniego metalowego odcinka).
2. Czy w tej gumowej osłonie biegnie metalowy przewód? Bo od strony pompy jest mechanicznie zaciskany, jednak od strony maglownicy, metalowy przewód wchodzi po prostu w gumowa rurę.

Jeżeli jest on po prostu wkładany w gumowy przewód i zaciskany opaskami, to można to zreperować bez wymiany całego przewodu. Zdemontować, wyjąć z gumy, wyczyścić, zaspawać dziurkę, włożyć w gumę z klejem i zacisnąć opaskami.

Pytanie, czy da się go wyjąć i włożyć potem.

Ostatnio edytowane przez Buka ; 18-07-2011 o 11:50
Stary 19-07-2011, 18:32   #16
Buka

Cytat:
Napisał Emmm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego, szukaj na Allegro, ale w inny sposób.
Jest wielu sprzedających którzy umieszczają jedną lub kilka części na aukcji, z dopiskiem, że mają wszystkie części do tego modelu. Zadaj pytanie takiemu sprzedawcy o interesujące Ciebie części. Spróbuj chociażby tu:[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , lub: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Pozdrawiam
Dzięki za dobra radę. Człowiek, którego podpowiedziałeś, ma kompletny przewód do mojego modelu za 50 a nie 500 zł jak zaśpiewali w serwisie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 11-09-2011, 19:20   #17
Buka

No i znów muszę napisać w tym temacie. Zaczęła mi mocno jęczeć pompa wspomagania, no i na kierownicy czuć opory podczas kręcenia. Czyżby po wymianie cieknącego przewodu przyszedł czas na szukanie pompy z demobilu?
Stary 11-09-2011, 19:56   #18
Emmm

No to zbyt długo się nie nacieszyłeś. Rozumiem, że płyn zmieniłeś przy okazji wymiany przewodu. Ciekawe jaki jest teraz jego kolor? Jeśli pompa pracowała jakiś czas bez płynu, to jest całkiem możliwe, że mocno ją to nadwyrężyło i skoro hałasuje a na fajerce masz duży opór, przy prawidłowym poziomie płynu w zbiorniczku, to nadchodzi kres jej żywota.
Pozdrawiam
Stary 11-09-2011, 20:20   #19
Buka

Cytat:
Napisał Emmm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to zbyt długo się nie nacieszyłeś. Rozumiem, że płyn zmieniłeś przy okazji wymiany przewodu. Ciekawe jaki jest teraz jego kolor? Jeśli pompa pracowała jakiś czas bez płynu, to jest całkiem możliwe, że mocno ją to nadwyrężyło i skoro hałasuje a na fajerce masz duży opór, przy prawidłowym poziomie płynu w zbiorniczku, to nadchodzi kres jej żywota.
Pozdrawiam

No za długo się nie nacieszyłem. Płyn został zmieniony i jak dziś zaglądałem to jest czerwony, z lekką domieszką brązu jasnego. Pompa na niskim poziomie płynu chodziła kilka kilometrów (tak mi się wydaje), mogło być więcej. Pompa jęczy wyraźnie przy ruchu kierownicą, a ta nie pracuje równo.

Pytanko, czy pompa od 1,8 i 2,0 pasuje do mojego 1,6, bo na allegro sporo aukcji jest gdzie jedna pompę polecają do tych właśnie silników.
Stary 12-09-2011, 11:01   #20
dg.
ford::advanced

Imię: Dawid
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI 150KM>180KM>211KM chip
Rocznik: 2015

te myslalem ze mi pompa siada. objawy - kierownica ciezko chodzila, przerywala, piszczenie przy max skrecie.

dwie rzeczy:

wymienic plyn wspomagania. wymienilem pol roku temu (na zasadzie zlania ze zbiorniczka ile wlezie, dolanie nowego, pojezdzenie, znow zlanie i wlanie nowego.) pojezdzilem pol roku.
poprawilo sie ale nadal przerywalo.

operacja druga: znow wymiana plynu (ten z przed pol roku zrobil sie ciemny wiec ukad sie zmieszal dobrze - wymienilem znow plyn, plus naciagniecie paska).

efekt ze plyn juz zostal rozowy wiec mysle w 90% juz jest czysto, pasek podciagniety - nie przerywa nic. zostalo piszczenie przy max skrecie- pasek pewno tez do wymiany zajecie na jakis wolny weekend Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). tak od razu bym calej pompy nie skreslal...

Zasady postowania