Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-10-2011, 15:26   #351
_holek
ford::average

Model: BMW 320d xDrive GT, Vespa LX
Silnik: 320d TwinPower Turbo + M Power Kit
Rocznik: 2014, 2013
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Przez taką metodologię w zasadzie pominąłeś GY UG 8, które jest zupełną nowością. Ja tam po testach ADAC i opiniach poprzednika (GY UG 7+) postawiłem właśnie na tą oponę. Kupiłem na koniec września komplecik za 1608 zł z dostawą.

_holek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2011, 15:43   #352
FrogsterPL
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011

Dlatego napisałem, że te nowe modele zapewne będą CO NAJMNIEJ tak samo dobre, jak ich poprzednicy.

Masz lepszy sposób na takie zestawienie? Bo ja nie... Starałem się tylko zebrać w jednym miejscu wszystkie dane, jakie znalazłem. A czy ktoś z tego skorzysta i "po swojemu" ustali punktację to już jego sprawa.

Oczywiście, niektórzy wolą postawić na zupełną nowość, niektórzy na co co już chwilę jest na rynku (byle nie za długo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). U mnie w sumie największy wpływ miało to, że Bridgestone jest asymetryczny. Pomijając już kwestię ząbkowania, po prostu bardziej mi się podoba, co przy wyrównanych ocenach opon też nie jest dla mnie bez znaczenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Całkiem przyjemna jest też cena Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A co do testów ADAC, to szczerze mówiąc, dla mnie są trochę o kant 4 liter potłuc. Jakim cudem jedna opona może raz dostać jedną gwiazdkę, a innym razem 3 (mowa właśnie o Twoich GoodYearach)? Toż to jakiś bezsens. Ja rozumiem, że rozmiar opony ma znaczenie na właściwości jezdne, ale żeby była taka przepaść między oponą 175/65 R14 T (której przyznano 1 gwiazdkę) a oponą 195/65 R15 T (3 gwiazdki)?

Ostatnio edytowane przez FrogsterPL ; 06-10-2011 o 15:48
FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2011, 15:45   #353
_holek

Czy aby to 'ząbkowanie' nie jest przereklamowane? Ile sezonów jeździcie na zimówkach i jaki na nich robicie przebieg, że w ogóle się tym martwicie?
Stary 06-10-2011, 15:54   #354
FrogsterPL

Cytat:
Napisał FrogsterPL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pomijając już kwestię ząbkowania, po prostu bardziej mi się podoba
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przebiegi relatywnie nieduże, mniej niż 10 tys. km rocznie. A ile sezonów mamy aktualne Fuldy - od nowości, czyli od zimy 2003, najwyższy czas na zmianę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tym bardziej, że dwie są popękane.
Stary 06-10-2011, 15:57   #355
Atlis

Ja kupilem Hankook W440, 5. w tescie ADAC 2009, 313zl sztuka (205/55 R16 91H) Dwa sezony przetrwaja, moze nawet trzy...
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2011, 15:58   #356
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Zimówki nie ząbkują Panowie, chyba że z samochodem jest już naprawdę niedobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2011, 15:59   #357
G0 Mułek

Imię: Marcin
Model: Ranger Wildtrak
Silnik: 2.0 Bi-Turbo 213KM
Rocznik: 2021

Testy opon tak jak mówisz o kant.... Dobre opinie są od użytkowników choć czasami ktoś swoje chwali bo mu głupio... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli chodzi o Michelin to Alpin A3 było porażką (jeździłem na nowiutkich takich oponach) natomiast Aplin A4 zapowiada się nieźle.
Jeżeli chodzi o moje słowa, że goodyear i michelin to to samo, to rzeczywiście chodziło o bieżnik. Ja bym brał goodyeara po rozczarowaniu z michelin.
Dziwi mnie fakt, że Alpin A4 pobiło Goodyeara UG Performance 2. Nie płacz ta o cenę bo tylko 70 zł więcej za sztukę a to wydatek na kilka lat (zależy od indywidualnych predyspozycji kierowcy/właściciela pojazdu).
Ząbkowaniem bym się tak nie przejmował. Życzę zadowolenia z wybranych przez Ciebie opon.
G0 Mułek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2011, 16:01   #358
FrogsterPL

jvc, dobrze wiedzieć na przyszłość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki.

Ale i tak już postanowiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zresztą, jak pisałem - co bym nie kupił, będzie to znacząco lepsze od Fuldy Kristall Supremo, nawet nowej, o zużytej nie wspominając. A być może i od Fuldy Kristall Control HP, a takie opony mamy na zimę w Mk4 (z tego co widziałem po testach, te Control HP są ponadprzeciętnie dobre na śniegu, ale na suchej i mokrej nawierzchni to bez rewelacji).
Stary 06-10-2011, 16:06   #359
_holek

To jeszcze pytanie 'okołooponowe': wrzucacie na te same alusy, na których jeździcie latem, macie osobne stalowe felgi czy drugi komplet alusów?
Stary 06-10-2011, 16:10   #360
FrogsterPL

Aż do roku 2010 zmienialiśmy opony na alusach, dlatego też wyglądały one już tragicznie. Już w czasie trwania zimy w 2010 dokupiliśmy do Mk3 felgi stalowe i przełożyliśmy na nie te Fuldy, a felgi aluminiowe poszły do renowacji (piaskowanie, lakierowanie). Inna sprawa, że ranty felg wyglądały paskudnie głównie z powodu nabijanych ciężarków, zamiast naklejanych.

Przy zakupie Mk4, żeby nie powtórzyć błędu przekładania co sezon opon na jednym komplecie felg aluminiowych, od razu kupiliśmy do niego w salonie felgi stalowe (w serii też miał alusy), i z salonu tata wyjechał właśnie na stalówkach, alusy z letnimi Michelinami mając zapakowane za przednie fotele i do bagażnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak więc, podsumowując, zarówno w Mk3 jak i Mk4 mamy zimówki na felgach stalowych i opony letnie na felgach aluminiowych.
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3 , opony zimowe

Zasady postowania