Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-09-2011, 17:36   #1
belinea122
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Było Mondeo MK4 Titanium jest MK5 Titanium
Silnik: Było 2.0 TDCI ; jest 1.5 ecoboost
Rocznik: 2007 ; 2015
Domyślnie Brzmienia systemu Blaupunkt NX SP 5.1

Witam
chciałbym się dowiedzieć jakie ma brzmienie ten system w samochodzie ? czy gra lepiej od seryjnego radia Sony ? w końcu to już chyba jest system premium wiec jakoś grania powinna być wysoka ?

belinea122 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2011, 23:45   #2
bartekd
ford::advanced

Model: S-Max; Fiesta
Silnik: 2.0 TDCi 163KM; 1.4 TDCi
Rocznik: 2011; 2006
Domyślnie Odp: Brzmienia systemu Blaupunkt NX SP 5.1

Odpowiem jak to wygląda w S-Max, bo system ten sam choć może różnić się liczbą głośników (u mnie 11). Sam Blaupunkt może być wyposażony w zwykłe nagłośnienie lub tzw. PremiumSound. Porównania z Sony nie podam i może być z tym problem, bo musiałby ktoś mieć jeden i drugi żeby porównać.
W nagłośnieniu Premium gra ... średnio, tzn. nie jest to wysoka półka, ale porządna średnia moim zdaniem już tak. Przy cicho puszczonej muzyce mocno wyolbrzymia basy oraz brakuje środka, przy nieco głośniejszej muzyce podobnie. Dlatego nie jest to wysoka półka. Ale potem, tzn. im głośniej, tym lepiej. Głośniki nie "pierdzą" przy basach, choć nie można tego powiedzieć o plastikach w aucie. Zaletą systemu jest to, że ustawienia dźwięku ma osobne dla każdego źródła dźwięku (ja zwykle dla radia mam np. niższy poziom basów).
Stary 17-09-2011, 23:49   #3
belinea122

Smile Odp: Brzmienia systemu Blaupunkt NX SP 5.1

wow 11 głośników no to już pełen wypas ;d ja na szybko naliczyłem 8 głośników u siebie szczegółowo będę oglądał jak odbiorę autko. A gdzie zlokalizowane te owe 11 głośników ?
Stary 18-09-2011, 23:48   #4
Alecki
ford::professional

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017

...z audiofilskiego punktu widzenia (tj. słyszenia) zamiast tych 11 głośników lepiej mieć 2 zestawy, tyle, że dobre...

W ocenie NX'a zgadzam się z bartekiemd - nota średnia. Jeśli masz skłonności audiofilskie NX Ci nie dogodzi.
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-09-2011, 00:36   #5
belinea122

Cytat:
Napisał Alecki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...z audiofilskiego punktu widzenia (tj. słyszenia) zamiast tych 11 głośników lepiej mieć 2 zestawy, tyle, że dobre...
no to też prawda , jak już odbiorę to wtedy przetestuje i będę się zastanawiał nad modyfikacją

W ocenie NX'a zgadzam się z bartekiemd - nota średnia. Jeśli masz skłonności audiofilskie NX Ci nie dogodzi.
he he chciałbym spokojnie posłuchać sobie muzyki w samochodzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 19-09-2011, 19:14   #6
wojtbf1
F1 fan

Imię: Wojtek
Model: Edge ST
Silnik: 2.7 na dwóch turbinach 335 KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał belinea122 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chciałbym spokojnie posłuchać sobie muzyki w samochodzie
Spokojnie posłuchasz.....ja tam nie jestem audiofilem ale np. muzyka z płyty MP brzmi całkiem dobrze.....

[B]Było MONDEO MK4 2.0 TDCi Titanium X....był S-MAX 2.0 240KM Titanium S ...czas na nowe..[B]
wojtbf1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-09-2011, 20:34   #7
belinea122

Cytat:
Napisał wojtbf1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spokojnie posłuchasz.....ja tam nie jestem audiofilem ale np. muzyka z płyty MP brzmi całkiem dobrze.....
jutro w końcu jadę odebrać autko :d także od razu testuje sprzęt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 20-09-2011, 22:01   #8
belinea122

No i odebrałem dzisiaj autko i pierwsze wrażenia z odsłuchu są pozytywne gra fajnie i to mi wystarcza
Na minus slaby sygnał radia dość słabo szuka innej lepszej częstotliwości , jadąc z Gdyni do Szczecina kilka razy musiałem ręcznie szukać stacji ( RMF FM ) a może nie mam czegoś włączonego żeby sam szukał tych stacji ?
Stary 21-09-2011, 00:30   #9
keisim
ford::professional

Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019

Przełącz źródło dźwięku na Radio, wejdź do Menu i upewnij się czy masz włączoną opcję AF (Alternative Frequencies). Jeżeli tak to spróbuj wyłączyć opcję REG (Regional Mode).

Pierwsze jest konieczne do automatycznej zmiany częstotliwości, drugie może ale nie musi pomóc.

P.S. Z tego co pamiętam AF można ustawić na ON i AUTO - nie wiem czym to się różni, ewentualnie spróbuj obu ustawień.
Stary 21-09-2011, 12:24   #10
belinea122

Cytat:
Napisał keisim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przełącz źródło dźwięku na Radio, wejdź do Menu i upewnij się czy masz włączoną opcję AF (Alternative Frequencies). Jeżeli tak to spróbuj wyłączyć opcję REG (Regional Mode).

Pierwsze jest konieczne do automatycznej zmiany częstotliwości, drugie może ale nie musi pomóc.

P.S. Z tego co pamiętam AF można ustawić na ON i AUTO - nie wiem czym to się różni, ewentualnie spróbuj obu ustawień.
Ok dzięki wielkie już przestawiłem teraz zobaczymy jak się będzie sprawowało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania