Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Tuning
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-09-2011, 14:56   #61
romek10
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: box proracing

Adelajda,
W tym cały bajer, że na niższych biegach nie było najmniejszego problemu, a sprężynka pojawiła się dopiero po akcji sprawdzania maksymalnej prędkości. Wcześniej gdy leciałem 100, 140, 160, i też go na niższych biegach deptałem nie było problemu. Dopiero jak wyciągnąłem z niego max'a (aż mu temperatura skoczyła) to zaczęły pojawiać się objawy, tak jakby sobie komputer podniósł próg minimalny dla ciśnienia w szynie, a box go przebijał za wysoko. Gdzieś czytałem, że 180 barów to jest max dla szyny, a przy 200 barach wywala błędy komputera... i pewnie to się u mnie stało.
Co było zaskakującym objawem to szybki wzrost temperatury, gdy leciał na max'a z box'em.
Przy próbie bez box'a z pedałem w "dechę" szedł równo na 5 biegu (6-tki nie mam) i temperaturę trzymał ładnie. Kiedy leciałem z box'em i miałem na zegarach 215 (200) też wszytko było OK. Dopiero po dobiciu na 230km/h (212) temp. wzrosła, a po paru minutach pojawiła się sprężynka (nie od razu).
I tak jak wspominałem 50 km bez box'a i teraz z box'em wszystko jest ponownie OK.
Nie chciałbym tu być jakoś dwuznacznie rozumiany. Nie twierdzę że box z allegro jest lepszy, bo ma swoje wady w stosunku to v-tech'a. Po prostu, skoro mam już to ustrojstwo to dzielę się własnymi spostrzeżeniami. Może komuś się przyda jak będzie się zastanawiał co wybrać.
Ja się nauczyłem ze nie ma co przekraczać 220 na liczniku. A i tak w normalnych warunkach jeździ się znacznie wolniej.
Znalazłem kiedys takie zdjęcie w necie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mój box wygląda podobnie, ale jeszcze go nie rozkręcałem i nie wiem co tam są za układy. Jak będę miał czas to zajrzę i wtedy może uda mi się dość co on robi.

romek10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2011, 16:28   #62
a_iverson
ford::advanced

Model: Audi a4
Silnik: 3.0TDI
Rocznik: 2010

Ja też kiedyś miałem taki box z allegro, bez niego auto jechało 215km/h, a z nim 175km/h......!!!??? dlatego sprzedała po tygodniu. O dziwo poszedł na allegro jak ciepła bułka. Potem był chip od jakiegoś "magika", który prawie pompę zajechał.
Teraz mam virusa od Grzegorza i to jest to!!!!
Podsumowując... nie chcesz niespodzianek w trasie jedź do Heko albo V-tech
Stary 22-09-2011, 19:45   #63
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

taka ciekawostka...Kia 1.6...ciekawe wyniki, podstroiłem boxa, a efekty? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2011, 04:40   #64
wilhelm

Model: FOKA
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
Domyślnie Re: Odp: box proracing

Cytat:
Napisał a_iverson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
który prawie pompę zajechał.
Nie przesadzaj z tym zajechaniem pompy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mondki z hybrydami mają większe ciśnienia niż ty miałeś na tamtym chipie i jakoś jeżdzą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

U mnie z seryjnym turbo i programem pod hybryde wyszło 173km i 410nm na hekowej hamowni, więc trochę więcej niż ten "magik" wycisnął u ciebie.

pzdr.
wilhelm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2011, 08:46   #65
romek10
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2002

a_iverson,
U mnie na szczęście tendencja jest prawidłowa, bo box mu pomaga a nie hamuje.
Natomiast trochę mnie dziwi teoria zarzynania pompy, bo zarówno moje spostrzeżenia jak i wcześniejsze kolegi crocos246 wskazują, że komputer w Mondeo sam się broni i po przekroczeniu 200bar'ów (niezależnie jakby box to chciał zaniżać) wywala migającą sprężynkę przechodząc w tryb awaryjny.
Stąd mnie się wydaje że używając box'a, który jedynie podnosi ciśnienie na CR, nie da się pompy zarżnąć.

Co do modyfikacji programowych, jakie u ciebie były to nie wiem, ale zapewne Heko mógłby podać czy da się kompa tak zmodyfikować by limit 200barów na CR ominąć. On już nie jednych magików zapewne musiał poprawiać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Tyle, że wchodzimy w temat jak spaprać chip tuning zamiast pisać o box'ach.

@Heko,
Co ta kijanka ma za elektronikę i wtryski (bosch?), że samym box'em można jej ponad 30% dodać? Toż ten cee'd jest teraz mocniejszy niż Twoja foczka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez romek10 ; 23-09-2011 o 08:47 Powód: interpunkcja :)
romek10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2011, 09:54   #66
kicaj
ford::professional

Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old

Cytat:
Napisał heko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
taka ciekawostka...Kia 1.6...ciekawe wyniki, podstroiłem boxa, a efekty?
niezle 45KM i 90Nm przybylo
kicaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2011, 11:25   #67
Snajper_881

Cytat:
Co do modyfikacji programowych, jakie u ciebie były to nie wiem, ale zapewne Heko mógłby podać czy da się kompa tak zmodyfikować by limit 200barów na CR ominąć. On już nie jednych magików zapewne musiał poprawiać . Tyle, że wchodzimy w temat jak spaprać chip tuning zamiast pisać o box'ach.
O jakich 200 barach mówisz??
Bo w CR w MDO jest ciśnienie rzędu 1600-1700, chyba, że mówimy o tzw "luzie".
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2011, 11:34   #68
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004

no właśnie też mnie te 200bar zastanowiło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. może chodziło mu o +200 bar w stosunku do serii.
Struna jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2011, 21:59   #69
Snajper_881

Tzn powiem Ci struna tak, generalnie bardzo dużo ludzi myśli, że w CR jest ciśnienie rzędu 200-500bar, nie wyobrażalne dla nich jest 1700, szczególnie dla właścicieli TDI.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2011, 23:10   #70
a_iverson

Model: Audi a4
Silnik: 3.0TDI
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Re: Odp: box proracing

Cytat:
Napisał wilhelm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie przesadzaj z tym zajechaniem pompy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mondki z hybrydami mają większe ciśnienia niż ty miałeś na tamtym chipie i jakoś jeżdzą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

U mnie z seryjnym turbo i programem pod hybryde wyszło 173km i 410nm na hekowej hamowni, więc trochę więcej niż ten "magik" wycisnął u ciebie.

pzdr.
No tak, mi chodzi tylko o to, że tani box i "tani" chip to delikatnie mówiąc prosta droga do tragedii.... lepiej ich nie mieć, niż później przyjmować gości w szpitalu. Ja podnosiłem moc po to bo często jeżdżę po autostradach z pełnym obciążeniem auta.
Jak bym jeździł sam to bym został przy serii... trochę ponad 140 koni mi wystarcza.
Sprężynę wywaliło mi przy ok 170km/h podczas wyprzedzania (w samochodzie ja, żona i dzieciak + ok 300kg w bagażniku), na szczęście na 3 pasmowej autostradzie. Nie wyobrażam sobie tego powiedzmy na dwujezdniowej drodze z Tychów do Oświęcimia, do tego nadjeżdżający z przeciwka tir...
Trochę mało czasu na wyłączeni, włączenie zapłonu i ponowną próbę wyprzedzenia i uniknięcia dzwonka....
Po wizycie u Heko deptam w podłogę przy 190 i auto jedzie zamiast robić dyskoteki na desce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tagi
box , tuning

Zasady postowania