![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#351 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-11-2008
Model: BMW 320d xDrive GT, Vespa LX
Silnik: 320d TwinPower Turbo + M Power Kit
Rocznik: 2014, 2013
|
Przez taką metodologię w zasadzie pominąłeś GY UG 8, które jest zupełną nowością. Ja tam po testach ADAC i opiniach poprzednika (GY UG 7+) postawiłem właśnie na tą oponę. Kupiłem na koniec września komplecik za 1608 zł z dostawą.
|
|
|
|
|
|
#352 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011
|
Dlatego napisałem, że te nowe modele zapewne będą CO NAJMNIEJ tak samo dobre, jak ich poprzednicy.
Masz lepszy sposób na takie zestawienie? Bo ja nie... Starałem się tylko zebrać w jednym miejscu wszystkie dane, jakie znalazłem. A czy ktoś z tego skorzysta i "po swojemu" ustali punktację to już jego sprawa. Oczywiście, niektórzy wolą postawić na zupełną nowość, niektórzy na co co już chwilę jest na rynku (byle nie za długo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). U mnie w sumie największy wpływ miało to, że Bridgestone jest asymetryczny. Pomijając już kwestię ząbkowania, po prostu bardziej mi się podoba, co przy wyrównanych ocenach opon też nie jest dla mnie bez znaczenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Całkiem przyjemna jest też cena Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A co do testów ADAC, to szczerze mówiąc, dla mnie są trochę o kant 4 liter potłuc. Jakim cudem jedna opona może raz dostać jedną gwiazdkę, a innym razem 3 (mowa właśnie o Twoich GoodYearach)? Toż to jakiś bezsens. Ja rozumiem, że rozmiar opony ma znaczenie na właściwości jezdne, ale żeby była taka przepaść między oponą 175/65 R14 T (której przyznano 1 gwiazdkę) a oponą 195/65 R15 T (3 gwiazdki)? Ostatnio edytowane przez FrogsterPL ; 06-10-2011 o 15:48 |
|
|
|
|
|
#353 |
|
|
Czy aby to 'ząbkowanie' nie jest przereklamowane? Ile sezonów jeździcie na zimówkach i jaki na nich robicie przebieg, że w ogóle się tym martwicie?
|
|
|
|
|
|
#354 | |
|
|
Cytat:
Przebiegi relatywnie nieduże, mniej niż 10 tys. km rocznie. A ile sezonów mamy aktualne Fuldy - od nowości, czyli od zimy 2003, najwyższy czas na zmianę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tym bardziej, że dwie są popękane. |
|
|
|
|
|
|
#355 |
|
|
Ja kupilem Hankook W440, 5. w tescie ADAC 2009, 313zl sztuka (205/55 R16 91H) Dwa sezony przetrwaja, moze nawet trzy...
|
|
|
|
#356 |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
Zimówki nie ząbkują Panowie, chyba że z samochodem jest już naprawdę niedobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#357 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Ranger Wildtrak
Silnik: 2.0 Bi-Turbo 213KM
Rocznik: 2021
|
Testy opon tak jak mówisz o kant.... Dobre opinie są od użytkowników choć czasami ktoś swoje chwali bo mu głupio... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli chodzi o Michelin to Alpin A3 było porażką (jeździłem na nowiutkich takich oponach) natomiast Aplin A4 zapowiada się nieźle. Jeżeli chodzi o moje słowa, że goodyear i michelin to to samo, to rzeczywiście chodziło o bieżnik. Ja bym brał goodyeara po rozczarowaniu z michelin. Dziwi mnie fakt, że Alpin A4 pobiło Goodyeara UG Performance 2. Nie płacz ta o cenę bo tylko 70 zł więcej za sztukę a to wydatek na kilka lat (zależy od indywidualnych predyspozycji kierowcy/właściciela pojazdu). Ząbkowaniem bym się tak nie przejmował. Życzę zadowolenia z wybranych przez Ciebie opon. |
|
|
|
|
|
#358 |
|
|
jvc, dobrze wiedzieć na przyszłość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki.
Ale i tak już postanowiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zresztą, jak pisałem - co bym nie kupił, będzie to znacząco lepsze od Fuldy Kristall Supremo, nawet nowej, o zużytej nie wspominając. A być może i od Fuldy Kristall Control HP, a takie opony mamy na zimę w Mk4 (z tego co widziałem po testach, te Control HP są ponadprzeciętnie dobre na śniegu, ale na suchej i mokrej nawierzchni to bez rewelacji). |
|
|
|
|
|
#359 |
|
|
To jeszcze pytanie 'okołooponowe': wrzucacie na te same alusy, na których jeździcie latem, macie osobne stalowe felgi czy drugi komplet alusów?
|
|
|
|
|
|
#360 |
|
|
Aż do roku 2010 zmienialiśmy opony na alusach, dlatego też wyglądały one już tragicznie. Już w czasie trwania zimy w 2010 dokupiliśmy do Mk3 felgi stalowe i przełożyliśmy na nie te Fuldy, a felgi aluminiowe poszły do renowacji (piaskowanie, lakierowanie). Inna sprawa, że ranty felg wyglądały paskudnie głównie z powodu nabijanych ciężarków, zamiast naklejanych.
Przy zakupie Mk4, żeby nie powtórzyć błędu przekładania co sezon opon na jednym komplecie felg aluminiowych, od razu kupiliśmy do niego w salonie felgi stalowe (w serii też miał alusy), i z salonu tata wyjechał właśnie na stalówkach, alusy z letnimi Michelinami mając zapakowane za przednie fotele i do bagażnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak więc, podsumowując, zarówno w Mk3 jak i Mk4 mamy zimówki na felgach stalowych i opony letnie na felgach aluminiowych. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| mondeo mk3 , opony zimowe |
|
|