![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Proponuję zdjąć bębny i zobaczyć, co się dzieje, jak ciągniesz dźwignię hamulca.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
|
Ja natomiast, proponuję abyś raz jeszcze zdemontował obudowę tunelu i przyjrzał się w jaki sposób linka nawija się na element w kształcie półksiężyca, stanowiący część dźwigni h-ca. Element ten to dwie połączone wytłoczki blaszane, stanowiące rodzaj prowadnicy. Bywa, że wspomniane wytłoczki oddalają się od siebie i wówczas linka trafia głęboko pomiędzy te elementy, zamiast trzymać się w "prowadnicy", w takiej sytuacji linka jest "za długa" i hamulec nie działa.
Pozdrawiam
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 13-09-2011
Model: Mondeo Mk1
Silnik: 1.6
Rocznik: 1994
|
@darmodziej - spróbuje to ogarnąć bo jeszcze tam nie zaglądałem. Przy okazji zrobie jak wyglądają te hamulce z przodu i z tyłu.
@Emm - Ok, jutro mam zamiar tam jeszcze raz się dostać, bajzlu narobie, ale coś za coś. Oglądne, i też zrobie zdjęcia. Jutro powinny być wrzucone tutaj jak zdam sprawozdanie. Oby to nie było nic skomplikowanego, bo nie chce odrazu do mechanika jechać i płacić niewiadomo ile. Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie. BUMP: Nawet w niedziele czasu nie miałem, żeby cokolwiek zrobić w domu. Za to w poniedziałek byłem w sklepie z częściami do forda, porozmawiałem ze sprzedawcą, który nota bene jest moim sąsiadem, i doszliśmy do wniosku, że trzeba sprawdzić szczęki i samoregulatory. Jak będą w złym stanie to wymiana. A z dźwignią raczej nie powinno być problemów, tak więc wpierw sprawdze koło i zdam sprawozdanie. BTW: Wychodzi na to, że ten pień nic wspólnego nie miał z tą usterką, ponieważ linka jest nad tłumikiem środkowym, a nad nim jest blacha ochronna, tak więc jedyna możliwość to bębny z tyłu. Dodatkowo non stop świecąca lampka awarii ręcznego/hamulców może wskazywać jedynie na te bębny. Samochód hamuje, ale troszeczke za słabo. Może jeszcze z przodu tarcze wymienie, ale najpierw uporam się z tym nicponiem ręcznym. Pozdrawiam. Ostatnio edytowane przez Thornilav ; 21-09-2011 o 23:05 |
|
|
|